Jordan s pobegom do naslova prvaka

• Jordan s pobegom do naslova prvaka

Škofja Loka je bila v nedeljo središče kolesarskega dogajanja. Za naslove državnega prvaka so se pomerili mladinci in mladinke. Med starejšimi mladinci je zmagal Adam Jordan, med mlajšimi pa Žak Eržen (oba Adria Mobil). Med starejšimi mladinkami je bila najhitrejša Ana Ahačič (BTC City Ljubljana Scott), med mlajšimi pa Nuša Moroz (KD Sloga 1902 Idrija).

5. oktober

Kolesarska zveza Slovenije je na krilih neumornega direktorja dirke Aleša Galofa in ob pomoči številnih prostovoljcev organizirala državno prvenstvo za mladinske kategorije. Tehnično zelo zahtevna proga (dež jo je naredl še težjo) s štartom in ciljem na Mestnem trgu je bila pravi preizkus za naslednike Primoža Rogliča, Tadeja Pogačarja in ostalih asov. V moški konkurenci se nadaljuje prevlada najuspešnejšega slovenskega kluba Adrie Mobila. Med mlajšimi mladinci (prevozili so 11 šestkilometrskih krogov) je v ciljnem šprintu zmagal Žak Eržen, ki je povedal: “Proga je bila zelo v redu. Res je, da je deževalo in smo imeli malo težav, ker je drselo. Sem zelo zadovoljen z rezultatom. Upam, da bomo kot ekipa še naprej tako dobro delali. Sicer sem pričakoval, da se bo zgodil beg, a je na koncu odločal šprint. V tej sezoni mi gre res dobro, sem v dobri formi in upam, da bo tako tudi ostalo.”

Sledila je dirka mladink, ki so devet krogov prevozile skupaj, odločitev je tudi tu padla v ciljnem šprintu. Med starejšimi mladinkami je prvakinja postala Ana Ahačič (BTC City Ljubljana Scott): “Dirka je potekala počasneje, kot smo mislile, da bo. Sama sem še padla, a so me punce počakale, tako da sem hitro ujela priključek. Nato je prišlo do posameznih skokov, a smo vse polovile. Na koncu je prišlo do šprinta, kjer sem bila najmočnejša. Taktika je bila sicer, da bi čim večkrat poizkušale ‘skočiti’, a nismo bile preveč uspešne. Do konca sezone nas čaka še ena dirka, VN Avtomojstra, kjer bomo štartale skupaj s starejšimi mladinci.” Med mlajšimi mladinkami je presenetila Nuša Moroz. Svojo oceno je po koncu podal trener ljubljanskega kluba in mladinski selektor Martin Krašek:“Moje tekmovalke so naredile dirko takšno, da so bile v igri za zmago vse nastopajoče. Kar je povsem v nasprotju z našim dogovorom izpred dirke. Če bi se malce slabše razpletlo, bi lahko ostali brez zmagovalke. Razplet dirke je bila loterija, pri kateri smo pri starejših mladinkah zadeli, pri mlajših pa končali z relativno dobrim izkupičkom. Moral pa bi biti razplet jasen že po šestih krogih. Punce so se preveč gledale med sabo, niso naredile, kar smo se dogovorili. Proga je bila tehnično zahtevna, nekakšen poligon s pospeševanjem iz vsakega ovinka. Tukaj bi se dalo ob izvedbi dogovorjene taktike marsikaj narediti. Ampak šlo je prepočasi. Pred nami je še ena dirka. VN Avtomojstra. Sigurno dirka, ki bo hitrejša. Punce bodo dirkale skupaj z mladinci, tam se pa že vidi, kdo ima koliko v nogah in kdo se zna voziti v skupini. Razplet niti približen ne bo tak, kot tokrat.”

Zadnji so se na progo podali starejši mladinci. Po dobrih 100 kilometrih in 17 odpeljanih krogih je v cilj prvi po samostojnem pobegu v zadnjih 20 kilometrih prišel Adam Jordan (Adria Mobil): “Dirka je bila tehnično zelo zahtevna, še težjo je naredil dež. Že od začetka smo bili v begu. Štirje smo bili skupaj. Kakšne štiri kroge do cilja sem napadel in nihče me ni več ulovil. Počutil sem se močnega in zdržal sem do konca. Bilo pa je zelo težko. Zelo smo zadovoljni, osvojili smo vsa tri odličja.” Tudi srebro in bron sta odšla v Novo mesto. Drugi je bil Žiga Piskule, tretji pa Jaka Špoljar.

Trener mladinskega pogona dolenjskega kluba Josip Radaković ni skrival zadovoljstva: “Zelo sem zadovoljen glede na to, da je majico osvojil tekmovalec, ki je prvo leto mladinec in jo bo tako nosil vsaj še drugo leto do junija. Vesel sem, da je ekipa delala kot švicarska ura. Čeprav je ta izraz že malce izpet, ampak fantje res dosledno naredijo vse, kar se dogovorimo. Uspeh ne izostane. Ni pomembno, kdo zmaga, pomembno je, da opravijo naloge, za katere se dogovorimo. Uspehi so posledica ekipnega dela. Mi se že v ponedeljek pred dirko dogovorimo o taktiki, potem cel teden o tem razmišljajo. Neposredno pred dirko se o tem nikoli več ne pogovarjamo. Tudi analize delamo vedno dan ali dva po dirki, ko so glave ohlajene. Proga sama po sebi je tehnična, mislim, da smo našteli 15 ležečih policajev, ovinki … Ampak dirko naredijo tekmovalci. Fantje v teh kategorijah morajo obvladati kolo v vseh razmerah. Lahko je bili general po bitki, ampak zadovoljen sem tudi, če ni rezultata, pa fantje naredijo tisto, kar se od njih zahteva. Slovenija je premajhna država. V klubu in v reprezentanci ne moreš ves čas imeti vrhunskih kolesarjev. Lahko pa imaš fante, ki naloge vrhunsko izvajajo. In to mi je bolj pomembno in na tem vztrajam. Potem pa čas pokaže, komu se bo obrestovalo. Če ne drugače, vesel sem, ko sta dva fanta, ki nista več kolesarja, letos diplomirala. Tudi to mi je v ponos. V ponos so mi fantje, ki po zaključku kariere ostanejo pri nas in pomagajo. Pripravljajo bidone, oblačila, kombije … na to sem ponosen.”

V Škofji Loki je bil tudi selektor starejših mladincev Andrej Cimprič, ki je budno spremljal dogajanje. “Moram priznati, da sem se kar malo bal, proga je bila zelo zahtevna, nevarna že sama po sebi. Potem je bilo še mokro cestišče. Ampak so kolesarji pametno odpeljali, tako da hujših padcev ni bilo. Pohvalil bi vse kategorije. Zmagali so najboljši. Mlajši mladinci so dirkali na nož, bil sem navdušen. Prevlada Adrie Mobil se nadaljuje. Imajo najmočnejšo ekipo, ampak so jim kolesarji ekipe Migimigi dobro parirali. Imeli so smolo, saj sta najboljša dva, Kralj in Maček, na začetku dirke padla. Ubežniki, predvsem zmagovalec Jordan, so bili zelo močni. Tudi ostale dirke v tej sezoni so pokazale, da Adria prevladuje, kaj pa to pomeni v mednarodnem merilu, pa težko rečem, saj smo zaradi Covida v tujini zelo malo dirkali,” je podal zaključno oceno.

Fante in dekleta zaključek sezone čaka to nedeljo v Podsmreki na tradicionalni Veliki nagradi Avtomojster.

KZS
    Foto: Peter Gregorčič