Na prvem svetovnem prvenstvu v gravlanju tudi slovenski reprezentanti


 • Na prvem svetovnem prvenstvu v gravlanju tudi slovenski reprezentanti

  Na prvem svetovnem prvenstvu v gravlanju tudi slovenski reprezentanti

  V Benečiji so v dvodnevnem programu dirkali članice in člani elite ter amaterske kategorije v starostnih kategorijah, kot jih poznamo iz serije UCI Gran Fondo. Na članski dirki so Slovenijo zastopali Nik Čemažar, Robi Jenko, Marko Pavlič in Mihael Štajnar, na amaterskih dirkah pa Blaž Debevec, Matej Zalar in Andrej Žavbi.

  Trasa prvega svetovnega prvenstva je povezala Vicenzo, Padovo in obzidano mestece Cittadella. Ženske in starostne kategorije od petedeset let so v soboto prevozili 140 kilometrov dolgo traso. Mlajše starostne kategorije so v nedeljo prevozile še en dobrih 25-kilometrov dolg krog v okolici Cittadelle, moški elite pa dva kroga, skupaj 196 kilometrov.

  Lepa podlaga z nekaj razdrapanimi odseki

  Pro selekcijo sta na dirkah naredila vzpona v okolici Vicenze, prvi se je začel že takoj po štartu in se nadaljeval s tehnično zahtevnim spustom, ki mu je sledilo deset kilometrov po mestoma razdrapanih enoslednicah in asfaltirani vzpon s strmim spustom na betonski podlagi. Potem je bila proga povsem ravninska, z le kratkimi vzponi na nasipe ob rečnih bregovih.

  Približno tretjina trase je bila asfaltirana, makadamske ceste so bile večinoma odlične, nekaj pa je bilo kolovozov in poljskih poti, zato dirkanje s cestnimi gumami nikakor ni prišlo v poštev. Velik del trase je bil sicer speljan po ozkih kolesarskih stezah in pešpoteh, veliko je bilo sprememb smeri in dirkanje zato atraktivno, naporno, sploh v prvi polovici, kjer je pihal nasprotni veter.

  Kako so se odrezali naši?

  V soboto je šlo odlično Andreju Žavbiju v kategoriji moških od 60 do 64 let. Po odličnih rezultatih na cestnem kolesu, velodromu in tudi v ciklokrosu je bila to njegova šele prva gravel dirka, po odlično izpeljanem začetnem delu z vzponoma pa se je zanesljivo peljal na prvem mestu do defekta. Moral je menjati zračnico in na koncu je končal na četrtem mestu, le 51 sekund za bronasto medaljo.

  Ostali so nastopili v nedeljo. Ob 11. uri so se v sončnem vremenu prvi zagnali v klanec člani elite. Mihael Štajnar je na koncu osvojil 45. mesto, dve mesti za njim je bil Nik Čemažar, ki je izgubil stik s skupino zaradi tehničnih težavah že po dobrih petnajstih kilometrih. S skupino, v kateri je pristal, ni bil zadovoljen, zato se je 70 kilometrov pred ciljem odpeljal in do konca nadaljeval sam do

  Robi Jenko je končal na 81. mestu, pravo ekspedicijo pa je imel Marko Pavlič s kar tremi defekti. Čeprav je prevozil celo traso, je v cilju razočaran ugotovil, da je ostal brez uvrstitve, saj je organizator uro po prihodu prvega člana že pospravil ciljni prostor. Vsekakor si zasluži Pavlič pohvalo za borbenost in nepopustljivost na njegovi prvi dirki izven asfaltiranih cest.

  Blaž Debevec je v kategoriji moški 19-34 let odpeljal dobro dirko, a z nekoliko preslabim štartom, da bi se priključil hitrejši skupini, ki se je borila za uvrstitve v deseterici. Na koncu je bil v svoji skupini daleč najmočnejši in je zaključil na 17. mestu, čeprav zaradi bolezni pred dirko njegova priprava ni bila optimalna.

  Matej Zalar je nastopil v kategoriji moški 35-39. V primerjavi z ostalimi v skupini, ki je dirkala za dvajseterico, se je počutil čedalje bolje, potem pa se mu je 35 kilometrov pred ciljem po lastni krivdi snela veriga in izgubil je stik s skupino ter možnosti za uvrstitev v dvajseterico. Za nameček ga je pet kilometrov pred ciljem spremljevalec z motorjem zrinil iz kolesnice in povzročil padec. Z zlomljeno prestavno ročico je prišel v cilj na 22. mestu med 38 uvrščenimi.

  Naslednje leto v Toskani

  Pri moških elite so si sicer izborili primat cestni kolesarji, a navsezadnje sta novi svetovni prvak Gianni Vermeersch (Belgija) in tretji Mathieu van der Poel (Nizozemska) tudi specialista za ciklokros, drugi Daniel Oss (Italija) in četrti Greg van Avermaet (Belgija) pa blestita na tlakovanih klasikah.

  Med ženskami pa so bile v ospredju gorske kolesarke: zmagala je Pauline Ferrand-Prevot (Francija) in tako v komaj dveh mesecih osvojila četrti naslov svetovne prvakinje (olimpijski kros, kratki kros, gorskokolesarski maraton in gravel). Druga je bila Sina Frei (Švica), lani druga na olimpijskih igrah v krosu, tretja Chiara Teocchi (Italija), prav tako gorska kolesarka

  Ker je bil program svetovnega prvenstva znan šele tik pred zdajci, je bila slovenska reprezentanca v kategoriji elite organizirana v zadnjem trenutku, dirkali so tisti, ki so izrazili željo. Leta 2023 bo dirka v Toskani, naslednji dve leti pa v kar preveč oddaljeni Avstraliji.

  REZULTATI, SOBOTA
  M 60-64

  REZULTATI, NEDELJA
  ELITE M
  M 19-34
  M 35-39

  Comments are closed.