Prva kolajna v spustu za Slovenijo

• Prva kolajna v spustu za Slovenijo

Monika Hrastnik je z bronasto kolajno v spustu poskrbela za vrhunec slovenskih nastopov na svetovnem prvenstvu v gorskem kolesarstvu v Leogangu v Avstriji.

14. oktober

Šestindvajsetletna Hrastnikova se je na izjemno zahtevni progi dobro znašla in kljub padcu v spodnjem delu dirko končala na zmagovalnem odru. “To je prva kolajna za Slovenijo v spustu. Sem brez besed, zelo sem vesela. Vse je bilo možno, ampak tak rezultat je bilo težko pričakovati. Zgornji del mi je šel kar v redu, spodnji pa, kot večini, bolj slabo, ampak vseeno dovolj za tretje mesto,” je dejala po dirki ter dodala: “Zgornji del proge je še kolikor toliko držal, ni bilo tako spolzko. Ko si pa enkrat prišel v gozd, je bila pa katastrofa. Samo upal si, da ne boš padel. Blato se je lepilo na gume, luknje so bile ogromne.” Članica ekipe Dorval AM je pogled že usmerila proti temu koncu tedna, ko bo svetovni pokal z dvema dirkama (v petek in nedeljo) gostoval v Mariboru. “Komaj čakam Maribor, vesela sem, da je sploh kakšen svetovni pokal. Upam samo na malo boljše vreme in da pokažemo, kako se dirka na domačem terenu.”

Med člani je dobro nastopil Jure Žabjek, ki je z 19. mestom dosegel svojo najboljšo uvrstitev na svetovnih prvenstvih doslej. “Prejšnje dni sem misli, da proga ne more biti bolj zahtevna, pa se je točno to zgodilo danes zjutraj na treningu. Počutil sem se dobro, za finalno vožnjo pa se je začela proga še bolj sušiti, tako da so bile razmere še toliko slabše. Nisem si niti predstavljal, da je lahko tako, zagotovo so bile to ene najtežjih razmer, kar sem jih vozil. Zgornji del sem odpeljal v redu, vedel sem, da se moram šparati za zahteven spodnji del. V spodnjem delu je toliko tehničnih delov, da je težko dobro vozit, razmere pa so bile vedno slabše in so se kolesa komaj da premikala.” Omeniti velja tudi odlično vožnjo mladinke Naje Stipanič, ki je osvojila šesto mesto.

Zadovoljen je bil tudi selektor reprezentance v spustu Miha Jakopič: “Svetovno prvenstvo v Leogangu bi ocenil kot zelo uspešno, saj je Monika Hrastnik osvojila prvo medaljo v Spustu na svetovnih prvenstvih. Zelo tehnična proga ter težke in spremenljive razmere so zahtevale veliko tehničnega znanja in tudi kanček sreče. Tekmovalci so progo vozili v vseh vremenskih razmerah od sončnega na treningih do snega ki je padal na štartu v finalnih vožnjah. Poleg Monike gre omeniti tudi rezultat Jureta Žabjeka ki je na koncu v elitni kategoriji končal na 19.mestu. Mu je pa do polovice proge kazalov še veliko bolje saj je bil na prvem in drugem vmesnem času na drugem mestu, spodaj pa na tehničnem delu žal naredil nekaj napak. Odlično je svoj prvi nastop na SP končala tudi mladinka Naja Stipanič ki je zasedla 6.mesto kljub konkurenčnemu kolesu in enemu padcu . Ostala dva mladinca Marko Niemiz in Žan Pirš nista imela najboljših nastopov a vseeno končala na solidnem 23. oziroma 33. mestu. S svojim nastopom je bil manj zadovoljen Luka Berginc, ki je v kategoriji elite končal na 67. mestu. V težkih razmerah je enkrat končal v blatu in si tako nabral nekoliko večji zaostanek. Aleš Virtič je svojo vožnjo odpeljal tekoče in brez večjih napak kar je zadostovalo za 54. mesto med elito.” Med mladinci je bil najboljši Marko Niemiz na 23. mestu, Žan Pirš pa je bil 33.

KZS