Pumpaj Slovenija in otvoritev pumptrack poligona v Laškem

• Pumpaj Slovenija in otvoritev pumptrack poligona v Laškem

Manj kot tri tedne po premieri v Zagorju ob Savi se je serija Pumpaj Slovenija, državni pokal v disciplini pumptrack, skupaj s spremljevalnim programom Grbine so fine ustavil v Laškem. Tam so v Debru pri športni dvorani tri Lilije, ob vrtcu in šoli, ob tej priložnosti slovesno odprli nov pumptrack. Idealna lokacija za 600 kvadratnih metrov velik objekt, ki ga lahko uzrete tudi z vlaka.

Pumptrack so skupaj odprli župan občine Laško Franc Zdolšek, direktorica zavoda STIK Laško Tina Belej in predsednik Kolesarske zveze Slovenije Pavel Marđonović. Občina Laško, zavod STIK Laško, Thermana d.d. in Športno društvo Rečica so tudi najzaslužnejši za izgradnjo objekta.

Dirkanje

Po kvalifikacijah, kjer je navduševala tudi deseterica kategorije “open” na skirojih in rolerjih, je v finalnih vožnjah na izpadanje največ razburjenja ponudila najmlajša kategorija do 9 let, v kateri je zmagal Oto Heinrich (BSX Racing Team Maribor).

Tako kot v Zagorju so najhitrejši (iz starejših kategorij) krog z dvema hitrima ravninama in dvema tesnima zavojema, skupaj dolg 86 metrov, zmogli pod desetimi sekundami.

Divje je bilo v združeni kategoriji U17 + U19, kjer sta se v velikem finalu spopadla Gaj Gorza (TBP Lenart) in Nejc Heric (KD Rajd). Gaj je bil najhitrejši v kvalifikacijah in polfinalu, v velikem finalu pa je storil napako in zmagal je ves dan le malenkost počasnejši Heric. V članski kategoriji pa sta se udarila predstavnik prostega sloga Boris Režabek (KD Rajd) in tekmovalec v enduru David Ivartnik (Energijateam.com), Režabek je bil hitrejši.

Vsi vrstni redi PumpajSlo_Rezultati2021_Lasko.pdf (pumptrack.si)

Foksi, Filip, David in več 30 otrok

V programu Grbine so fine sta v okviru Foksijevih kolesarskih izzivov in Foksijeve kolesarske šole ambasador Filip Flisar in inštruktor David Ivartnik po spretnostnem poligonu in pumptracku popeljala tri skupine s skupno več kot desetimi nadobudnimi kolesarji. Brez dvoma se bodo še raje vračali na pumptrack oziroma na sploh še raje sedli na kolo.

Dobrodelno

Dobrodelna akcija En krog za razvoj je uspela tudi na drugem prizorišču in zbrala 500 evrov za izvedbo športnega dneva na pumptracku. Dvajseterica je krožila po pumptracku, vsaj le minuto, kar je pomenilo od tri do pet opravljenih krogov, deseterica pa se je pomerila v skakanju v višino, kjer je trojica – Filip Flisar, Boris Režabek in Matevž Sluga – preskočila 80 cm. Pokrovitelj dobrodelnega dela STIK Laško pa je prispeval za vse prevožene kroge in preskočene centimetre.

Škofja Loka, prihajamo!

Naslednja prireditev bi morala biti to soboto v KoloParku Nove Fužine v Ljubljani, a je zaradi slabe vremenske napovedi “pumptrack vikend” z nedeljskim državnim prvenstvom prestavljen na poznejši (še ne potrjen) termin.

Skoraj zagotovo to ne bo pred naslednjo prireditvijo v koledarju: 26. septembra bomo gostovali v Škofji Loki na pumptracku na območju nekdanje vojašnice.

O prireditvah podrobneje na https://pumptrack.si/pumpaj-slovenija/

Fotografije Jure Gasparič