Hana Kranjec Žagar med mlajšimi mladinkami do desetega mesta, Žan Pahor pa do dvanajstega!

Evropsko prvenstvo v olimpijskem krosu za kategorije do 15 in 17 let je zaključeno. Letos so bile kategorije v krosu prvič razdeljene na posamezen letnik, zato smo imeli kar 8 dirk v olimpijskem krosu. Danes so bile na sporedu še zadnje dirke, nastopile so kolesarke in kolesarji stari 15 in 16 let.

Med mlajšimi mladinci starimi 15 let je Slovenija imela le enega predstavnika. Po slabi startni poziciji je med fanti starimi 15 let je Tine Terpin (Team Slovenia Romania) zaključil na 37. mestu. Med dekleti nismo imeli predstavnic.

V kategoriji kolesarjev starih 16 let je nastopala slovenska reprezentanca, ki je imela šest predstavnikov oziroma dve ekipi. Najprej so startala dekleta, iz druge vrste sta startali Hana Kranjec Žagar in Ivana Klemenčič. Z dobrimi startnimi pozicijami sta dirko začeli v ospredju in uspele obdržati položaje. Hana je bila po prvem krogu na osmem mestu, nato pa je zaradi bolečin v hrbtu tempo spustila in dirko zaključila na desetem mestu. Zmagovalka Katrin Embacher iz Avstrije je zmagala s prednostjo minute in 18 sekund, Hana je za zmagovalko zaostala 3 minute in 11 sekund. Ivana je skozi dirko napredovala in izboljšala svoj položaj. Še do prve polovice zadnjega kroga se je s konstantnim tempom prebila na dvanajsto mesto, nato pa ji je na tehničnem odseku veriga padla z zobnika. Po tem je izgubila preveč časa in pozicij. Dirko je zaključila na 18. mestu z zaostankom 5 minut in 31 sekund. Na dirki je nastopila tudi Tina Smrdel (MBK Črni vrh – Mondepra – Radicalbikes), ki pa je dirko zaključila na 41. mestu. Njen zaostanek je znašal 13 minut. V kategoriji je dirko dokončalo 56 tekmovalk.

Start Žana Pahorja iz prve vrste. Foto UEC

Tudi pri fantih žal ni šlo brez problemov. Že takoj po štartu so se v padec ob ograji zapletli Blaž Kavčič, ki je sicer startal iz druge vrste, Marcel Gladek in Ambrož Vovk. Žanu Pahorju, ki je startal iz prve vrste, je štart odlično uspel in bil celoten prvi krog v stiku z vodilnimi, vozil se je na varnem četrtem mestu. Nato je pospešil Norvežan in se odpeljal k suvereni zmagi, Pahor pa je ostal v prvi skupini, se prebil tudi na tretje mesto. Na žalost se je tudi Žanu snela veriga, ki jo je sicer hitro nastavil nazaj, a je izgubil boj za medalje. Po okvari ni našel svojega tempa in je dirko zaključil na še vedno zelo dobrem 12. mestu, z zaostankom dveh minut in 44 sekund.
    Blaž Kavčič je po padcu lepo napredoval in prehiteval tekmice. Dirko je zaključil na 48. mestu z zaostankom 6 minut in 27 sekund. 10 sekund za Blažem je v cilj prišel Ambrož Vovk na 50. mestu. Tudi njemu ni šlo brez težav, saj je padel in dobil močan udarec v trebuh. Marcelu Gladku se po padcu na startu ni uspelo sestaviti in je dirko zaključil na 62. mestu. Njegov zaostanek je znašal 8 minut. Dirko je zaključilo 114 kolesarjev.