Pogačar zadržal rumeno majico za veliko zmago na Avenirju!


 • Pogačar zadržal rumeno majico za veliko zmago na Avenirju!

  Pogačar zadržal rumeno majico za veliko zmago na Avenirju!

  Val d’Isere, 28. avgusta –  Tadej Pogačar je zmagovalec 55. dirke prihodnosti (Tour de l’Avenir) oziroma takoimenovane dirke po Franciji za mlade kolesarje do 23 leta. Zadnjo, deseto etapo je končal na šestem mestu v času zmagovalca.

  Za 19-letnega Pogačarja, ki bo od sezone 2019 dalje vozil za ekipo UAE-Emirates, je to največji uspeh v karieri in odlična popotnica v svet poklicnega kolesarstva. Na dirki prihodnosti so nekoč zmagovali zvezdniki, kot so Greg LeMond, Miguel Indurain, Laurent Fignon in Nairo Quintana.

  V skupno vodstvo se je Pogačar prebil v sedmi, prvi alpski etapi, s tretjim mestom. Tega je ponovil tudi v deveti etapi s ciljem v Val d’Iseru, v zadnji pa je zadržal skupno vodstvo, čeprav je bil na enem od spustu blizu padca. Pri visoki hitrosti ni uspel izpeljati ovinka, vendar je spretno zadržal ravnotežje in se z nekajsekundnim zaostankom pridružil glavnini.

  Skupno zmago je slavil z minuto in 28 sekundami prednosti pred Nizozemcem Thymenom Arsenmalom, tretje mesto pa je zasedel Švicar Gino Mäder (+ 1:35).

  Pravi preizkus moči

  “Zelo sem zadovoljen z zmago, saj sem se dirke udeležil, ker sem želel preizkusiti svojo moč in videti, kam sodim. Dal sem vse od sebe, tako kot bom to storil naslednje leto, ki ga bom vzel kot mojo prvo učno uro med poklicnimi tekmovalci,” je v prvi izjavi po prihodu v cilj za televizijsko postajo Eurosport dejal Pogačar.

  Tadej Pogačar bo ob Primožu Rogliču glavni up Slovenije na svetovnem prvenstvu v Innsburcku konec septembra. Po mnenju slovenskega selektorja do 23 let Martina Hvastije ima lepe možnosti za uspeh, saj mu je zahtevna konfiguracije proge pisana na kože, glede na to, da je Pogačar odličen predvsem v vožnji v klanec.

  “Tadej dokazuje, da je izjemen talent in kolesar, ki ima pred seboj svetlo prihodnost. Gre za produkt slovenske šole kolesarstva in na to smo vsi zelo ponosni. Če se nam je na primer Primož Roglič ‘zgodil’, je Tadej dal skozi vse korake in postopoma prišel do teh uspehov,” je povedal selektor Martin Hvastija.

  Na dirki prihodnosti so sodelovali še ostali trije člani slovenske reprezentance do 23 let. Jaka Primožic je zasedel 65. mesto (+ 40:53), Žiga Horvat (+ 1:20:36) je bil 117., Nik Čemažar (+ 1:45:44) pa 123.

  Comments are closed.