Pohorski praznik Hrastnikova končala na stopničkah


 • Pohorski praznik Hrastnikova končala na stopničkah

  Pohorski praznik Hrastnikova končala na stopničkah

  Maribor, 29. aprila – Na Mariborskem Pohorju so se ta konec tedna zbrali najboljši tekmovalci in tekmovalke v gorskokolesarskem spustu, za odmeven slovenski dosežek pred več kot 6000 gledalci je v nedeljo poskrbela Monika Hrastnik, ki je končala na petem mestu in stopila na zmagovalni oder.

  Na prvem svetovnem pokalu sezone in skorajda deset let po zadnjem na Mariborskem Pohorju je Hrastnikova poskrbela za navdušenje številnih gledalcev in na njihovo veselje stopila na zmagovalni oder. Na prvem mestu je končala Seagravova, ki je za 0,855 sekunde prehitela rojakinjo in svetovno prvakinjo Rachel Atherton. Tretja je bila Avstralka Tracey Hannah, ki je zaostala 2,638 sekunde, pred Slovenko je končala še Francozinja Marine Cabirou s 3,542 sekunde zaostanka.

  Za zmagovalko 4,325 sekunde

  Hrastnikova, sicer članica francoske ekipe Dorval AM, je začela z zaostankom na prvem merjenju časa, na drugem je že vodila, do konca pa ni premagala časa takrat vodilne Francozinje. Za slovensko prvakinjo je startala Nemka Nina Hoffmann, ki je bila prepočasna, in takrat je že bilo jasno, da bo Hrastnikova končala na zmagovalnem odru, saj na njem stoji najhitrejših pet.

  “Zelo sem vesela, prvi svetovni pokal, peto mesto, zmagovalni oder … Vreme je zdržalo, navijačev je bilo polno. Nimam besed. Vesela sem,” so bile prve misli Hrastnikove, ki je priznala, da je na koncu res naredila napako, zaradi katere je izgubila nekaj hitrosti, sicer pa je vožnjo ocenila kot skoraj perfektno. Za zmagovalko je zaostala 4,325 sekunde.

  Ob progi se je zbralo ogromno ljudi, vzkliki in razni pripomočki – od ragelj do motornih žag – Hrastnikove niso pustili ravnodušne. “Je bilo zanimivo. Slišala sem vse. Je bila prisotna trema. Skušala sem jo odmisliti. A pritisk je vseeno, si le doma, mama je tu,” je z velikim nasmeškom dejala Hrastnikova.

  Za konec je pohvalila domače organizatorje in veselje, da lahko kot Slovenka dirka na dirki svetovnega pokala v Sloveniji. “Ne morem biti bolj srečna, da lahko dirkam doma. Upam, da bo dirka tu še večkrat.”

  Žabjek na 20. mestu

  Izkazal se je tudi Jure Žabjek, ki je po osmem mestu v kvalifikacijah tekmo končal na solidnem 20. mestu: “V vožnji sem naredil kar nekaj napak. Težko je bilo karkoli pričakovati, že samo od zjutraj se je posušila proga. Roke še niso dovolj močne, na kakšnih delih sem popuščal in hitro se zgodijo napake. Poznam progo, vem, kje lahko grem hitreje in kje počasneje. Proga se je v zadnjih dneh spreminjala zaradi vremena, sploh pa se spremeni pri tako veliko tekmovalcih,” je v cilju razložil Žabjek.

  Comments are closed.