Mezgec peti na prvi etapi po Emiratih


 • Mezgec peti na prvi etapi po Emiratih

  V Dubaju se je začela kolesarska dirka po Združenih arabskih emiratih. Prva, 148 kilometrov dolga etapa je bila povsem ravninska, zato so za zmago obračunali sprinterski specialisti. S petim mestom se je izkazal Luka Mezgec (Mitchelton Scott). 

  24. februar

  06-09-2018 Vuelta A Espana; Tappa 12 Mondonedo - Manon; 2018, Mitchelton - Scott; Mezgec, Luka; Mondonedo;Zmage se je veselil nemški sprinter Pascal Ackermann (Bora Hansgrohe). Mezgec (na fotografiji) je sicer  prvi začel sprint, a ni zdržal do konca, poleg Ackermanna so ga prehiteli še nekdanji moštveni kolega Avstralec Caleb Ewan, Francoz Rudy Barbier in Nizozemec, moštveni kolega Primoža Rogliča, ki letos ne brani skupne zmage, Dylan Groenewegen. Šestindvajsetletni Ackermann je zabeležil svojo 23. zmago v profesionalni karieri in drugo letošnjo.

  Tadej Pogačar, kolesar domače ekipe UAE Emirates, eden glavnih favoritov za končno zmago, je na uvodu predvsem pazil na nevšečnosti, ki bi se mu lahko zgodile. Pametno se je vozil v ospredju glavnine, na koncu pa seveda v sprintu ni sodeloval, varno je prišel na cilj, svoje priložnosti pa bo iskal v dveh težjih etapah sedemdnevne dirke. “To je bil eden od najlažjih dnevov sezone, na koncu pa kaos. Ekipa me je skupaj s Kadenom Grovsom pripeljala do zadnjih petih kilometrov. V krožiščih je bil Kaden izvrsten, a potem sem izgubil kolo Grovsa, kar me je stalo boljšega sprinta, saj nisem več imel pravega pospeška,” je po etapi za spletno stran moštva dejal Mezgec.

  Mohorič 11. v kronometru

  Danec Jakob Fuglsang je skupni zmagovalec kolesarske dirke po Andaluziji. Kolesar Astane je na petdnevni preizkušnji dobil dve etapi, zmago pa je potrdil v zadnji, 13 kilometrov dolgem kronometru, na katerem je dosegel isti čas kot zmagovalec, tekmovalec Bahrain McLarna Dylan Teuns. Zelo dobro je vožnjo na čas opravil tudi slovenski kolesar Bahrain McLarna Matej Mohorič, sicer edini slovenski predstavnik na dirki. Zaostal je 36 sekund in zasedel 11. mesto, kar pa mu ni pomagalo, da bi bil pri vrhu skupnega seštevka, saj je že pred zadnjo etapo za Fuglsangom zaostajal skoraj 35 minut.  Skupno je osvojil 73. mesto.

  Belgijec Remco Evenepoel (Deceuninck – Quick Step), vodilni pred zadnjo etapo kolesarske dirke po Algarveju na Portugalskem, je drugo letošnjo zmago na večdnevnih dirkah potrdil tudi z najhitrejšim časom na zaključnem kronometru. Na 20,3 kilometra dolgi progi je za deset sekund premagal dvakratnega zaporednega svetovnega prvaka v tej disciplini, Avstralca Rohana Dennisa. V skupnem seštevku je evropski prvak v vožnji na čas dirko, ki jo je lani dobil Tadej Pogačar, zaključil s prednostjo 38 sekund pred Nemcem Maximilianom Schachmannom, še sekundo več je na tretjem mestu zaostal Kolumbijec Miguel Angel Lopez. Kolesar ekipe UAE Emirates Jan Polanc, edini slovenski predstavnik, je petdnevno preizkušnjo, na kateri je bil v prvi vrsti pomočnik nekdanjemu svetovnemu prvaku Ruiju Costi, slednji je zasedel četrto mesto, končal na 15. mestu, za zmagovalcem je zaostal dve minuti in 27 sekund. V kronometru je bil 31., njegov zaostanek je znašal minuto in 21 sekund.

  Brajkovič 14. v Turčiji

  Kolesarji najboljše slovenske ekipe Adria Mobil so sezono pričeli v Turčiji, kjer so se udeležili štiridnevne dirke po Antaliji. Najboljši je bil Jani Brajkovič, ki je v skupnem seštevku osvojil 14. mesto, za zmagovalcem, Britancem Maximilianom Stedmanom (Canyon dhb p/b Soreen) je zaostal za 10 sekund. David Per je zasedel 41., Gašper Katrašnik 87., Marko Kump 104., Gorazd Per 129., Žiga Horvat pa 131. mesto.

  KZS/STA

  Comments are closed.