Drugi uspeh na Vuelti Rogličeva krona koronske sezone

• Drugi uspeh na Vuelti Rogličeva krona koronske sezone

Primož Roglič je po sobotni zadnji gorski etapi, v kateri je odbil vse napade najbližjih tekmecev, v nedeljo potrdil drugo zmago zapovrstjo na dirki po Španiji. S tem je postavil piko na i izjemni s pandemijo novega koronavirusa zaznamovani sezoni, v kateri je dirkal 51 dni in zabeležil 12 zmag.

9. november

Enaintridesetletni Kisovčan, član Jumbo-Visme, je poleg rdeče majice na Vuelti drugič zapovrstjo osvojil tudi zeleno majico najboljšega sprinterja, s čimer je postal sploh prvi kolesar, ki mu je v 85-letni zgodovini dirke uspelo ubraniti obe majici v zaporednih letih.

V končni razvrstitvi je imel na koncu vsega 24 sekund prednosti pred drugouvrščenim Ekvadorcem Richardom Carapazom. Tretje mesto je osvojil Britanec Hugh Carthy (+ 1:15), ki je zadnji dan celo zaostal 28 sekund, kar pa ga ni stalo uvrstitve na odru za zmagovalce.

V seštevku za zeleno majico je Roglič zbral 204 točke, zaradi štirih etapnih zmag in treh drugih mest pa je skozi celotno tritedensko preizkušnjo zbral 48 bonifikacijskih sekund, kar je odločilno pripomoglo k skupni zmagi. Carapaz je skozi celotno Vuelto pridobil 16 sekund.

Razvrstitev najboljšega hribolazca je pripadla Francozu Guillaumu Martinu (Cofidis), najboljši mladi kolesar pa je bil Španec Enric Mas, ki je tako nasledil Tadeja Pogačarja. Masovo moštvo Movistar je slavilo tudi v ekipni razvrstitvi, Rogličeva Jumbo-Visma je bila druga. Najbolj bojeviti kolesar letošnje Vuelte pa je postal Francoz Remi Cavagna.

Zadnjo etapo je sicer v sprinterskem obračunu dobil Nemec Pascal Ackermann, ki je dobil drugo etapo na letošnji Vuelti. Drugi je bil Irec Sam Bennett, kot tretji pa je zadnje dejanje sezone sklenil mladi Nemec Max Kanter.

V središču pozornosti pa je bil kljub temu slovenski zvezdnik kolesarstva, ki je v 20 dneh na Vuelti vnovič dokazal, da gre za enega najbolj vsestranskih kolesarjev na svetu in obenem tudi vzdržljivih, saj formo na najvišji ravni drži tako rekoč vse od začetka avgusta, ko je nastopil na prvi letošnji dirki na mednarodnih tleh.

Letos je zabeležil pet etapnih zmag na tritedenskih dirkah, s čimer je svoj konto povišal na 11 zmag. Samo na Vuelti je v zadnjih treh tednih dobil štiri etape, s čimer je postal eden od osmih kolesarjev, ki ne slovijo kot sprinterji, ki jim je to uspelo na eni od velikih pentelj.

Kar se tiče uspehov na največjih dirkah, se je Roglič z zlatimi črkami zapisal v sezono, ki je bila sprva prekinjena zaradi pandemije novega koronavirusa, v nadaljevanju pa izpeljana po zelo natrpanem sporedu. Sezono bo končal na prvem mestu na svetovni lestvici, na novinarsko vprašanje, ali je ta trenutek najboljši kolesar na večetapnih dirkah, pa ostaja zadržan.

“Ne vem. Raje recimo, da sem bil najboljši na tej Vuelti. Obstaja še nekaj dirk, ki jih nisem osvojil, kar ostaja izziv za naslednje sezone. A zdaj bomo najprej proslavljali,” je v izjavi organizatorjem po koncu dirke dejal Zasavec, ki ga je v zaključku sezone motiviralo tudi drugo mesto na septembrskem Touru, na katerem je moral priznati premoč rojaku Tadeju Pogačarju.

Kljub nekaterim pretresom in razočaranjem, jo je zaključil na najboljši možni način. “Lepo je znova biti na odru za zmagovalce. To leto je bilo posebno zaradi koronske krize, zato vsem v prihodnosti želim, da bi ostali zdravi. Rad bi se zahvalil predvsem organizatorjem, ki so nam omogočili, da smo lahko dirkali toliko časa. Dirka je bila odlično organizirana, užival sem prav vsak dan,” je z vrha odra za zmagovalce javnost nagovoril Zasavec.

Še enkrat več je pohvalil ekipo Jumbo-Visme ter se zahvalil za podporo tako v Španiji kot iz domovine. “Rad bi se zahvalil mojim moštvenim kolegom, ki so me vsak dan spodbujali, da bi bil kar najboljši. Ves čas sem čutil njihovo podporo in tudi tisto iz domovine, predvsem od družine. Sicer jih ni tukaj z mano, a oni so mi omogočili, da sem tu, kjer sem. Lepo je dobiti rdečo in zeleno majico, to je krona moje sezone,” je sklenil Roglič.

Obeh zmag na Vuelti ni želel primerjati. Vsaka je terjala ogromno odrekanja, je poudaril. “Vedno pravim isto, da kadarkoli zmagaš, je lepo in še posebej zahtevno. Nemogoče je primerjati obe zmagi na Vuelti. Sem zelo zelo zadovoljen, da sem dobil dirko in na ta način sklenil sezono.”

Čeprav sezona ni bila dolga, je bila zaradi pandemije natrpana z dirkami najvišjega razreda. Organizatorji so uspeli izpeljati vse tri tritedenske pentlje po Franciji, Italiji in Španiji, pod streho pa so spravili še štiri največje enodnevne klasike. Na eni od teh je bil junak prav Roglič, potem ko je v začetku oktobra po nastopu na SP dobil prestižno dirko Liege – Bastogne – Liege.

S tem je postal šele peti kolesar v zadnjih 30 letih, ki je poleg tritedenske dirke v eni sezoni dobil še katero od največjih petih klasik. V tem pogledu se je pridružil Italijanom, Danilu Di Luci (2007), Damianu Cunegu (2004) in Gianniju Bugnu (1990), ter Francozu Laurentu Jalabertu (1995).

Presežkov v tej sezoni ni manjkalo, a izzivi za prihodnost ostajajo. Tour de France je prvi v vrsti, ki si ga Roglič želi osvojiti, saj ta ostaja največja preizkušnja v sezoni profesionalnega kolesarstva. Letos ga je osvojil njegov rojak Tadej Pogačar, kar daje zanimivo izhodišče za sezono 2021.

KZS/STA