Maruša Tereza Šerkezi evropska prvakinja!

Maruša Tereza Šerkezi evropska prvakinja!

Odlične vožnje na vseh preizkušnjah letošnjega evropskega prvenstva mladih je Maruša kronala z zmago na olimpijskem krosu. Nad pričakovanji so nastopili tudi ostali slovenski reprezentanti.

Potem ko je v Anadii majico evropskega prvaka v eliminatorju oblekel Jakob Klemenčič, se slovenska reprezentanca vrača z odličnim uspehom še z evropskega prvenstva v krosu za mlajše od sedemnajst let. Največ se je pričakovalo od Maruše Tereze Šerkezi, sicer članice KD Rajd, ki je pravzaprav skozi ves teden dokazovala, da je v res izvrstni formi.

Maruša je bila razred zase

Z dobrim kronometrom in najboljšim časom kroga v svoji kategoriji v štafetni preizkušnji si je izborila prvo štartno vrsto in dirkala ves čas v ospredju. V prvi polovici prvega kroga sta bili zraven Nizozemka Mae Cabaca in Čehinja Amalie Gottwaldova (na koncu druga in tretja).

Na vzponih in tehničnih delih pa se je Maruša odpeljala in si do začetka drugega nabrala že minuto prednosti. Ta je pozneje narasla celo na približno dve minuti in tretji, zadnji krog je Maruša odpeljala z glavo, da ne bi prišlo do napake.

Maruša Tereza je po dirki povedala: “Za to dirko sem trenirala celo leto in sem zelo vesela, da mi je uspelo zmagati. V drugem izmed treh krogov sem naredila manjšo razliko in jo skušala povečevati do konca, kar mi je na moje veliko veselje tudi uspelo. Proga mi je zelo všeč, sploh kratki in strmi klanci ter tehnični spusti. Hvala vsem, ki so mi stali ob strani in mi pomagali priti do tega rezultata.”

V kategoriji dekleta 15 štartala tudi Nastja Ahačič, ki je zasedla 29. mesto.

Dobro so dirkali tudi fantje

Za slovensko reprezentanco je bila sobota dolg dan s celodnevnim programom. Ob desetih zjutraj so ga odprli fantje, stari 15 let, ki so prevozili štiri kroge. Iz tretje vrste je odlično štartal Gašper Štajnar. Morda celo prehitro, saj ga je potem nekoliko pobralo in je končal 24. Presenetil je Nik Golob. Štartal je okoli 50. mesta, a se je po dveh krogih že približal Štajnarju, ga potem tudi prehitel in dosegel s 17. mestom najboljši rezultat med fanti.

Nekoliko slabši rezultat je v kategoriji 15 let dosegel le Filip Boškin, ki se je na dan dirke počutil nekoliko slabše. Vendar je skozi dirko tudi on napredoval, štartal je namreč s slabega položaja z 79. kvalifikacijskim časom, na koncu pa končal 50.

Zadnji so šli na progo 16-letni fantje, med katerimi je iz četrte vrste štartal Tine Terpin. Po štartu je pričakovano izgubil nekaj mest in prišel v drugi krog šele okrog 40. mesta, ostale tri kroge pa opazno borbeno ves čas napredoval do 18. mesta.

Napoved lepe prihodnosti slovenskega olimpijskega krosa

Za dekleti in fanti je torej uspešno prvenstvo. Ker se kategorije mlajših mladincev in mladink v tako močni konkurenci praktično pomerijo le enkrat letno, je težko oceniti konkurenčnost in s tega vidika je evropsko prvenstvo seveda dobrodošlo. Selektor Matjaž Budin je seveda veliko pričakoval od Maruše Tereze Šerkezi, ki je bila lani med 14-letnicami osma in je torej v letu dni lepo napredovala. Pri ostalih reprezentantih pa je Budin pričakoval uvrstitve okoli 30. mesta, vendar so se vsi dobro odrezali in tako prvenstvo zaključili nad pričakovanji.

Slovenke in Slovenci so nastopali tudi v mlajših kategorijah, a ne v okviru reprezentance. Omeniti velja uspeh lanske evropske prvakinje v kategoriji 13-letnic Mete Tancik, ki se ji je letos med 14-letnicami bronasta medalja izmaknila za 19 sekund, končala je na četrtem mestu.

Rezultati XCO, fantje 15

Rezultati XCO, dekleta 15