Evropsko prvenstvo v Trentu – 2. dan

Evropsko prvenstvo v Trentu – 2. dan

Prvi kolesar svetovne lestvice Tadej Pogačar, se je prvič pojavil na startu ure resnice v elitni druščini na prvenstvu Stare celine. Ob njegovem nastopu so povsem pričakovano zrasla tudi pričakovanja v slovenski odpravi in posledično tudi v domači športni javnosti. Odsotnost s tekmovališč, ki je z izjemo nastopa na enodnevni dirki v Franciji, v Plouayu, pa je očitno pustila preveč posledic in končni izid 12. mesto je odslej mejnik za Pogačarja na evropskih prvenstvih v vožnji na čas. Že v napovedih Tadej Pogačar ni imel velikih pričakovanj. Ob vsem tudi trasa proge od Trenta proti Roveretu ob levi strani brenerske avtoceste mlademu slovenskemu šampionu ni ustrezala. Za nameček je še pred obratom na sredini proge, dolge nekaj manj kot 23 kilometrov še zgubil radijsko zvezo s spremljevalnim avtomobilom v katerem je bil Marko Polanc.

Najprej se je zdelo, da bo dejstvo, da za njim starta svetovni prvak, domačin Filippo Ganna velika spodbuda. Na koncu se ni izkazalo tako: »Tudi sam sem mislil, da bom imel spodbudo ravno v tem. Res nisem vedel kje in kako sem s formo. Ko pa sem videl da je Filippo vse bliže, obenem pa tudi Remco (op.a. Evenepoel) sem hitro vedel, da to ni moj dan. Kar lep čas sem bil prepričan, da znam odpeljati take na videz lahke kronometre, po današnjem dnevu bom morda razmišljal nekoliko drugače. Ampak zdaj je tega nastopa konec in nov izziv v nedeljo bo povsem drugačen.« V cilju je Pogačar za novim, starim prvakom Švicarjem Stefanom Kuegom zaostal za minuto in 21 sekund.

Med ženskami je Evgenija Bujak tudi razmišljala o precej višji uvrstitvi kot jo je dosegla v cilju. Ob zgolj 23. mestu ni mogla zadržati niti solz. Želeni cilj, izboljšati 7. mesto iz Glasgowa je bil daleč, predaleč. Bujakova se je zares pomirila šele proti večeru:« Res rada vozim kronometer, ampak očitno moje izkušnje niso več dovolj. Malo me je izdalo tudi zdravje, dejstvo pa je, da na področju tehnologije enostavno nismo v koraku z najboljšimi. Sezona je ob covidu pustila nekaj več problemov kot sem mislila, ampak do konca sezone bom nedvomno še stisnila zobe.« Naslov je osvojila klubska kolegica Bujakove iz Ale BTC Ljubljane, Švicarka Marlen Reusser.

Med mlajšimi člani je Nik Čemažar svojo nalogo opravil zelo spodbudno. Po zelo obetavnem obdobju v mladinskih vrstah je član Kranja v nadaljevanju precej popustil, danes pa se zdi da je odpeljal morda najboljši svoj kronometer v kategoriji do 23 let. »Sam sem želel še nekaj višje, med najboljših deset. Le tri kilometre na progi sem imel nekaj črnih trenutkov, ampak očitno preveč, da bi mi uspel dosežek na katerega sem meril. Zdaj bom vse sile usmeril v sobotno cestno dirko. Upam, da bomo z ostalimi petimi pustili dober vtis,« je v cilju pripovedoval Gorenjec. Anže Skok si je pridelal več kot tri minute zaostanka in s svojim dosežkom nikakor ni bil zadovoljen.
    Petek bo v Trentu prinesel nove tri končne odločitve. Začenjajo se cestne preizkušnje. V vseh treh karavanah pa bodo tudi slovenski predstavniki.

Kolesarska zveza Slovenije