OGK: spremembe pravilnika za BMX in Enduro


 • OGK: spremembe pravilnika za BMX in Enduro

  Odbor za gorsko kolesarstvo in BMX je poleg večjih sprememb pravilnika za tekmovanja SloXcup vpeljal tudi nekaj manjših sprememb v tekmovanjih BMX, nekaj večjih sprememb pa je dobila tudi serija SloEnduro.

  24. februar

  BMX

  Grozni313_anpe_131019-1024x681

  Prva sprememba je starostna omejitev v kategorijah amaterjev. V amaterskih kategorijah, ki se delijo na »amaterje mini«, “amaterje 7,8,9” in “amaterje 10, 11, 12”, v prihodnje lahko tekmujejo le otroci do dvanajstega leta starosti (rojeni 2008 in mlajši). Vsi starejši od dvanajstih let, po novem pravilu lahko tekmujejo zgolj s tekmovalno licenco Kolesarske zveze Slovenije, v svoji uradni kategoriji.

  Druga sprememba, ki se pav tako tiče sprememb v amaterskih kategorijah, je razdelitev Cruiser kategorije v Cruiser – 29 in Cruiser 30+. Ostalih sprememb glede kategorij ni.

  Ker je na UCI kategorizirani tekmi lansko leto prišlo do opozorila s strani komisarja UCI glede nošenja številk na dresih, smo to vzeli na znanje in sprejeli novo pravilo. Tako po novem na dresih, ki jih uporabljajo tekmovalci v BMX, ne sme biti tiskane štartne številke.

  ENDURO

  Na tekmovanjih v seriji SloEnduro je prišlo večjih sprememb v potek utekmovanja, treniranja na progah in uradnih treningih. Koordinatorji pokala SloEnduro so pripravili povsem prenovljen pravilnik, ki vsebuje kar nekaj sprememb.

  Grozni315_anpe_131019-1024x681Prva sprememba je poenotenje kategorij s tistimi v spustu – tako imamo kategorije U15, U17, U19, Člani, Master 1,2,3, Ženske, Amaterji in Hobi.
  Licence KZS so obvezne za vse kategorije.

  V seriji SloEnduro 4Fun, ki ostaja serija rekreativnega tipa, se kategorije niso spremenile, licence pa tam niso potrebne.

  Točkovanje (lestvica) se vodi le v seriji SloEnduro, serija 4Fun pa poteka brez točkovanja.

  Večje spremembe pa se tičejo sporeda tekmovanj in trening:

  Trase morajo biti po novem pravočasno objavljene 8 dni pred tekmo, vendar ostanejo zaprte za vožnjo s kolesom. Trase si tekmovalci lahko ogledajo peš.

  Dan pred tekmovanjem, navadno je to sobota, bodo potekali uradni treningi na označenih trasah. Uradnega treninga se bodo lahko tekmovalci udeležili le s štartno številko. Na uradnem treningu bo vsak tekmovalec lahko celotno etapo (od starta do cilja) prevozil zgolj enkrat, dovoljeno pa je ponavljanje posameznih odsekov na trasi.
  Uradni trening ni obvezen, je pa s strani organizatorjev zaželjen. Trening poteka po urniku, ki ga določi organizator. To pomeni, da organizator lahko omeji čas treninga na posameznih etapah.
  Na uradnem treningu bo dovoljen le lastni pogon. Prevoz z motoriziranimi vozili oziroma s »shuttlom« je prepovedan, izjema je kategorija e-bike, če se jo uvede. Organizator, če se tako odloči, lahko omogoči pomoč žičnice ali organizirane prevoze na treningih, kar pa more biti omogočeno vsem tekmovalcem.

  Z uvedbo novih pravil pričakujemo bolj nepredvidljivo in zanimivo dirkanje, poleg tega pa tudi večjo enakopravnost in boljše razumevanje med tekmovalci.

  Celoten pravilnik je dostopen tukaj: Pravilnik OGK 2020

  KZS
  F0to: SloEnduro

  Comments are closed.