Marko Baloh šesti na RAAM-u


 • Marko Baloh šesti na RAAM-u

  Marko Baloh šesti na RAAM-u

  New York, 29. junija (STA) – Slovenski ultramaratonski kolesar Marko Baloh je ob svoji deveti udeležbi na kolesarski dirki preko Amerike RAAM 2017 dosegel drugo mesto v kategoriji tekmovalcev nad 50 let in šesto mesto v absolutni kategoriji. Zmagal je 34-letni Avstrijec Christoph Strasser.

  Baloh je bil v prejšnjih nastopih že drugi (2006, Enduro kategorija) in trikrat tretji (2009, 2011 in 2016) v posamični konkurenci, leta 2008 pa je v konkurenci dvojic zmagal s prijateljem Tomažem Perčičem.

  RAAM, Race Across America, je kolesarska dirka od zahodne do vzhodne obale ZDA. Poteka v eni sami potezi, v slogu “počivaj kadar moreš in hočeš”, kolesarji pa dnevno kolesarijo tudi več kot 22 ur. Po presoji ameriške revije Outside gre za najtežjo, najbolj naporno in najbolj ekstremno športno preizkušnjo na svetu.

  Start je bil v kalifornijskem Oceansideu, cilj pa v Annapolisu v zvezni državi Maryland. Proga je bila letos dolga 4950 km. Potekala je preko 14 ameriških zveznih držav, višinske razlike je bilo več kot 55.000 metrov, najvišja nadmorska višina, ki so jo premagali udeleženci te ekstremne preizkušnje, pa je znašala 3300 metrov nad morjem (Wolf Creek Pass).

  Baloh je dirko začel odlično, veliki favorit Strasser, je imel kar precej dela, da je ujel slovenskega kolesarja. Tekmovanje poteka kot vožnja na čas, tekmovalci startajo z razmikom ene minute. Da je nadoknadil dve minuti, kolikor je bila razlika med njima na startu, je Strasser potreboval okoli 700 kilometrov. Baloha je namreč ujel na prvem daljšem klancu v Arizoni Yarnell Climb. Od tu se Strasser ni oziral nazaj in je prednost le še povečeval.

  Baloh je dobro vožnjo nadaljeval prek Kolorada, v Kansasu pa so se težave z bolečinami v podplatih stopnjevale do te mere, da sta ga prehitela Anglež Mark Pattinson in Nemec Guido Loehr. Proti koncu dirke je nato izgubil še dve mesti, kljub vsem težavam pa je dirko končal na drugem mestu v svoji starostni skupini in na šestem mestu v splošni razvrstitvi.

  Zmagal je Avstrijec Strasser, ki je osvojil svojo še četrto zmago na tej preizkušnji s časom osmih dni, devetih ur in 34 minut ter s prednostjo kar 700 km oziroma poldrugega dneva za drugouvrščenim Pattinsonom, kar je nov rekord.

  “Preko luže smo se kot vedno odpravili z željo po zmagi. Bil sem prepričan, da se bom lahko kosal tudi za generalno zmago s precej mlajšimi od sebe. Z odličnim startom sem sicer dokazal, da sem lahko še vedno konkurenčen mladcem, vendar so me fizične težave prisilile, da zmanjšam tempo in s tem omogočile konkurenci, da me dohiti in prehiti. Zelo sem zadovoljen, da smo z ekipo premagali vse probleme in dosegli cilj, kar je bilo ob letošnjih vremenskih pogojih vse prej kot lahko. Odstopiti je bilo prisiljeno kar 60 odstotkov vseh solo udeležencev RAAM-a, na žalost tudi drugi Slovenec na dirki Uroš Stoklas. Tudi Frediju Viragu ni uspelo v konkurenci dvojic. Obema želim veliko sreče, če se odločita in ponovno podata na dirko v letu 2018,” je po koncu podviga sporočil Baloh.

  Comments are closed.