Evropsko prvenstvo v BMX s petimi Slovenci

• Evropsko prvenstvo v BMX s petimi Slovenci

Slovenci smo imeli v Belgiji pet predstavnikov: Pia Palčnik (deklice 13 let), Val Trinle LampičGaj Palčnik (oba dečki 14 let), Tilen Frank (moški 30 – 34 let) in Peter Caf (moški 35 +).

Najprej odgovor na uvodni stavek glede močno okrnjenega prvenstva. Zaradi zdravstvene situacije in prenatrpanosti belgijskih bolnišnic so se organizatorji odločili, da kategorije mlajših od 13 let in kategorije cruiser (BMX kolesa s 24-palčnimi obročniki) ne vključijo v tekmovanje, saj bi lahko potencialno povečanje števila poškodovanih tekmovalcev preveč obremenilo zdravstveno osebje. Tako je bilo na startu sobotnih in nedeljskih preizkušenj dobrih 800 tekmovalcev in tekmovalk.

Pet Slovencev na startu in vsi razen Gaja Palčnika so se iz motov uvrstili v nadaljnje tekmovanje. Val Trinle Lampič je v izredno številčni kategoriji dečki 14 let tekmovanje zapustil v osmini finala, tam je bil le malo “prekratek” za uvrstitev v naslednji krog. Pia Palčnik (deklice 13 let) je prvi in drugi moto odpeljala odlično (prvo in drugo mesto), tretjega nekoliko slabše (6. mesto) in se z lahkoto uvrstila v polfinale. Nato je polfinalno preizkušnjo končala na 7. mestu. Prekaljena “stara” mačka slovenskega BMXa, Tilen Frank in Peter Caf, nista imela številčne konkurence, v motih pa sta prikazala odlične vožnje.

Tilen Frank je v motih dosegel zmago, drugo in tretje mesto in finalna vožnja je bila zagotovljena. V finalu pa je na drugi liniji padel in predčasno končal dirko. Frank je dobil močan udarec v nogo. Kako huda je poškodba, bo znano v prihodnjih dneh.

Veteran slovenske BMX scene Peter Caf ni mogel nastopiti v svoji priljubljeni kategoriji cruiser, zato je presedlal na 20-palčno kolo, se dobro boril v motih, v zadnjem dosegel drugo mesto in se uvrstil v finale, tam pa osvojil 7. mesto.

vir: mtb.si