Baloh zmagovalec svetovnega pokala 24-urnih dirk

Baloh zmagovalec svetovnega pokala 24-urnih dirk

Slovenski ultramaratonski kolesar Marko Baloh je zmagal na svetovnem prvenstvu v 24-urnem kronometru v Borregu Springs v ZDA v kategoriji 40-49 let, ob tem pa prvič v karieri zmagal še v svetovnem pokalu 24-urnih tekem; v treh tekmah je prevozil 2572 kilometrov.

Prvi novemberski konec tedna je Baloh nastopil na Svetovnem prvenstvu v 24-urnem kronometru v Borrego Springsu, ZDA. Na dirki, ki pomeni zaključek sezone za ultra-kolesarje, se je zbralo več kot 60 tekmovalcev, na čelu s trikratnim zmagovalcem RAAM-a Avstrijcem Strasserjem. Zaradi odlične konkurence je bilo pred dirko jasno, da bo v nevarnosti tudi rekord proge, ki ga je Baloh postavil lani z 502miljami oz 805km. Dirka poteka s startom in ciljem v središču Borrego Springsa in poteka 22,5 ur 29km dolgem krogu, v zadnji uri in pol pa tekmovalce preusmerijo na krajši krog dolžine 7,7km.

Dirko so zaznamovale ekstremno visoke temperature za ta letni čas. V popoldanskih urah se je temperatura dvignila do 38°C. Start dirke je potekal v valovih, najboljših 15 je startalo točno ob 18h po lokalnem času, naslednje skupine pa z zamikom ene minute. Prvi krogi so bili ekstremno hitri za tako dolgo dirko, povprečna hitrost po štirih urah je bila skoraj 39km/h. V boju za zmago so v tem momentu bili še štirje, poleg Marka še Avstrijec Christoph Strasser, Španec Julian Garcia in Francoz Evens Stievenart. Ko je napadel Strasser, se je Marko odločil, da bo nadaljeval v svojem, bolj konservativnem tempu. Počasi je začel dohitevati drugo in tretje-uvrščenega, ko so se začele težave s prebavo. Težave, ki so zahtevale 3 postanke in slabe pol ure izgubljenega časa. Kljub vsemu je Marko stisnil zobe in dirko končal na drugem mestu skupno, za Strasserjem. Prevozil je 505,2milje oz. 811 km, s tem izboljšal svoj lanski dosežek in postal letošnji svetovni prvak v 24-urnem kronometru v kategoriji 40-49let. Skupno je zmagal Cristoph Strasser z novim rekordom trase 886km, na tretje mesto pa se je prebil Američan Jamshed Jehangir z enakim rezultatom kot Marko.

V skupnem seštevku svetovnega pokala 24-urnih dirk je Marko zmagal z veliko prednostjo pred drugouvrščenim Angležem Chrisom Hopkinsonom. V treh letošnjih dirkah je vedno presegel 800km, skupaj pa je prevozil 2.572km.

“Svetovni pokal v 24-urnem kronometru je bil eden izmed glavnih ciljev letošnje sezone. Zato je bil osnovni cilj na svetovnem prvenstvu preseči 500 milj (800km). Seveda je bila želja premagati trikratnega zmagovalca RAAM-a Strasserja, toda z vsemi težavami med dirko tokrat to ni bilo mogoče. Vse čestitke njemu za odličen rezultat. Sam sem izjemno zadovoljen, da sem kljub težavam vztrajal in dosegel odličen rezultat. Zmaga v svetovnem pokalu je pika na i odlične sezone, da ne rečem kariere, na katero sem zelo ponosen,” je dejal Baloh.

(vir: prijavim.se)