Pogačar zanesljivo ubranil napade tekmecev


 • Pogačar zanesljivo ubranil napade tekmecev

  Ameriški kolesar Sepp Kuss je zmagovalec 15. etape dirke po Franciji od Cereta do Andorre la Velle, potem ko je bil najhitrejši med ubežniki. V glavnini je vse napade odbil slovenski as Tadej Pogačar. Prednost v skupnem seštevku je lanski zmagovalec Toura znova povišal na 5:18 minute.

  11. julij

  Po enodnevnem “premoru” je njegov najbližji zasledovalec vnovič Kolumbijec Rigoberto Uran (EF Education-Nippo). Pogačar (UAE Team Emirates) ima pred Uranom takšno prednost, kot jo je imel pred Kolumbijcem že po koncu devete etape, je pa z drugega mesta v generalni razvrstitvi po lestvici navzdol zdrsnil Francoz Guillaume Martin (Cofidis).

  Slednji je na spustu v močnem vetru v prsi po najvišji točki Toura (2408 m, Port d’ Envalira) izgubil stik s favoriti ter mesta pri vrhu skupnega seštevka prepustil močnejšim kolesarjem.

  Tretji je tako znova Danec Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) s 5:32 minute zaostanka za slovenskim asom, še sekundo več pa zaostaja Ekvadorec Richard Carapaz (Ineos Grenadiers). Vsi štirje vodilni so bili danes spet najmočnejši, a se ob napadih niso mogli znebiti drug drugega.

  “Vedeli smo, da bo danes zahteven dan. Pričakovali smo napade. Ineos je dvignil ritem dokaj hitro, a počutil sem se zelo dobro. Nisem imel skrbi pred zadnjim vzponom in sem le sledil tekmecem v skupnem seštevku,” je samozavestno po etapi organizatorjem Toura priznal vodilni v skupnem seštevku.

  “Dobro sem se počutil, prej so me v ekipi ves čas ščitili. Danes je bilo najpomembnejše, da sem ohranil mirnost in imel dovolj tekočine. Ujel sem res dober dan in vse je potekalo brez težav,” je še dodal 22-letni Slovenec.

  “Res sem vesel, da se prednost ni zmanjšala. To je bil eden najbolj vročih dni na Touru, ampak počutil sem se zelo dobro. Komaj čakam na naslednje dni. Komaj čakam tudi prost dan. Upam, da bom lahko dolgo spal,” je še za konec dejal Pogačar.

  V skupini ubežnikov se je na zadnjem vzponu tekmecem odpeljal Kuss (Jumbo-Visma), ki je nato zdržal tudi na spustu in v cilju prehitel Španca Alejandra Valverdeja (Movistar). Tretji je bil Nizozemec Wout Poels (Bahrain Victorious).

  “Neverjetno, nimam besed. Če sem iskren, sem na tem Touru pošteno trpel. Nikakor nisem čutil, da bi imel v nogah dovolj moči. Tokrat pa sem vedel, da se etapa zaključi v mestu, v katerem živim. Poleg tega sem bil še dodatno motiviran, ker so me na zadnjem vzponu spodbujali punca in člani družine,” je po etapi organizatorjem Toura dejal Američan, ki ima po prastarših tudi slovenske korenine.

  V zahtevni etapi z najvišjo točko na Touru (2408 m) so kolesarji hitreje kot dan prej vzpostavili ubežno skupino. V ospredju se je znašlo kar 32 kolesarjev, med njimi tudi Matej Mohorič (Bahrain Victorious), a nihče ni bil posebej nevaren v lovu za čim višjo uvrstitev v skupnem seštevku.

  Taktično so tako pri Ineos Grenadiers, EF Education-Nippol kot Jumbo-Vismi poslali nekaj kolesarjev v beg, da bi kasneje ob morebitnih napadih pomagali Carapazu, Uranu oziroma Vingegaardu.

  Dobra dva km pred vrhom drugega od štirih kategoriziranih vzponov sta ritem začeli narekovati moštvi Ineos Grenadiers in Movistar. Zaostanek desetih minut so hitro zmanjšali na okoli šest do najvišje točke na Touru na vzponu Port d’Envalira ter na pet minut pred začetkom zadnjega vzpona na prelaz Beixalis (6,4 km/8,5 %).

  Na njem je imel med vse bolj redko skupino ubežnikov največ moči Kuss, ki se je znebil Valverdeja. Slednji je želel postati najstarejši zmagovalec etapne zmage na Touru z 41 leti in 77 dnevi.

  V ozadju je v glavnini Ineos pospešil, prvi pa je napadel Carapaz, ki se ni mogel znebiti treh tekmecev pred njim v skupnem seštevku. Ko ni več narekoval ritma, je Pogačar v ozadju zmanjšal hitrost, skupina pa se je vnovič povečala. Nato so si napadi na Pogačarja sledili eden za drugim, a je prav vse 22-letnik s Klanca pri Komendi zanesljivo odbil.

  V cilj je skupina favoritov prišla 4:51 minute za etapnim zmagovalcem. Pogačar je zasedel 22. mesto, Mohorič pa je v cilj pripeljal kot 29. (+5:25). Luka Mezgec (BikeExchange) je v glavno mesto Andore pripeljal v ozadju na 118. mestu (+26:26).

  Večina preostalih sprinterjev na Touru, na čelu z Britancem Markom Cavendishem (Deceuninck-Quick-Step), je varno prišla v cilj pred časovno zaporo, v etapi pa je odstopil Francoz Nacer Bouhanni (Cofidis).

  V ponedeljek bo na Touru prost dan, v torek pa bo na vrsti razgibana 16. etapa od El Pas de la Case do Saint-Gaudensa (169 km) s štirimi kategoriziranimi vzponi v Pirenejih.

  KZS/STA

  Comments are closed.