Covid-19 in prehajanje meja

• Covid-19 in prehajanje meja

V nadaljevanju vam v izogib nejasnostim pošiljamo razširjena Navodila za prehajanje meje.

29. september

Epidemiološko varne države ali administrativne enote držav so uvrščene na zeleni seznam.

Osebe, ki imajo stalno ali začasno prebivališče v državi na zelenem seznamu in prihajajo iz teh držav, lahko v Slovenijo vstopijo brez omejitev in karantene. Šteje se tudi, da oseba prihaja iz države na zelenem seznamu, če je v tej državi prebivala neprekinjeno najmanj 14 dni pred vstopom v Slovenijo, kar lahko izkaže z dokazilom.

Če država ni niti na seznamu epidemiološko varnih (zeleni seznam) niti na seznamu držav s slabimi epidemiološkimi razmerami (rdeči seznam), se šteje, da je na oranžnem seznamu držav s poslabšanimi epidemiološkimi razmerami (vse države sveta, ki niso uvrščene ne na rdečega ne na zelenega). Oseba, ki v Republiko Slovenijo prihaja iz države članice EU oziroma države članice schengenskega območja, ki je uvrščena na oranžni seznam, lahko vstopi brez omejitev in brez karantene.

Osebi, ki vstopa v Republiko Slovenijo in ima prebivališče v državi na oranžnem seznamu ali prihaja iz te države, se zaradi morebitne okužbe z virusom SARS-CoV-2 odredi karantena za deset dni. Države s slabimi epidemiološkimi razmerami ali administrativne enote držav so uvrščene na rdeči seznam.

Osebi, ki vstopa v Republiko Slovenijo in ima prebivališče v državi na rdečem seznamu ali prihaja iz te države, se zaradi morebitne okužbe z virusom SARS-CoV-2 odredi karantena za deset dni.

Karantena pa ne bo odrejena, če oseba ob prehodu meje predloži negativni izvid testa na prisotnost SARS-CoV-2 (COVID-19), ki ni starejši od 48 ur in je bil opravljen v državi članici EU, državi članici schengenskega območja ali v Sloveniji, in sicer pri organizaciji ali posamezniku, ki sta ju Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano prepoznala za ustrezna in verodostojna ter sta navedena na seznamu na spletni strani Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

KZS