“Olimpijske igre so moj veliki cilj!”

• “Olimpijske igre so moj veliki cilj!”

Jaka Remec je kljub mladosti že dobro uveljavljeno ime na mednarodni BMX freestyle sceni. Mladenič, ki je povsem predan treningom in želi vsak trik izpiliti do popolnosti, natanko ve, kaj v karieri želi doseči.

6. april

Jaka Remec je januarja dopolnil 16 let. Član ljubljanskega kluba KD Rajd obiskuje prvi letnik Gimnazije Šentvid, kjer kot dijak športnega razreda uživa polno razumevanje in podporo učiteljev. Prve mednarodne tekme se je udeležil pri rosnih devetih letih in vse odtlej je BMX nepogrešljiv del njegovega vsakdana.

Jaka, pandemija koronavirusa že drugo leto močno kroji naša življenja. Kako jo občutite vi?
    Korona je v veliki meri uničila moje priprave … Celotni treningi v tujini so se mi ustavili, z izjemo Dunaja. Treniram v veliki večini v Sloveniji, ko pa je možno, pa skočim do avstrijske prestolnice k svojemu trenerju. Tekmovanj sicer ni, tudi napovedanih jih ni veliko. Zelo slabo kaže glede na stanje v Evropi. Ravnokar smo morali odpovedati desetdnevni trening v Španiji.

Kako potekajo treningi?
    Od ponedeljka do petka treniram zjutraj pred šolo. S trenerjem sva na vezi kar preko aplikacije WhatsApp, pol ure, 45 minut. Naredim vaje za moč, v sobi imam uteži. Potem pa grem ponavadi popoldne kar na kolo, ob ponedeljkih in petkih pa še v fitnes ali pa na plezanje. Je kar pestro. Poizkušam čim več trenirati, to mi je v velik užitek.

S katerimi trenerji sodelujete?
    Kondicijski trener je Gašper Kristan, kar se tiče pa BMX-a pa Senad Grošič. On je tisti, ki ve vse o BMX-u! V teh časih z njim v bistvu delam na tak način, da mi daje navodila, kaj moram delati. Poizkušam se čim več posneti. On to potem analizira in mi pove, kaj se lahko izboljša oziroma popravi. Enkrat  mesečno pa sva vsekakor skupaj ali on pri meni v Tržiču ali pa jaz pri njemu na Dunaju. To sta moja edina trenerja in z obema sem super zadovoljen.

Kje trenirate v Sloveniji?
    Samo v Tržiču. Tam imamo zdaj primeren park za napredovanje. Seveda bi bilo fino, če bi bile ves čas neke spremembe. A trenutno to ni možno, tako, da moji treningi potekajo samo v dvorani v Tržiču. Upam pa, da se bo počasi dalo že »furati« na kakšnih »dirtih« zunaj.

Kako ste sploh pristali v »freestylu«?
    Najprej sem skejtal. Potem pa sem enkrat v parku videl mojega trenerja smučanja na BMXu in mi je bilo zelo všeč. Očeta sem prepričal, da mi je kupil kolo in tako se je začelo.

Bi lahko malce opisali discipline »freestyla«? Za tiste, ki vašega športa ne poznajo najbolje …
    Discipline se ločijo na »street«, »dirt« in »park«. »Park« in »dirt« sta si do neke mere enaka, razlika je samo v materialu. »Street« pa je izvajanje trikov na ulici. To so tri glavne discipline freestyla. Na tekmovanjih izvajamo različne trike v časovno omejenem »runu«, kjer ocenjujejo težavnost trika, izvedbo, uporabo parka, višino izvedbe trika ter kreativnost.

Že zelo mladi ste dosegali vrhunske rezultate. Koliko trdega dela je potrebno, da osvojiš take trike, ki se nam, ki vas potem občudujemo na spletu, zdijo naravnost neverjetni?
    Moram reči, da izjemno uživam v treningu, tako, da ne bi rekel, da sem se moral čemu odreči… Moraš pa biti pri stvari, ta šport zahteva veliko časa. Odvisno od trika… Kontrola kolesa in stil pa prideta skozi čas.

Kako bi se opisali kot »rajder«?
    Poizkušam biti zelo zbran in stvari izpiliti do perfekcije. Ne želim delati nekaj na pol.

Pred koronavirusom ste kar nekaj časa preživeli v ZDA, ki veljajo za domovino vašega športa …
    Tako je, dvakrat po en mesec sem treniral v parku Daniela Dhersa. Treniral sem pod okriljem Josha Perryja.Tam se zbirajo vsi pro riderji in skupaj trenirajo. Tam se res dobi občutek tiste top BMX kulture. Ta šport je tam zelo priljubljen, ogromno vlagajo vanj. Zagotovo se bom še vrnil tja. Upam, da se ta korona čim prej zaključi.

Koliko vam pomeni podpora družine (Jaki ves čas ob strani stojijo oče Aleksander, mama in sestra dvojčica, op. p.)?
    Ogromno! Definitivno brez družine to ne bi bilo mogoče. Šport ni poceni, sploh pa zato, ker doma nimamo pogojev zanj… Brez sponzorjev in podpore družine ne bi šlo.

Kako so organizirana tekmovanja najvišjega ranga?
    Naše tekme so zelo privlačne za gledalce. Tudi za naključne mimoidoče, ki vidijo, da se nekaj dogaja in se ustavijo. Najboljše pa lahko gledamo tudi v tv in spletnih prenosih. V moji kategoriji zaradi starostnih omejitev sicer še ni denarnih nagrad, medtem ko se pro rajderji potegujejo za denarni sklad. Sicer v našem športu za najvišjo stopničko veljajo »X Games«, čeprav je večina rajderjev v zadnjem času imela v fokusu nastop na olimpijskih igrah.

Prav v Tokiu bo disciplina »park« prvič del olimpijskih iger. Je to vaš veliki cilj za prihodnost?
    Definitivno je to moj veliki cilj! Letos bo v Tokiu nastopilo samo deset ali enajst rajderjev, konkurenca je zelo huda. Je pa to eden mojih glavnih ciljev, potrudil se bom že za Pariz 2024. Eno leto pred igrami se začne nabirati točke po državah. Tiste z več tekmovalci imajo nekaj lažje delo. Upam na najboljše.

Na katere rezultate ste najbolj ponosni?
    Zagotovo na zmago v svetovnem pokalu v Franciji leta 2019, ko sem imel 14 let in zmagal v kategoriji do 19 let, in na dve prvi mesti v tekmovanju Pannonian na Hrvaškem. To je tudi moja najljubša dirka!

Kaj vam pomeni nastopanje za reprezentanco?
    To mi je v velik ponos. Od nekdaj sem z zanimanjem opazoval dogajanje v velikih reprezentancah, od maserjev, mehanikov …To mi je zelo všeč.

Ste eden redkih slovenskih športnikov pod okriljem slovitega Red Bulla …
    To je moj novi sponzor, dva meseca smo skupaj. Zelo sem zadovoljen. To je želja vsakega rajderja, meni se je uresničila že zelo zgodaj v karieri, tako da sem res zelo vesel!

Kaj radi počnete v prostem času?
    Tega časa je zelo malo. Delam za šolo. Sicer pa zelo uživam na gorskem kolesu, v naravi.

Jako Remca lahko spremljate tudi na družabnih omrežjih. Na Facebooku in Instagramu ga najdete pod @jakaremec.

KZS
    Foto: Samo Vidic/Red Bull