Evropsko prvenstvo v Trentu

Evropsko prvenstvo v Trentu

Pet dni, 800 kolesarjev, 13 naslovov in 50 držav je slogan Italijanov, ki so le dočakali da so pripravili Evropsko prvenstvo v kolesarstvu. Že danes so navdušili vse mlade kolesarje saj so v svojem slogu, saj so pot na start speljali skozi tukajšnji muzej športa. Med velikani italijanskega kolesarstva kot so Fausto Copi, Gianni Bugno in Marco Pantani pa je na steni tudi podoba slovenskega junaka sedanjosti in prihodnosti Tadeja Pogačarja, ki ga tu omenjajo kot prvega zvezdnika prvenstva. Enako v ženski konkurenci velja za Nizozemko Annemiek Van Vleuten, ki naj bi po tej sezoni zaključila svojo športno pot.

Uvodna preizkušnja v kategoriji Elite, ekipna vožnja mešanih zasedb na čas je na 44,8 kilometra dolgi progi že prinesla prvo zmago domačinom, ki so nastopili s šesterico Cavalli, Cecchini, Longo Borghini, Sobrero, DeMarchi in Ganna. Za 21 sekund so premagali Nemčijo, bron so med osmimi ekipami osvojili Nizozemci. Slovenija je zaradi poškodbe Urše Pintar morala odpovedati današnji nastop.

Jutri nas čakajo kar štiri končne odločitve. V treh bomo videli tudi slovenske nastope, največ pozornosti pa bo požel prvi kolesar svetovne lestvice Tadej Pogačar, ki bo med moškimi nastopil ob 16.34: »Oba dneva sem bil na progi, ki pa je bila v času treninga tudi zasedena s prometom. Predvsem v centru mesta. O konkurenci niti ne razmišljam, je pa tu kar nekaj kolesarjev, ki lahko zmagajo. Kam bom prišel bomo videli na koncu.«

Že dopoldan bo med ženskami nastopila Evgenija Bujak, ki v Tokyu tudi ni vozila kronometra:« Po prihodu iz Španije je bilo nekaj utrujenosti, na treningu pa mi je šlo že bolje. Želim si izboljšati svoj najboljši izid na evropskih prvenstvih. Potrebno bo biti zelo pazljiv predvsem na vseh zahtevnih zavojih v mestu. Vedno ko se mi ponudi možnost reprezentančnega nastopa želim izkoristiti priložnost po svojih najboljših močeh.«

V kategoriji mlajših članov bosta nastopila še Anže Skok in Nik Čemažar.

Kolesarska zveza Slovenije