Mladinsko EP v krosu: eliminator le formalnost, v soboto olimpijski kros

Mladinsko EP v krosu: eliminator le formalnost, v soboto olimpijski kros

Maruša Tereza Šerkezi in Tine Terpin sta v četrtkovem eliminatorju nastopila z rezervo, v mislih že imata olimpijski kros.

Glavni cilj slovenske reprezentance na evropskem prvenstvu za mladinske kategorije pod 17 let sta bili štafetna preizkušnja in olimpijski kros, vendar sta se Maruša Tereza Šerkezi in Tine Terpin z odličnima razvrstilnima kronometroma spotoma uvrstila še na eliminator. Kot manj eksplozivna tekmovalca nista imela veliko možnosti za vrhunski rezultat, a sta morala nastopiti, sicer ne bi mogla štartati na olimpijskem krosu.

Eksploziven krog brez ovir

Maruša je v prvi izločilni vožnji štartala brez ambicij in na koncu zasedla 30. mesto. Evropska prvakinja je postala Čehinja Katerina Duškova pred domačinko Chloe Tschumi in Nizozemko Mae Cabaca.

Na eliminator za fante se je uvrstilo 64 tekmovalcev, Tine pa je imel v prvi izločilni vožnji smolo. Ne da bi iskal izgovore, je selektor Matjaž Budin opozoril na neenake pogoje na štartu: »Možje, ki na štartu držijo kolesarje, so tekmovalce spustili zelo različno, nekateri so zamudili tudi pol sekunde.« Tako se je Tine že takoj po štartu znašel v slabem položaju, pozneje se mu je s pedala odpela noga in se je v cilj pav tako le še zapeljal. Zabeležili so mu 54. mesto. Zmagal je Španec Hudo Franco Gallego pred Francozom Killianom Hampiauxem in Italijanom Niclasom Pallweberjem.

V mlajši kategoriji U15 je nastopilo še nekaj Slovencev, ki v Švici nastopajo v lastni režiji. Meta Tancik je bila po padcu najboljša med kolesarkami, ki so izpadle v prvem krogu (17. mesto), takoj za njo je bila na 18. mestu Eva Terpin. Med fanti U15 sta dirkala Luka Maksimović (43. mesto) in Lenart Dejak (46.).

Maruša Tereza Šerkezi s številko 1

Danes v olimpijskem krosu dirkajo v kategorijah 13-letnikov in 14-letnikov, slovenska reprezentanca pa ima prost dan. Izkoristili so ga za lahkotno jutranjo vožnjo po ravnini, potem gredo na progo navijat za ostale Slovenke in Slovence: Eva Terpin si je skozi kvalifikaicjske vožnje izborila štartno številko 2 in štarta iz prve vrste, lanska sevropska prvakinja Meta Tancik štarta iz tretje vrste.

S štartno številko 1 pa bo jutri iz prve vrste na olimpijskem krosu štartala Maruša Tereza Šerkezi. Priborila si jo je z dobro razvrstilno vožnjo na čas in odličnim krogom v štafeti, v katerem je dosegla daleč najhitrejši čas med 15-letnicami. Ima zaradi odličnega položaja kaj treme? »Ne, Maruša ne deluje nervozno, ima pa idealno izhodišče. Vedeli smo, da je zelo močna in da bo v ospredju, torej med prvih pet ali tri, ne moreš pa pričakovat, da bo prva,« je povedal selektor Budin, potem ko je Maruša opravila prvi del naloge.

Štartno izhodišče je še posebej pomembno na progi v Capriasci, ki je na štartu široka le približno poltretji meter, zato imajo v nadaljevanju težave že tisti, ki štartajo v tretji ali četrti vrsti. Naši dekleti in fantje sicer progo že odlično poznajo, tehnične odseke so odpeljali tudi več kot desetkrat in bodo šli lahko danes mirno spat.

Solidni izhodišči imata tudi Gašper Štajnar, ki bo v kategoriji fantje 15 štartal iz tretje vrste, in Tine Terpin, ki bo na štartu šestnajstletnikov začel iz četrte vrste. Med petnajstlenicami bo dirkala še Nastja Ahačič, med petnajstletniki pa Nik Golob in Filip Boškin.

Rezultati XCE, dekleta U17
    Rezultati XCE, fantje U17