Mladinsko EP v krosu: včeraj razvrstilni kronometer, danes štafeta

Mladinsko EP v krosu: včeraj razvrstilni kronometer, danes štafeta

Prvi dan evropskega prvenstva v Švici je šesterica slovenskih reprezentantov v kategoriji U17 nastopila v razvrstilnem kronometru, ki določa štartna mesta za današnjo štafeto.

Na izredno kratkem kronometru, ki so ga najboljši vozili komaj dobro minuto, sta bila med slovenskimi reprezentanti najhitrejša Tine Terpin na 22. in Maruša Tereza Šerkezi na 28. mestu.

Razlike v stotinkah

Capriasca je manjši kraj v bližini Lugana, kjer se gorske kolesarke in kolesarji ta teden merijo za evropske naslove v kategorijah U15 in U17. Slovenska reprezentanca nastopa z dvojico deklet in četverico fantov, tako bodo lahko nastopili tudi z dvema štafetama. Še nekaj slovenskih kolesark in kolesarjev mlajše kategorije U15 pa je odpotovalo v Švico v lastni režiji, med njimi tudi včerajšnja zmagovalka kronometra Meta Tancik.

Na šprinterskem kronometru so se razlike sicer merile v stotinkah in morda niso najboljši pokazatelj pred daljšimi preizkušnjami. Nastja Ahačič se je uvrstila na 28. mesto, Gašper Štajnar je bil 84., Filip Boškin 124., Nik Golob pa je padel in se na koncu uvrstil na 240. mesto.

Danes je na sporedu mešana štafeta. Ekipa Slovenija 1 (Maruša Tereza Šerkezi, Gašper Štajnar in Tine Terpin) bo v štafeti ob 13. uri štartala z 18. štartnega položaja, Slovenija 2 (Nastja Ahačič, Nik Golob in Filip Boškin pa zaradi nesrečnega padca šele s 120. štartnega položaja.

Ekipa Slovenija 1 z lepimi možnostmi v štafeti

»Brez presežkov, ampak dokaj solidno,« je komentiral prvo preizkušnjo Simon Erjavec, ki ob selektorju Matjažu Budinu spremlja slovensko reprezentanco. »Rezultati kronometra so zaradi zelo kratkega kroga izjemno izenačeni. Škoda za Goloba in ekipo Slovenija 2, ki ima slabo štartno pozicijo, Slovenija 1 pa lahko na štafeti napada dober rezultat.«

Proga za štafetno preizkušnjo in olimpijski kros je seveda precej bolj konvencionalna: krog je dolg 4,5 kilometra in ima 160 metrov višinske razlike, med glavnimi izzivi pa sta vročina in suhi pogoji. »Proga je izredno prašna, v ovinkih je več centimetrov prahu. Sicer je povsem naravna, a zahtevna in tehnična, na izbiro je mnogo linij, kjer se delajo tudi razlike,« je po prvem dnevu sporočil Erjavec.

V četrtek bo na sporedu krosu na izpadanje, ki je pogoj za nastop v olimpijskem krosu. Ta bo za kategoriji U15 na sporedu v petek, starejši v kategoriji U17 bodo dirkali v soboto.

Rezultati štafete, fantje U17

Rezultati štafete, dekleta U17