Evropsko prvenstvo v Trentu – 4. dan

Evropsko prvenstvo v Trentu – 4. dan

Če se petkove cestne preizkušnje v mlajših ženskih in moških kategorijah niso iztekle povsem po željah slovenskega tabora pa je sobota prinesla dva zelo spodbudna dosežka. Tako s 13. mestom Eugenije Bujak, kot z 11. mestom Gala Glivarja je bil izpolnjen cilj obeh reprezentanc na tem prvenstvu v Trentu. Mlajši člani so si želeli v najboljših 20, ženski del reprezentance pa je po vožnji na čas, ki Bujakovi ni prinesla želenega dosežka, tokrat povsem drugačne volje zapuščal prostor ob progi v središču mesta.

Ženska preizkušnja je tudi tokrat postregla z ostrim bojem reprezentanc, ki so na cesti imele največ predstavnic. Nizozemke si niso dovolile še enega poraza, saj je bila v »uri resnice« Švicarka Reusser enostavno boljša od vseh. Ellen van Dijk pa je tokrat dirko v svoje roke vzela že precej pred ciljem in imela na koncu več kot minuto prednosti pred prvimi zasledovalkami. V ozadju so o preostalih dveh medaljah odločale malenkosti. Zelo dobro sta svoj nastop opravili tudi najboljši Slovenki. Olimpija Eugenija Bujak je najbrž mesto v najboljši deseterici zapravila na zadnjem desnem zavoju v ciljno ravnino. Preveč jo je odneslo na zunanjo ograjo in je potem v cilju končala v času desetouvrščene. Lahko pa bi bila na tem mestu prav Bujakova, ki je bila v cilju tokrat povsem drugače razpoložena kot v četretek po uri resnice. »Res sem si želela popraviti dosežek s kronometra, ko nisem imela svojega dne. Tokrat sem se že prek celotnega dne bolje počutila, očitno smo tudi zadnji obed opravile do časa in v nenavadni pripeki za ta čas res nisem imela nobenih težav. Kar neslo me je. Seveda nisem bila v boju za medalje, saj tega tudi nisem pričakovala, ampak v tej svoji skupini sem ob sebi imela nekaj kolesark, ki merijo višje od mene in so imele ob sebi tudi številnejšo pomoč. Ob koncu sem res naredila nespametno napako. Ampak na napakah se učimo. Bom pa s tem izidom precej lažje odšla na Sp v Belgiji, ki nas čaka že čez nekaj dni,« je povedala v cilju, še preden je odšla na obveznbosti, ki jih ima v tej sezoni še do kluba Ale BTC Ljubljana. V Belgiji se bo omenjeni trojki priključila še Špela Kern, ki ta teden zelo spodbudno tekmuje na večetapni dirki v Franciji.

Mlajši člani so bili na koncu tudi precej zadovoljni. Nekaj slabe volje je bilo le pri Matevžu Govekarju, ki dirke ni končal, je pa ves čas ko je bil na cesti dodajal svoj delež h končnemu 11. mestu Gala Glivarja. Najmlajši v slovenski šesterici je še enkrat potrdil, da ima v sebi precejšen potencial, ki ga mora še razvijati. Le od njega samega pa je odvisno do kam bo segel čez nekaj let. Prvi med našimi je tri kroge pred koncem poskusil Kristjan Hočevar, ki pa v karavani ni našel somišljenikov. Sledil je dogovor z Glivarjem naj v zaključku on stopi na pedale in to je tudi storil. Pobeg sedmerice na zadnjem vzponu na Povo je nekoliko zamudil, je pa mirno držal drugo skupino v kateri je potrdil, da zna tudi dobro zaključiti dirko. »Tam sem res malo zamudil. Ko smo trije, štirje hoteli nadoknaditi zamujeno pa ni bilo več pravega interesa. Odprto je bilo recimo 8. mesto in nikoli mi ni bilo vseeno kje končam. Potrudil sem se po svojih najboljših močeh, ampak če pogledate, okrog mene je bilo vrsto fantov, ki že vozijo v moštvih Svetovne serije. Z doseženim sem zadovoljen, vem pa da se vedno da tudi bolje. Zelo pomembno je da ne bom neučakan, počasi in kar mi največ dovoli moje telo. V naši reprezentanci imamo obilo kolesarjev po katerih se lahko zgledujem, ampak najbolj me zanima to, da se ne precenim in da naredim največ kar v danem trenutku lahko,« je pred potjo v domače Novo mesto povedal Gal Glivar. Ekipo mlajših članov zapuščata Nik Čemažar in Kristjan Hočevar, na bližnjem SP pa bo Slovenijo glede na dosežke zadnje sezone med mlajšimi člani lahko zastopal le en kolesar. Zelo zahtevna naloga vsekakor čaka selektorja Martina Hvastija.

Kolesarska zveza Slovenije