• Odlični rezultati Slovencev na EP v Mariboru – kar trije naslovi evropskih prvakov

Pretekli vikend se je na Mariborskem Pohorju odvilo evropsko prvenstvo v spustu, kjer je nastopila tudi domača reprezentanca. Monika Hrastnik, Miran Vauh in Saša Merljak so v svojih kategorijah postali evropski prvaki!

Monika Hrastnik je dober rezultat napovedala že z najhitrejšim časom v kvalifikacijah in v nedeljo osvojila naslov prvakinje v članski kategoriji. Sledili sta ji Italijanki Eleonora Farina in Veronika Widmann. Naša druga predstavnica Špela Horvat je dirko končala na 11. mestu.

Foto: Miha Matavž

Med člani je bil najhitrješi Slovenec Luka Berginc na 13. mestu, le 0,7 sekunda za njim pa je končal Jure Žabjek, mesto za njim. Jan Cimperman je osvojil 40. mesto. Klubske barve sta zastopala tudi Marko Niemiz in Žan Pirš, osvojila sta 56. in 76. mesto, na 89. pa je končal Andreas Vidovič.

Med starejšimi mladinci se je od Slovencev najvišje povzpel domačin Mel Filipič, ki je iscer branil klubske barve domačega kluba. Osvojil je 27. mesto in si s tem zagotovil tudi nastop na svetovnem pokalu prihodnji teden. Na 32. in 33. mestu sta končala Nace Kokelj in Enej Podlipnik, z medsebojno razliko slabih dveh sekund.

V kategorijah do 15 in 17 let nismo imeli predstavnikov, prav tako nismo imeli predstavnice med starejšimi mladinkami.

Miran Vauh je bil najhitrejši veteran v kategoriji od 35 do 39 let, Saša Merljak pa v kategoriji od 45 do 49 let. Kot zanimivost, Merljak se je za nastop na prvenstvu in izdelavo tekmovalne licence odločil le nekaj dni pred začetkom tekmovanja!

Merljak na skrajno levi, Vauh na skrajno desni, foto: UEC

Slovenija je kot gostiteljica na domačih tleh tako osvojila tri naslove prvakov stare celine! Prihodnji vikend bo na sicer malenkost spremenjeni progi izveden še svetovni pokal, kjer bodo nastopili vsi najboljši spustaši tega sveta. Vabljeni k navijanju in spremljanju!