Downhill Sljeme: Vrnitev legende nad Zagrebom tudi za slovenski pokal spustu Unior Downhill Cup

Spust se je po 17 letih vrnil v zibelko te discipline na Hrvaškem, na Sljeme nad prestolnico. Na četrti dirki serije Unior Downhill Cup še tretji zmagovalec.

Split, Soriška planina, Kope … in na koncu namesto Tršća drugo hrvaško prizorišče, o katerem si na začetku sezone nismo drznili niti razmišljati – Zagreb oziroma proga na severni strani Sljemena, kjer pozimi prirejajo slalom alpskih smučark in smučarjev za svetovni pokal.

Ekipa hrvaškega veterana Nina Ružičke je prenovila klasično progo, dolgo 1,9 km z 270 m višinske razlike, na kateri so zadnjič dirkali leta 2005. Dodali so nekaj odsekov in jo na novo poimenovali DH Legends. Na start je prišlo 90 tekmovalcev iz Hrvaške in Slovenije in s progo so bili zadovoljni vsi, le malenkost daljšo si je kdo zaželel. V soboto je bila še kar mokra, v nedeljo pa ravno prav, da bi razmeram skoraj lahko rekli idealne.

Jan Cimperman Foto: Duško Simić

Berginc za piko na i hitrost potrdil še v seriji UDC

Na koncu je v konkurenci najhitrejše kategorije, članov elite, slavil slovenski tekmovalec Luka Berginc (DH Visit Pohorje), ki je bil najhitrejši že v razvrstitvenem nastopu. Drugouvrščeni Jan Cimperman (MTB Trbovlje/HCI) je zaostal 4,4 sekunde, tretjeuvrščeni hrvaški prvak Ivan Bašić (BK Coast Riders) pa 7,53 sekund. Najhitrejšo peterico sta dopolnila še slovensko presenečenje Kristjan Vreček (Supersnurf) na 4. in Hrvat Lovel Matijaš (BK Coast Riders) na 5. mestu.

Foto: Duško Simić

Berginc je v seriji Unior Downhill Cup nastopil sploh prvič letos. Po zmagah na prvih dveh dirkah evropskega pokala je namreč zaradi pretresa možganov izpustil lep del sezone. Skupna zmaga v evropskem pokalu mu je vendarle uspela, za piko na i pa je dosegel še zmago v domači seriji.

Luka Berginc Foto: Duško Simić

»Zadovoljen sem, super dirka in odlična proga. Dobro vzdušje in z zmago tudi motivacija za naprej poleg naslova zmagovalca evropskega pokala. Dovolj dobro sem motiviran za naslednjo sezono, počasi se najdejo tudi sponzorji,« je povedal Luka.

V drugih kategorijah

Zmagovalec med mladinci Frane Medić (BK Crikvenica) je skupno zabeležil 4. najhitrejši čas finala. Sledila sta mu Andrej Savarin (Rajd Ljubljana) na drugem in rojak Tin Čuljević (BBK Mirakul) na tretjem mestu. Vodilni v razvrstitvi serije Matej Kerec (KK Završnica) je padel že v razvrstitvenem nastopu in so ga prepeljali v bolnišnico, po prvih informacijah naj ne bi bil poškodovan.

Med ženskami sta se pomerili le dve, mladinka Tina Smrdel (MBK Črni Vrh) je bila hitrejša od Eve Zale Strgar (DGK Pohorje – Spank team), ki sicer nastopa v kategoriji U15).

Tina Smrdel Foto: Duško Simić

Med mlajšimi mladinci (U17) je zmagal Maj Babačič (Calcit bike team), v kategoriji U15 je prvič letos Max Žvegla prehitel Ažbeta Kalinška (oba Bikehanic 20 Chocolates).

V kategoriji masters je zmagal Boštjan Volf (Wolf Racing Team), eden od četverice udeležencev »starih« dirk na startu, v najmlajši kategoriji U13 še enkrat Jakob Praček (Kamplc racing team), med amaterji pa Berislav Topol (BBK Šišmiš).

Boštjan Volf Foto: Duško Simić

Vrstni redi razvrstitvenega nastopa in finala (uradne vrstne rede, ki bodo osnova tudi za končno razvrstitev v seriji, še čakamo).

Podelitev priznanj za skupne razvrstitve serije Unior Downhill Cup bo na prireditvi Odbora za gorsko kolesarstvo Kolesarske zveze Slovenije v Ljubljani po zaključku sezone.