Evropsko prvenstvo v krosu pod pričakovanji, a z dobrim upanjem za naprej

Evropsko prvenstvo v krosu pod pričakovanji, a z dobrim upanjem za naprej

Gorski kolesarji v krosu so zaključili tritedensko odpravo po najpomembnejših tekmovanjih letošnjega leta, kjer so najprej nastopili na svetovnem pokalu na Češkem, nato na svetovnem prvenstvu v Avstriji, nato pa v Italiji počakali na odhod v Švico, kjer se je odvilo letošnje evropsko prvenstvo. Gostil ga je Monte Ceneri, manjši prelaz, ki se nahaja nad mestom Lugano, potekalo pa je območju vojašnice, ki nudi izjemen teren za dirkanje na najvišjem nivoju.
    Švicarjem že od prej znano prizorišče, ki je večkrat gostilo dirke pokala Swiss Proffix cup, in slovi po eni najbolj pestrih prog, tudi tokrat ni razočaralo.

Slovenci so čas med končanim svetovnim prvenstvom in začetkom evropskega, tako kot večina ekip, preživeli v Italiji, kjer so opravili dva težja in tehnična treninga. Reprezentanci se je za EP pridružil še mehanik Jernej Sobočan.
    V sredo je sledil prvi ogled proge za prvenstvo celine, v četrtek pa tudi že prva dirka – štafeta, v kateri pa naši tokrat niso nastopili.

Slovenci z obilico smole

V petek je sledila dirka v eliminatorju, od naših se je za nastop odločil le Matevž Govekar, ki mu tak tip dirkanja ustreza in bi z nekaj sreče lahko osvojil dober rezultat. Na žalost pa je Matevžu v kvalifikacijski vožnji veriga kar dvakrat padla z zobnika – posledično se v boje na izločanje ni uvrstil, saj na kratki progi odločajo stotinke.
    Matevž je že naslednji dan otvoril nastope v krosu. Po dobrem začetku dirke so ponovno nastopile težave z verigo, ki so se ponavljale skozi celoten čas. Veriga se mu je z zobnika snela kar šestkrat. Kljub temu se ni predajal, ampak je na klance prehiteval tekmece in vozil hitre odseke. Zaradi težav z verigo je na žalost izgubljal preveč časa in dirko zaključil na 41. mestu (+9:07).

V soboto je med članicami dirkala tudi Tanja Žakelj, naša najboljša gorska kolesarska v krosu. Tanji je uspel odličen štart in je dirko pričela na visokem četrtem mestu z udarnim tempom, tik za najboljšimi tremi. Na žalost ji tip proge, kjer je prisotnih veliko pospeševanj in sprememb ritma, ni tako zelo ustrezal in je v naslednjih krogih izgubila nekaj pozicij. Dirko je zaključila na 18. mestu (+5:33).

V soboto bi med člani moral nastopiti tudi Rok Naglič, ki pa je zaradi hudih prebavnih težav, ki so ga pestile že petek, moral svoj nastop na dirki odpovedati. Težave z zdravjem so pestile tudi Tea Pečnika, in Jakoba Klemenčiča.

Jakob Klemenčič v vodstvu

Klemenčič vodil dirko, a padel

Klemenčič, ki ni občutil hujših problemov, je nedeljski nastop med mladinci začel fenomenalno. Po štartu je vozil na drugi poziciji, nato pa prevzel vodstvo in narekoval tempo večje skupine v ospredju. Nato se je taktično umaknil v začelje skupine, kjer pa mu je po krivdi sotekmovalca na hitrem tehničnem spustu zmanjkalo tal pod kolesi in je grdo padel. Na žalost je po padcu odstopil.
    Teo Pečnik je dirko prav tako začel z dobrimi obeti, nato pa se je kmalu začel prikazovati davek slabega počutja prejšnjih dni in je pozicije začel izgubljati. Med tem ga je prehitel Blaž Žle, ki je bil tokrat najvišje uvrščen slovenski mladinec. Blaž Žle in Matic Kranjec Žagar, ki sta štartala v ozadju, sta bila oba vpletena v skupinski padec tik po štartu. Blažu se je uspelo preriniti naprej in je vozil okrog 30. pozicije in pridobival mesta. Krog pred koncem pa je strgal verigo in tako izgubil ogromno časa in pozicij.
    Matic si po padcu ni uspel izboriti dobre pozicije, zato je večji del dirke vozil za slabšimi kolesarji, katerih ritem mu ni ustrezal. Kljub temu je tekom dirke napredoval in vmes dohitel Blaža.
    Blaž Žle je dirko zaključil na 39. mestu (+8:35), Matic Kranjec Žagar na 42. mestu (+9:04) in Teo Pečnik na 43. mestu (+9:04).

Teo Pečnik

Blaž Žle

Matic Kranjec Žagar

Vita Movrin na treningu.

Zadnje upanje za reševanje slovenske časti je bila Vita Movrin v kategoriji mlajših članic. Kljub manjšim napakam je uspešno odvozila dirko in zaključila na 18. mestu (+13:19).

Slovenska reprezentanca je tako EP zapustila bolj sklonjenih glav, kot smo pričakovali, pa vendar je vmes tudi že močno zasijala luč na koncu tunela. A dirkanje je tako, kot hoja po nepredvidljivem robu, za katero je včasih potrebno tudi nekaj sreče, ki pa je na tej odpravi ni bilo pretek.

Verjamemo, da se bodo fantje in dekleta vrnili dvignjenih pesti še močnejši in posegli tudi po dobrih rezultatih.