Hvastija: Pogačar je bil 5 kg nad idealno težo, a je že imel vrhunske številke


 • Hvastija: Pogačar je bil 5 kg nad idealno težo, a je že imel vrhunske številke

  Nekdanji slovenski kolesar Martin Hvastija je prepričan, da je njegov rojak Tadej Pogačar na Touru izpolnil vsa pričakovanja. Obenem je za STA zdaj 51-letni selektor kolesarske reprezentance mlajših članov dejal, da so bili obrisi njegovega talenta vidni že ob prvih laboratorijskih meritvah z zavedanjem, da talent sam po sebi ne pomeni nič.

  19. julij


  “Pogačar je izpolnil vsa pričakovanja. Dirko je osvojil na res tradicionalen način v narekovajih. Zgodaj je oblekel rumeno majico, jo s pomočjo ekipe branil 14 dni. To je veliko težje kot tisto, kar je naredil lani. Ve se, da je lažje doseči prvo zmago, kot jo ponoviti. Pri še ne dopolnjenih 23 letih ima v žepu dve zmagi na Touru,”
  je uvodoma v pogovoru za STA Pogačarjeve predstave ocenil Hvastija.

  Pri Pogačarju so bili obrisi velikega talenta vidni že na meritvah fizičnih sposobnosti, ko je bilo od danes zvečer dvakratnemu zmagovalcu Toura vsega 15 let. Hvastija je poudaril, da mladim kolesarjem zdaj že zgodaj merijo sposobnosti, Pogačarjeva generacija pa je pri meritvah izstopala. Seveda pa to še ne pomeni, da se bo to v primeru kolesarstva izrazilo na cesti, opozarja 13-kratni udeleženec tritedenskih pentelj.

  “Laboratorijski testi dajo le fizične predispozicije za ukvarjanje z anaerobnimi športi. Izmerjeni vati, poraba, maksimalni vati, preračunani vati na telesno težo, poraba kisika … Vse to so parametri, ki govorijo o tem, da je nekdo nadarjen za vzdržljivostni šport,” je Pogačarjeve meritve v mladosti ubesedil Hvastija.

  “Pri Tadeju je zanimivo to, da je bil takoj vrhunski, v njegovi generaciji pa je bilo podobnih kar nekaj fantov. Pri mladincih je bil še precej nedodelan, neizdelan. Bil je pet kilogramov nad idealno težo, ampak že za to težo je imel vrhunske številke. To, da zdaj obrača pedale tudi do 7 vatov na kilogram telesne teže v klanec, ni nobeno presenečenje. Že pri mladincih jih je s 6,5 W/kg na kratkih testih,” je še o tem dejal nekdanji profesionalni kolesar.

  Obenem je prepričan, da je imel Pogačar prirojen tudi občutek za kolesarjenje, pregled nad dirko, opazovanje ter sosledje dogodkov. “Veliko se da naučiti, če od mladih let kolesariš v organizirani skupini in si v klubu, kjer je več tekmovalcev ter na dirkah, kjer je veliko kolesarjev. Očitno ima Tadej te predispozicije in jih je dobro razvil. Ne moreš preprečiti vseh padcev, v 70 odstotkih za padec nisi sam kriv, da pa se marsičemu izogniti, če opazuješ položaj pred sabo. To mu gre zaenkrat na roko na največjih dirkah,” je prepričan Hvastija.

  Ena od velikih dirk prihaja že kmalu, in sicer olimpijske igre. Hvastija meni, da je nemogoče vnaprej trditi, v kakšnem stanju bosta OI dočakala favorizirana Pogačar in Primož Roglič.

  “Ne vemo, kako se bo Pogačar odzval na transfer in malo časa za regeneracijo. V soboto je že start, minus časovna razlika, ki gre v škodo kolesarjem, saj gredo na vzhod. Dejansko je to zelo malo časa in šele med samo dirko bomo videli, kako se bodo noge obračale obema in kakšno bo razmerje moči. Ne glede na vse, v ožji krog favoritov sodita oba,” je prepričan član olimpijske reprezentance v Sydneyju 2000.

  Je pa Hvastija nato pogled obrnil še v Španijo in izrazil dvom, da se bosta tam na dirki srečala Roglič in Pogačar. Predvsem v nastopu slednjega ne vidi pravega smisla.

  “Osebno ne verjamem, ne glede na izjave ekipe, da bo Pogačar po osvojenem Touru vozil še Vuelto, saj tam nima kaj početi. Ne more reči, da gre tja dobiti etapo ali dve. To je že naredil, tudi tretji je bil v skupnem seštevku. Če gre na Vuelto, mora iti na zmago. Ne dvomim, da je tega sposoben, ampak nima niti primerne ekipe za to. Ekipa je vse stavila na dirko po Franciji in niti slučajno ne morejo sestaviti kaj podobnega za še eno tritedensko dirko. Res ne vidim nobenega motiva, da bi moral Tadej na Vuelto. Poleg tega vozi olimpijske igre in ni časa niti za regeneracijo niti za priprave,” je povedal Hvastija.

  Na drugi strani za Rogliča meni, da bo tam moral nastopiti, saj na Touru ni upravičil ne lastnih pričakovanj, ne tistih svoje ekipe.

  Za konec je spregovoril še o senci, ki ves čas spremlja karavano kolesarstva. Doping je in bo vselej tema pogovorov v karavani in predmet ugibanja ob velikih dosežkih.

  “Te obtožbe res težko komentiram. Gre za frustracije večinoma francoskih ali starejših novinarjev iz krogov, ki so že doživeli temno plat kolesarstva,” je o tej temi sprva dejal zdaj že stalni strokovni komentator kolesarskih prenosov Toura na javni televiziji.

  “Samo na podlagi predpostavk, da gre za isti vzorec, so vse te obtožbe nerealne. Ne vidim drugega, kot da dokler ti tega ne dokažejo, nisi kriv. Sploh ne vidim rešitve tega problema, tudi Tadej ga ne. Ko jih je vprašal, kaj naj naredi drugače, da ga bodo gledali drugače, so mu odvrnili, da nič ne more storiti. Vedno bo ta sum obstajal. Samo rezultati na cesti in na testih so merodajni. Ostalo je blebetanje v prazno,” je poudaril Hvastija.

  “Tadej ve, da ga čakajo vprašanja v tej smeri, in tudi ekipa ga mora na to pripraviti. Čim dosegaš vrhunske rezultate, je to folklora. V kolesarstvu pač o dopingu govorimo na glas in se na vso moč proti dopingu borimo ter smo na to pripravljeni, za razliko od športov, ki ga sploh ne omenjajo. S tem da je pojavnost dopinga v vseh športih enaka. Vse raziskave to potrjujejo. Od 1,5 do 2 odstotka testov je pozitivnih. Je pa res, da če narediš 10.000 testov v svetovni seriji kolesarstva ali pa 100 v nekem drugem vrhunskem športu, je potem toliko več testov pozitivnih. Povprečni odstotek je pa vselej enak,” je še dodal Hvastija.

  KZS/STA

  Comments are closed.