Pogumno v lov na Pariz 2024

• Pogumno v lov na Pariz 2024

Reprezentanca do 23 let v olimpijskem krosu pod vodstvom selektorja Matjaža Budina sledi dolgoročnemu planu, čigar glavni cilj je vozovnica za olimpijske igre v Parizu leta 2024.

6. julij

Selektor Budin ima v ogrodju reprezentance štiri perspektivne mladeniče, ki prvo leto nastopajo v kategoriji do 23 let. To so Jakob Klemenčič, Matjaž Lozar, Blaž Žle in Matic Kranjec Žagar. Odbor za gorsko kolesarstvo pri Kolesarski zvezi Slovenije je poskrbel za zelo dobre pogoje, ki bodo ekipi v pomoč pri izpolnjevanju ciljev. »Fantje so bili še lani v mladinski kategoriji, zelo so mladi, pred seboj imajo še tri sezone v kategoriji do 23 let. Letos ni visokih pričakovanj, načrt je, da se udeležujejo tekem in si nabirajo izkušnje. Želimo delati dolgoročno, glavni cilj je, da imamo tudi v moški konkurenci eno kvoto za nastop na olimpijskih igrah 2024 v Parizu. Tako, da bomo leti 2022 in 2023 poizkusili kar čim bolj izkoristiti za nabiranje točk. Mislim, da nam lahko uspe,« je optimističen Budin. V avgustu čakata reprezentanco najprej nastop na evropskem prvenstvu v Novem sadu (12.-15. 8.), potem pa še na svetovnem v Italiji (25.-29.8.). Selektor o pričakovanjih: »Evropsko prvenstvo je blizu, tja bomo peljali vse te fante plus še kakšnega dodatno za motivacijo. Največ pričakujem od Klemenčiča, ki mu proga na EP bolj ustreza kot na SP, saj je bolj razgibana. Po dveh sezonah premora se dobro vozi tudi Lozar, kar nas zelo veseli.«

Fantje imajo zahvaljujoč dogovoru s podjetjem Proloco Trade na voljo vrhunska kolesa znamke Scott, kar je zelo pomembno. »Zelo smo zadovoljni, da je prišlo do sodelovanja, ki nam zagotavlja dobre pogoje tudi kar se tiče preostale opreme. Upam, da bo sodelovanje trajalo tudi v naslednjih sezonah,« še pove Budin.

Jakob Klemenčič (MBK Črni Vrh) je v mladinski kategoriji nizal zelo dobre rezultate. Pred drugim delom sezone pravi: »Zelo sem zadovoljen s pogoji, ki jih imamo v reprezentanci. V zadnjih letih se je gorsko kolesarstvo razvilo na zelo dober nivo in sem hvaležen vodilnim ljudem, da so poskrbeli za to. Na EP in SP pričakujem, da si bom nabral čim več izkušenj, obe tekmi želim končati v krogu zmagovalca. Bolj mi ustreza proga na EP, saj ima več kratkih klancev, medtem ko ima tista na SP več daljših, strmih klancev. Ne morem pa niti mimo vzdušja v reprezentanci, ki je izjemno. Mislim, da tudi to vpliva na dobre rezultate.« Z njim se strinja njegov klubski kolega Matjaž Lozar, ki se je uspešno vrnil v tekmovalni ritem. »Vesel sem, da sem se vrnil. Da imam vzpodbudne rezultate, pa je še toliko bolje! Zelo pomembno je, da nabiram UCI točke, ki prinašajo boljšo štartno pozicijo na EP in SP. Na teh dveh tekmovanjih rezultatskih pričakovanj nimam, želim si izboljšati rezultata iz letošnjih tekem svetovnega pokala. Predvsem obe preizkušnji jemljem kot naložbo za prihodnost. Sicer mi bolj ustreza proga na svetovnem prvenstvu, ker ima več klancev.«

Blaž Žle in Matic Kranjec Žagar prihajata iz kamniškega Calcita. »Zelo sem zadovoljen s podporo v reprezentanci. Dobili smo nova kolesa, sponzorske čevlje in čelade. Super sodelujem s selektorjem. Mislim, da je ekipa prava, vzdušje je super, motiviramo en drugega na poti do še boljših rezultatov. Pred evropskim prvenstvom se podajamo še na višinske priprave v Francijo. Z rezultati se ne obremenjujem, skriti cilj pa je, da dirko končam v krogu zmagovalca,« meni Žle, Kranjec Žagar pa doda: »Imamo zelo dobre pogoje za delo. Dobili smo super Scott kolesa. Peljali so nas na dva svetovna pokala, kar je vredno vsake pohvale in to zelo cenim. Ves čas iščejo nove načine, da nam omogočijo še več močnih dirk. Res sem zelo zadovoljen. Mislim, da sem za drugi del sezone dobro pripravljen. En teden pred EP se bomo vrnili z višinskih priprav. Upam, da dirko končam v krogu zmagovalca, sicer pa jemljem to prvo sezono kot nabiranje izkušenj in naložbo za naprej.«

OSEBNE IZKAZNICE:

Jakob Klemenčič