Izjemno: Monika Hrastnik bronasta v spustu!

• Izjemno: Monika Hrastnik bronasta v spustu!

Slovenska gorska kolesarka Monika Hrastnik je na svetovnem prvenstvu v avstrijskem Leogangu osvojila bronasto kolajno v spustu. V nemogočih razmerah in celo sneženju na vrhu je zaostala le za svetovno prvakinjo Švicarko Camille Balanche in Francozinjo Myriam Nicole, ki je bila srebrna.

11. oktober

Hrastnikova, sicer evropska prvakinja leta 2018 v Lousi na Portugalskem, je morala po zaključku svoje vožnje, v kateri je enkrat za nekaj časa pristala na tleh, čakati na tekmice, ki so imele še precej več težav. Hrastnikova je v cilj prišla kot druga s časom 5:25,392, kar je bilo skoraj 14 sekund počasneje od prve favoritinje Nicolove.

Slednja je padla in izgubila precej časa, vožnja brez napak pa je uspela Balanchevi, ki je na koncu za tri sekunde prehitela Francozinjo in osvojila naslov svetovne prvakinje, prvega tovrstnega za Švico.

Kasneje sta bili hitri tudi Avstralka Tracey Hannah in Francozinja Marine Cabirou, ki pa sta na spolzkih vejah in globokem blatu večkrat padli in ostali brez možnosti za kolajno.

Hrastnikova pa je s tem ohranila mesto na odru za zmagovalke za prvo slovensko medaljo na prvenstvu v Leogangu ter prvo člansko medaljo na prvenstvih v spustu ali olimpijskem krosu.

“Skoraj sem brez besed. Nisem pričakovala, da se bo odvilo v tej smeri. Zelo sem vesela za prvo slovensko medaljo v spustu na svetovnih prvenstvih,” je dejala Hrastnikova. Razmere je ocenila za katastrofalne.

“Vseskozi je padal dež, danes v finalni vožnji na vrhu sneg. Prvi del proge sem peljala v redu, spodnji pa je bil loterija. Bilo je veliko blata, ki se je prijemal na gume. Bilo je veliko kanalov, spolzko je bilo. Po eni strani nisi smel pasti in si imel dober čas,” je razlagala 26-letnica, ki je osvojila četrto kolajno na SP bodisi v olimpijskem krosu bodisi v spustu.

Tri je pred tem osvojila Tanja Žakelj, a vse v mlajših konkurencah, potem ko je bila zlata med mlajšimi članicami (2008) in mladinkami (2006). Ima pa še en bron v konkurenci mladink (2005).

Največji uspeh Hrastnikove je bil ob naslovu evropske prvakinje doslej tretje mesto v svetovnem pokalu pred dvema letoma v italijanskem Val di Soleju.

Zdaj bo skušala dobro formo prenesti v Maribor, kjer se bo s četrtkovimi kvalifikacijskimi vožnjami začel svetovni pokal v spustu.

“Ta medalja je dobra popotnica za Maribor. Upam na lepo vreme, pustimo se presenetiti, kako bo tam. Dali bomo vse od sebe,” je o prihajajočih preizkušnjah dejala Hrastnikova.

V Mariboru bosta dve tekmi svetovnega pokala. Prva v petek, 16. oktobra, druga pa dva dni kasneje. Svetovni pokal se bo zaključil v portugalski Lousi med 29. oktobrom in 1. novembrom.

Žabjek najbolje do sedaj, a …

Prvenstvo se je končalo s spustom v moški konkurenci. Jure Žabjek se je v danih razmerah znašel zelo solidno in dosegel 19. mesto in s tem tudi svojo najboljšo uvrstitev na članskih svetovnih prvenstvih. Pogled na vmesne čase pa kaže, da bi lahko bilo precej drugače.

Vrhunec svetovnega prvenstva v gorskem kolesarstvu je že po tradiciji dirka v spustu, kraljevska disciplina, ki je v marsičem primerljiva s smuki v alpskem smučanju. Podobnosti z današnjo dirko lahko vidimo tudi v sneženju v zgornjem delu proge, zares pa so bili novozgrajeni gozdni odseki tisti, ki so odločali o zmagi in porazu. Jure Žabjek je bil v teh razmerah odličen v zgornjem delu, tudi po prihodu vseh tekmovalcev v cilj ima drugi najboljši čas v prvem in drugem sektorju (ter šestega v tretjem). Napaka se mu je pripetila v najbolj zahrbtnem gozdnem odseku, za katerega tudi najboljši na svetu niso imeli prave rešitve. Z ustavitvijo si je Jure močno pokvaril čas, v cilj pa vendarle prišel kot 15., na koncu je bil 19.

Jure je po dirki povedal: “Prejšnje dni sem misli, da proga ne more biti bolj zahtevna, pa se je točno to zgodilo danes zjutraj na treningu. Počutil sem se dobro, za finalno vožnjo pa se je začela proga še bolj sušiti, tako da so bile razmere še toliko slabše. Nisem si niti predstavljal, da je lahko tako, zagotovo so bile to ene najtežjih razmer, kar sem jih vozil. Zgornji del sem odpeljal v redu, vedel sem, da se moram šparati za zahteven spodnji del. V spodnjem delu je toliko tehničnih delov, da je težko dobro vozit, razmere pa so bile vedno slabše in so se kolesa komaj da premikala.”

Jure se je v Leogangu vedno dobro znašel in tukaj tudi dosegel vrsto odličnih rezultatov. Tudi danes je dokazal svojo kvaliteto, in samozavestno se lahko odpravi v Maribor, kjer bo že čez nekaj dni prva dirka svetovnega pokala. “Progo v Mariboru dobro poznam, vem tudi, da bodo razmere v primeru dežja boljše. Tamkajšnja proga je utrjena, tukaj pa je narejena na novo. Sredi oktobra sicer v nobenem primeru ne smemo računati na suho dirko. Pohorje poznam, tam se dobro peljem in upam na najboljše,” zaključuje Jure, ki se že veseli domače dirke.

KZS/STA