Mohorič 8. na Nizozemskem, Rogliču “ponagajalo” kolo


 • Mohorič 8. na Nizozemskem, Rogliču “ponagajalo” kolo

  Belgijski kolesar Wout Van Aert je zmagovalec dirke svetovne serije Amstel Gold. Na 216,7 km dolgi krožni preizkušnji v bližini Valkenburga je bil v fotofinišu boljši od Britanca Toma Pidcocka. Najboljši Slovenec je bil Matej Mohorič na osmem mestu, tehnične težave pa so Primoža Rogliča stale boja za zmago. Na koncu je bil 69.

  18. april

  Večji del dirke je bil 31-letni Kisovčan (Jumbo-Visma) v dobrem položaju, v predzadnjem krogu pred pomembnim vzponom na Cauberg pa je naletel na tehnične težave in ostal brez boja za zmago. Najboljši Slovenec je bil tako Mohorič, ki je v sprintu druge skupine zasedel osmo mesto le dve sekundi za zmagovalcem. Tretje mesto je za Van Aertom (Jumbo-Visma) in Pidcockom (Ineos Grenadiers) zasedel Nemec Maximilian Schachmann (Bora-hansgrohe).

  Preizkušnja v okolici Valkenburga je sicer večji del potekala mirno, saj je glavnina nadzorovala in kasneje lovila deset prvotnih ubežnikov. Toda v desetem od skupno 13 krogov se je dirka razživela. Zelo aktivna sta bila tudi slovenska kolesarja pri Bahrain Victorious. Najprej je napadal Jan Tratnik, nato pa še Mohorič, a se nikomur ni uspelo resneje odlepiti od glavnine.

  V njej je bil ves čas v ospredju Roglič, ki pa je moral pred zadnjim vzponom na Cauberg v predzadnjem krogu sestopiti s kolesa in ga zamenjati zaradi tehničnih težav. Izgubil je več kot minuto in ostal brez boja za zmago ob sploh prvem nastopu na največji kolesarski dirki na Nizozemskem.

  V zadnjem krogu na poti do cilja v Berg en Terblijtu so se ob napadu na Geulhemmerberg odpeljali Van Aert, Pidcock in Schachmann (Bora-hansgrohe) ter si privozili dovolj veliko prednost pred zasledovalci. Nemec je poskušal z napadom, a dva kilometra pred ciljem ni bil uspešen, sprintati pa je prvi v zadnjih 200 metrih začel Van Aert, ki so mu po fotofinišu prisodili zmago. Zmagal je za vsega štiri tisočinke sekunde.

  “Nisem mogel verjeti, kaj se je zgodilo. Šlo je na tesno in sodniki so rekli, da sem zmagal,” je sprva po dirki dejal 26-letni Van Aert. Postal je prvi kolesar po Freddyju Maertensu (1976), ki je v isti sezoni dobil dirki Gent-Wevelgem in Amstel Gold.

  “Nisem bil v najboljšem položaju, ampak dolgi sprinti mi ustrezajo. Še težje je bilo, saj sem vodil skupino, kar ni ravno hvaležen položaj za sprint. Ampak na koncu je bilo za las dovolj. To je velik trenutek za našo ekipo. Pred 30 leti je tu slavil naš športni direktor Frans Maassen. Vso sezono že govori, da je to za nas najpomembnejša dirka,” je še dejal moštveni kolega Primoža Rogliča.

  Na dirki sta nastopila še dva Slovenca, Luka Mezgec (BikeExchange) in Jan Polanc (UAE Team Emirates), ki pa tako kot Roglič in Tratnik nista bila v ospredju. Tratnik je na koncu osvojil 47. mesto (+2:12), v isti skupini je v cilj pripeljal tudi Polanc. Roglič je preizkušnjo končal na 69. mestu (+3:44), Mezgec pa je bil 97. (+6:17)

  Žensko preizkušnjo je dobila Nizozemska Marianne Vos (Jumbo-Visma) in slavila še 233. zmago v profesionalni karieri. Tudi drugo in tretje mesto sta osvojili domačinki, Demi Vollering (SD Worx) in Annemiek van Vleuten (Movistar). Slovenk na dirki ni bilo, najboljša iz italijansko-slovenske ekipe Ale BTC Ljubljana pa je bila Španka Mavi Garcia na šestem mestu.

  KZS/STA

  Comments are closed.