Giro na sporedu jeseni?


 • Giro na sporedu jeseni?

  Mednarodna kolesarska zveza (UCI) je zaradi izbruha pandemije koronavirusa do konca aprila odpovedala vsa kolesarska tekmovanja pod njenim okriljem. Med odpovedanimi so največje kolesarske enodnevne dirke, spomladanske klasike, Pariz-Roubaix, Valonska puščica, dirka Liege-Bastogne-Liege in Amstel Gold.

  18. marec

  Že prej so bile odpovedane dirke od Tirenskega do Jadranskega morja, Strade Bianche, Milano-San Remo, dirki po Siciliji in Baskiji, dirka po Flandriji, dirka po Romandiji.

  Krovna svetovna federacija za kolesarski šport je v videokonferenci s predstavniki organizatorjev dirk, moštev in kolesarjev potrdila namero, da sezono skušajo vseeno izpeljati, kolikor se da v celoti, tako da bi jo podaljšali krepko v jesenski čas, vse tja do novembra.

  Po zaustavitvi širjenja pandemije koronavirusne bolezni bi tako enodnevne klasike skušali izpeljati jeseni, prav tako bodo skušali najti rešitev za dirko po Italiji, ki po vsej verjetnosti zaradi epidemije na Apeninskem polotoku ne bo izpeljana v majskem terminu.

  Dirka po Italiji bi se morala s tremi etapami začeti 9. maja na Madžarskem. A trenutno razmere v Evropi niso naklonjene športnim tekmovanjem. Organizatorji bodo odločitev o usodi Gira sporočili aprila. Do 3. aprila namreč velja odredba italijanske vlade o prekinitvi vseh javnih dogodkov v Italiji.

  Kot je po sestanku, ki je bil zaradi preprečevanja širjenja okužbe na daljavo, sporočila krovna federacija, bodo imele prednost načrtovane dirke v tistem obdobju. Bodo pa vsekakor na rezervne termine skušali stlačiti Giro, dirke Milano-San Remo, Paris-Roubaix, dirki, žensko in moško, po Flandriji, dirko Liege-Bastogne-Liege. Odpovedane spomladanske klasike bodo imele prednost. Mednarodna kolesarska zveza ne izključuje tudi možnosti, da bi lahko v istem terminu izpeljali več dirk in bi se tako dirke pokrivale oziroma bi potekale sočasno.

  Mednarodna zveza bo odboru direktorjev in odboru za profesionalno kolesarstvo naložila, da potrdi predlog, da se ženska in moška sezona dirk podaljšata do 1. novembra.

  Tako obstaja možnost, da bi dirko po Italiji izpeljali jeseni. To možnost je v pogovoru za France TV Sport omenil predsednik UCI David Lappartient, ki je potrdil, da skupaj z organizatorjem dirke agencijo RCS Sport iščejo najbolj sprejemljivo rešitev za odpadli oziroma preloženi Giro.

  “Trenutno se pogovarjamo o tem, da bi dirko po Italiji izpeljali lokalno omejeno, s spremenjenimi etapami in tudi verjetno v skrajšani dolžini, kot je bilo sprva načrtovano,” je omenil prvi mož kolesarstva. Za zdaj dirka po Franciji ostaja na koledarju v skladu s prvotnimi načrti.

  Dirka po Lombardiji je predvidena 10. oktobra, medtem ko je trenutni finale sezone World Toura, dirka po Guangxiju na Kitajskem, od 15. do 20. oktobra.

  KZS/STA

  Comments are closed.