»Olimpijske igre so moj največji cilj«

• »Olimpijske igre so moj največji cilj«

Jakob Klemenčič zagotovo sodi med najbolj perspektivne gorske kolesarje pri nas. V pravkar končanem letu je ta tekmovalec v olimpijskem krosu končal mladinski staž, zdaj ga čakajo nastopi v kategoriji do 23 let.

12. januar

Osemnajstletni Klemenčič prihaja iz Godoviča, s kolesarstvom pa se ukvarja od 13. leta. Takoj se je zaljubil v gorsko kolesarstvo, »krivec« pa je njegov stric, ki ga je peljal na neko tekmo. Od samega začetka je član kluba MBK Črni Vrh, zadnja tri leta pa se s tem športom ukvarja na profesionalni ravni. Rezultati tako niso izostali, lani je bil šesti na dirki svetovnega pokala v Brnu na Češkem ter 18. na svetovnem prvenstvu v Leogangu v Avstriji. Še bolje mu je kazalo na evropskem prvenstvu v Švici, kjer je bil zelo dobro na poti, a je zaradi padca moral odstopiti.

Ste član kluba MBK Črni Vrh. Kako ste zadovoljni v njem?
    Zelo! Imamo najboljšega trenerja v Sloveniji, to je Matjaž Budin, ki je tudi selektor slovenske reprezentance. Svoje delo opravlja vrhunsko in sem z njim zelo zadovoljen. Klub tekmovalcem krije stroške priprav, poskrbljeno je za štartnine, drese …

Kako se pripravljate na novo sezono?
    Trenutno smo v pripravljalnem obdobju, ki traja nekje do marca. Zdaj gradimo bazo. Na sporedu so daljši treningi, vaje za moč, stabilizacijo trupa. Ko se enkrat začnejo tekme, pa treningi postanejo krajši in bolj intenzivni.

Ko ste ravno omenili tekme, se lahko še enkrat ozreva na lansko svetovno prvenstvo, kjer ste osvojili zelo dobro 18. mesto?
    Tista dirka je bila res zelo pestra. Razmere so bile zelo težke. Pred dirko je tri dni nenehno deževalo in proga je bila zelo blatna. Že takoj po štartu si se vkopal v blato in potem je bila borba do cilja. Morda sem se malo zmotil pri opremi, ker sem ‘namontiral’ gumo za blato samo na zadnje kolo. Če bi jo še na sprednjo, bi bil rezultat še boljši. Dobra izkušnja za naprej. Sicer je bilo počutje v redu in z rezultatom sem bil zadovoljen. To je bilo moje prvo svetovno prvenstvo.

Kako ste se spopadli z negotovostjo, ki jo je prinesel novi koronavirus?
    Na začetku sezone nismo vedeli, ali sploh bo kakšna tekma. Spraševal si se, zakaj treniraš, zakaj trpiš na treningih, če ni nobene tekme. No po prvem valu so se zadeve kar sprostile, imeli smo kar veliko tekem. Moram se zahvaliti Kolesarski zvezi Slovenije, ki je poskrbela, da se je mladinska reprezentanca udeležila veliko svetovnih pokalov in smo tako zbrali veliko točk in veliko izkušenj.

Kakšni so sicer pogoji za delo v reprezentanci?

Zadnja leta so se pogoji zelo izboljšali, lahko bi rekel, da so vrhunski. Krite imamo stroške priprav in tekem, skupaj s sponzorjem SKM (Slovenski kolesarski mojster) pa nam je zveza priskrbela nova Scott kolesa, nove čevlje, nove čelade. Redno imamo tudi testiranja na Fakulteti za šport. Zdaj se na primer nahajam v Portorožu, kjer nam je Kolesarska zveza Slovenije za en mesec uredila nastanitev, saj so tu boljše razmere za trening. Naslednjih 14 dni bomo tu skoraj vsi člani reprezentanc Elite in U-23. Tako, da je super, da lahko dobro treniramo. Razmere so res boljše iz leta v leto, za kar dam lahko samo kapo dol naši zvezi.

Kje imate še rezerve?
    Rezerve so še v fizični pripravljenosti, največje pa zagotovo v prehrani in regeneraciji, ki sta izredno pomembni za uspeh v tem športu. Ko bom uredil še to, bom zelo blizu najboljšim.

Kakšni so načrti za leto 2021?
    Prvič bom dirkal v kategoriji U-23, to pomeni, da bom tekmoval s fanti, ki so štiri leta starejši. Cilj za prvo sezono je predvsem, da bom prišel v cilj v krogu zmagovalca, tu mislim na svetovne pokale in ostale dirke v tujini. Doma pa je cilj, da se bom boril za stopničke. Želim si nabrati veliko izkušenj, ki mi bodo pomagale v naslednjih letih.

Kros je tudi olimpijska disciplina …
    Olimpijske igre so moj največji cilj. Selektor je sestavil ekipo, ki bo nabirala točke za nastop na olimpijskih igrah 2024 v Parizu. Upam, da nam jih uspe zbrati toliko, da bo en tekmovalec lahko nastopil na igrah. Če ne, pa bodo priložnosti še kasneje.

Vas je kdaj zamikalo, da bi se preizkusili v cestnem kolesarstvu?
    Lani poleti sem si kupil specialko in se udeležil ene tekme. Je bilo malo za popestritev, ampak moja glavna disciplina bo ostala kros, ker lahko tu več dosežem.

Kaj počnete, ko niste na kolesu?
    Doma imamo manjšo kmetijo, pomagam staršem pri opravilih. Sem športno aktiven, rad igram nogomet, predvsem pa sem rad v naravi.

Katero šolo obiskujete?
    Obiskujem srednjo strojno šolo v Idriji, zaključujem četrti letnik. Sem kar uspešen. Znam si razporediti delo, tako, da ne trpita ne kolesarstvo in ne šola. Moram omeniti tudi, da je naša šola prijazna do športnikov, nudi nam status športnika, s profesorji se lahko dogovorimo glede ocenjevanj. Sem jim zelo hvaležen.

Uporabljate družabna omrežja?
    Največ uporabljam instagram, kjer objavljam fotografije s treningov in tekem. To je zelo pomembno, saj več sledilcev kot imaš, bolj te ljudje poznajo in bolj se zanimajo za ta šport. Posledično lažje prideš do kakšnih sponzorjev, ki ti pomagajo na tvoji poti.

Kako pa ste zadovoljni s prepoznavnostjo vašega športa v slovenskih medijih?
    Počasi se slika izboljšuje. Pri nas sta za gorsko kolesarstvo glavna medija Prijavim.se in Mtb.si, kar pa se tiče večjih medijev kot so na primer RTV in ostali, pa so v ospredju še drugi športi.

KZS
    Foto: osebni arhiv Jakoba Klemenčiča