Pumpaj Slovenija je soboto preživel v Apačah, Pomurje gori za pumpanje!


 • Pumpaj Slovenija je soboto preživel v Apačah, Pomurje gori za pumpanje!

  Državni pokal v disciplini pumptrack s programom za mlade Grbine so fine je za četrto postajo izbral Apače v pomurski regiji, ob reki Muri in meji z Avstrijo.

  V nadaljevanju objavljamo poročilo serije državnega pokala Pumpaj Slovenija s spremljevalnim programom Grbine so fine.

  V športnem parku v Apačah so graditelji BATT Crew letos postavili odličen pumptrack z vozno površino 390 kvadratnih metrov, kar se morda ne sliši veliko, a je čisto dovolj – tudi časi krogov se tokrat niso približali desetim sekundam, le dva sta prišla pod 14 sekund.

  Sočasno s pumptrackom je nastalo tudi društvo ŠKTD (športno, kulturno in turistično društvo) Apače – Mlinarji z jasnimi in visokimi cilji, pumptrack pa je v središču. Intervju s predsednikom društva Gregorjem Vukanom najdete tukaj https://pumptrack.si/2021/09/29/intervju-gregor-vukan-sktd-apace-mlinarji/

  In tako, kot je novi pumptrack presenetil z navdušenjem in napredkom mladih in navdušil skupnost, so vsi skupaj presenetili nas – z udeležbo, strastjo, vzdušjem in tudi s spretnostjo mladih, ki imajo pumptrack pred nosom šele manj kot tri mesece.

   

  Pumpaj Slovenija

  Tekmovalci so na predzadnjo pokalno dirko pripotovali iz regije in tudi z drugih koncev Slovenije ter se pomerili z domačini. 65 jih je bilo v vseh kategorijah skupaj. 

   

  Z največ vožnjami so spet navdušili najmlajši v kategoriji do 9 let. Skozi vso dirko je bil najhitrejši Aleksandar Gajić (KD Rajd) in na koncu spet zmagal. A domačin Jaro Gašper Pelcl Teršek (ŠKTD Apače – Mlinarji) mu v velikem finalu ni dal dosti prostora za morebitne napake. Enako je Rajdovo Nejo Heric v malem finalu izzval drugi domačin Gal Oskar Vučko. Gostitelji so se na koncu v tej kategoriji z 21 uvrščenimi veselili 2. in 4. mesta.

  Med deseterico v kategoriji do 11 let je še eno zmago osvojil Max Sliško iz mariborskega BSX Racing Teama, ki je v Apače pripeljal vrsto mladih BMX tekmovalcev. Njegova nasprotnica v velikem finalu je bila Maša Žalig z drugega pumptracka v regiji, članica KK Bula iz Odrancev in tudi v malem finalu sta bila dva iz Pomurskega MTB pokala, Jurij Štefanec (ŠD Sveti Jurij) je ugnal Zaša Vukana (ŠKTD Apače – Mlinarji).

  Pravo veselje je bilo gledati domačinko Nejo Rakuša (ŠKTD Apače – Mlinarji) iz kategorije U13, ki je v združenem finalu s kategorijo U15 na gorskem kolesu zmagala v malem finalu in v svoji starostni kategoriji, v velikem je njen klubski kolega Timon Pelcl Teršek premagal Natana Šavla (ŠD Sveti Jurij).

   

   

  Najhitrejša pa sta bila tekmovalca v združenem finalu kategorij U17 in U19, oba BMX tekmovalca. V velikem finalu je Gaj Gorza (TBP Lenart) dosegel čas 13,83, Nejc Heric (KD Rajd) pa je bil le 5 stotink sekunde počasnejši! Heric je postal zmagovalec v mlajši, Gorza pa v starejši kategoriji.

  Vse vrstne rede si lahko ogledate na PumpajSlo_Rezultati2021_Apace.pdf (pumptrack.si) 

   

  Grbine so fine

  Foksijevih kolesarskih izzivov so se udeležile tri skupine mladih kolesarjev, ki so se pod budnim očesom ambasadorja programa Grbine so fine Filipa Flisarja in inštruktorja Kolesarske zveze Slovenije Mateja Žana prebile čez sedem izzivov in na koncu izpilile še vožnjo po pumptracku. Cel dan navdušenja in komaj kakšna solza.

  En krog za razvoj

  Dobrodelno pumpanje je odprl kar župan občine Apače dr. Andrej Steyer, nadaljevali drugi udeleženci in z vlakcem zaključili graditelji objekta iz ekipe BATT.

   

  Nato pa se jih je petnajst podalo še na preskakovanje letvice. Navdušil je Matej Žan, tudi državni prvak v BMX prostem slogu v parku, ki je preskočil kar višino 110 cm!

  Skupaj so zbrali 460 evrov, ki jih bosta prispevala ŠKTD Apače – Mlinarji in Občina Apače in bodo namenjeni izvedbi brezplačnega športnega dne za četrtošolce iz osnovne šole Apače-Stogovci. Pa še ljubljanski servis za kolesa in kolesarje Bičikleto, pokrovitelj serije, bo omogočil, da bodo na športnem dnevu otroci lahko preizkusili še BMX kolesa. Tako se bodo otroci naučili varno zabavati na pumptracku.

  Hvala!

  Hvala gostiteljem, ŠKTD Apače – Mlinarji in Občini Apače ter vsem lokalnim pokroviteljem. Pomurje res gori za pumpanje in komaj čakamo, da se vrnemo. Hvala tudi Alliance ASE, pokrovitelju serije Pumpaj Slovenije ter Kolesarski zvezi, nosilcu programa, in partnerju Olimpijskemu komiteju Slovenije – Združenju športnih zvez, ter pokroviteljem obeh organizacij.

  Preden se vrnemo v Pomurje, bo seveda na vrsti finalni dogodek sezone 2021. Tekmovalci pridno trenirajte do 30. oktobra, ko nas v KoloParku Nove Fužine čaka zadnja dirka državnega pokala Pumpaj Slovenija v sezoni ter zadnje letošnje druženje s Filipom Flisarjem, inštruktorji Kolesarske zveze Slovenije in lisjačkom Foksijem.

  Več na https://pumptrack.si/pumpaj-slovenija/

  Fotografije Jure Gasparič

  Comments are closed.