Mezgec peti v sprintu prve etape


 • Mezgec peti v sprintu prve etape

  Z etapo v Lido di Camaioreju se je začela kolesarska dirka svetovne serije od Tirenskega do Jadranskega morja. Sprintersko preizkušnjo, dolgo 156 km, je dobil Belgijec Wout Van Aert. Najboljši Slovenec je bil Luka Mezgec na petem mestu.

  10. marec


  Van Aert, ki prvič odkrito nastopa v vlogi kapetana na enotedenski preizkušnji, je prevzel tudi modro majico vodilnega v boju za Neptunov trizob prihodnji torek. Lansko zmago sicer brani Britanec Simon Yates (Team BikeExchange), leta 2019 pa je bil najboljši prav Roglič.

  V zaključku etape je bil 26-letni Van Aert dobro postavljen in pravočasno začel s sprintom, kljub večji hitrosti pa je bil za zmago prekratek Avstralec Caleb Ewan (Lotto Soudal). Tretji je ciljno črto prečkal Kolumbijec Fernando Gaviria (UAE Team Emirates).

  “Šlo je pravzaprav za enostaven sprint, zadnji ovinek je bil deset km pred ciljem. Z moštvom smo pred tem razpravljali, kako naj bomo postavljeni v zaključku in načrt smo izpeljali do potankosti, sam pa sem nato le zasledoval hiter sprinterski vlak od Gavirie,” je zaključek ocenil izjemni Belgijec.

  Dobro se je odrezal tudi Mezgec (Team Bike Exchange), ki je zasedel peto mesto. V skupnem seštevku je 32-letnik sedmi, prva mesta pa v istem vrstnem redu, kot so etapo končali danes, pripadajo Van Aertu, Ewanu in Gavirii.

  Na dirki nastopajo še trije Slovenci, največ pa slovenska javnost v boju za skupno zmago pričakuje od Tadeja Pogačarja (UAE Team Emirates). Danes je z zvestim pomočnikom Janom Polancem etapo končal v času glavnine. V cilj je pripeljal kot 29., Polanc pa 69.

  V glavnini je prvo od sedmih etap končal tudi Jan Tratnik (Bahrain Victorious), ki je bil 87., v skupnem seštevku pa je 88. Lanski zmagovalec Toura pred zahtevnejšim nadaljevanjem preizkušnje zaseda 31. mesto, Polanc pa 70.

  V četrtek bo na sporedu razgibana druga etapa med Camaiorejem in Chiusdinom. Dolga bo 202 km, končala pa se bo z dokaj položnim vzponom v dolžini 7,5 km s povprečnim naklonom okoli štiri odstotke, ki bo po vsej verjetnosti v ospredje porinil glavne favorite za skupno zmago.

  KZS/STA

  Comments are closed.