Evropsko prvenstvo v Trentu – 3. dan

• Evropsko prvenstvo v Trentu – 3. dan

Petek je na evropskem prvenstvu za kolesarje v Trentu in okolici ponudil prve tri končne odločitve v cestni vožnji. Dejavni so bili v obeh mlajših ženskih kategorijah ter mladinci, ki so tudi začeli dan. V slovenskem kvartetu je bil najviše Aljaž Turk, ki je za desetim mestom zaostal za dobre štiri minute. V obeh mlajših ženskih kategorijah pa so Slovenke ostale brez uvrstitve, saj so prireditelji izvedli dirke pod posebnimi varnostnimi ukrepi in so vse, ki so v določenem trenutku dirke zaostale za več kot pet minut izločili iz karavane. Nastop mlajših članic je tako končalo le 31 kolesark.

Dan v slovenskem taboru med najboljšimi je bil namenjen treningu. Prvi so se po opravljenem delu v hotel vrnili mlajši člani, ki jih dirka na cesti čaka jutri ob 9. uri. Ob majhnem številu startov tudi v tem letu je vsaka napoved za dirko nehvaležna. Je pa običajno prav dirka kategorije do 23 let že pokazatelj kako naj bi potekala tudi moška dirka kategorije Elite, ki bo na vrsti zadnji dan prvenstva, v nedeljo. V slovenski šesterice je kar nekaj kolesarjev, ki bi lahko prišli med najboljših 20, kar je glavni cilj. Šele potek dirke pa bo pokazal kdo bo imel glavno vlogo v moštvu, ki ga vodi Martin Hvastija. Na zadnji preizkušnji Tour de l’Avenir v Franciji je največ dosegel najmlajši med našimi Gal Glivar.

Trening so skupaj s selektorjem Gorazdom Penkom opravile tudi kolesarke. Kvartet je že po nesrečnem padcu Urše Pintar v ponedeljek postal trio. Tudi v tej trojki pa je težko reči katera bo merila najviše. Pričakovano bi bila to Evgenija Bujak, ki je na lanskem svetovnem prvenstvu v Monzi zabeležila svoja najboljša dosežka na največjih tekmovanjih v slovenskem dresu:« Po kronometru sem bila zares razočarana. Že dolgo ne tako, ampak potrebno je gledati naprej. Dejstvo je, da se težko sprijaznim s tem, da mi je letošnji Covid pobral zares veliko moči. Nikakor se ne morem vrniti, čaka pa me še mesec in pol dirkanja. Seveda si pred dirko želim, da bi imela svoj dan, obljubim pa res težko kar koli, saj se me je lotil še neprijeten nahod in bom šele v času dirke videla kakšno bo razpoloženje.« Življenjska spremljevalka Tadeja Pogačarja Urška Žigart pa ima za sabo najbrž najboljšo sezono doslej. »Zagotovo je temu tako, ampak za to dirko to ne pomeni veliko. Sprva sem mislila da je krog lažji. Vsaj tako so govorili, zdaj pa vidim, da če bo katera zaspala za trenutek lahko hitro ostane brez uvrstitve. Morda se odločim tudi za kakšen napad na katerem od vzponov, ki mi ustrezajo. Je pa potem po mestu veliko tehničnih zavojev, tako, da me čaka zahtevna naloga,« je pred prepotrebno masažo pred nastopom povedala Štajerka iz Slovenske Bistrice. Zraven bo še Urška Bravec, ki pa se dobro zaveda, da je imela v tem letu še manj startov kot lani, ko je še vozila v svetovni seriji.

Kolesarska zveza Slovenije