Reprezentanca v krosu na EP daleč od pričakovanj

• Reprezentanca v krosu na EP daleč od pričakovanj

Včeraj se je v Srbiji, natančneje na Petrovardinski trdnjavi v Novem Sadu, zaključilo evropsko prvenstvo v olimpijskem krosu. Slovenski predstavniki so bili odlični v krosu na izpadanje in v štafeti, v olimpijskem krosu pa so vsi zaključili z večjimi zaostanki.

Na trdnjavi, ki je izredno izpostavljena soncu, vročina pa zaradi veliko kamnite površine še naraste, so dirke krojile izredno visoke temperature, ki so od tekmovalcev zahtevale ogromno in videli smo tudi precej odstopov, vročinskih stanj in padcev.

Štafeta

Prvenstvo, ki je prvič potekalo v Srbiji, se je uradno začelo v sredo s treningi in ogledi prog. Že v četrtek je kolesarje čakala prva preizkušnja prvenstva, ekipna štafeta. Slovenija se je štafete udeležila v postavi Rok Naglič, Mihael Štajnar, Tine Jereb, Tanja Žakelj, Vita Movrin in Daša Mlakar. Naglič je po izredno hitrem štartnem krogu predal okrog dvanajstega mesta, Štajnar je nekaj dodal in pridobil nekaj mest. Nato je odlično vozil Jereb in prehiteval ter predal na četrtem mestu Tanji Žakelj, ki je ekipo popeljala do vodstva. Vita Movrin je zadržala vodstvo večji del kroga, nato pa izgubila nekaj pozicij in predala kot četrta. Daša Mlakar je vozila kot zadnja v štafeti in ekipo popeljala do enajstega mesta. Skupni zaostanek je znašal 3:57.

Eliminator – kros na izpadanje

Pred odhodom na prvenstvo je padla odločitev, da se letos nekateri kolesarji preizkusijo tudi v eliminatorju in poskušajo doseči dobre rezultate. Za nastop so se odločili Grega Krajnc, Jakob Klemenčič, Blaž Žle in Matic Kranjec Žagar, ki veljajo za hitre kolesarje. Že v kvalifikacijah so pokazali, da lahko resno računamo na dobre vožnje. Jakob Klemenčič je kot prvi od Slovencev opravil s kvalifikacijsko vožnjo in postavil skupno drugi čas z majhnim zaostankom za vodilnim, nato je skoraj identičen čas postavil Matic Kranjec Žagar. Grega Krajnc je malenkost zaostal, a se še vedno suvereno uvrstil v finalne vožnje. Kot zadnji od naših se je na progo podal Blaž Žle, ki je postavil najhijtrejši kvalifikacijski čas in se edini spustil pod čas 1:44, a zaradi nemirnega štarta dobil sekundo pribitka.

Skozi osmino finala so se prebili trije tekmovalci prebili brez težav in tudi privarčevali nekaj moči, žal pa se ni izšlo Gregorju Krajncu, ki je bil za las izločen. Četrtfinale kot najbolj odločilna runda tekmovanja na izpadanje – če se tekmovalec prebije naprej, vozi še 2 dirki, je bilo usodno za Matica Kranjca Žagarja, ki je v ciljnem šprintu bil malenkost prekratek. Tako je osvojil končno deveto mesto. Blaž Žle in Jakob Klemenčič sta se prebila v polfinale, oba z drugo pozicijo v četrtfinalnih skupinah. V polfinalnih vožnjah, kjer sta Žle in Klemenčič nastopila v ločenih skupinah, bila oba prekratka in že izmučena. Nato sta se skupaj pomerila v malem finalu in dala vse od sebe. Klemenčič je prišprintal do šestega mesta, Žle pa do osmega.

Olimpijski kros – mladinci

Sobotna tekmovanja so otvorili mladinci z dirko ob enajsti uri. Na dirko so se podali štirje Slovenci, kjer se je največ pričakovalo od Tineta Jereba. Že kmalu po štartu je bil najvišje od Slovencev Nace Gnezda, a mu je zaradi težav z vročino tempo padal in je izgubil precej pozicij. Tine Jereb je v začetku dirke padel in tudi sicer ni vozil na svojem nivoju.

Miha Smrdel, sicer zelo vsestranski gorski kolesar, kjer izredno dobro dirka tudi v enduru, je po polovici dirke iz ozadja prišel mimo vseh Slovencev in se povzpel na 51. mesto. Njegov zaostanek je znašal 9 minut in 38 sekund. Nace Gnezda in Tine Jereb sta dirko zaključila s krogom manj na 60. in 63. mestu, z dvema krogoma manj pa Vid Brezar na 79. mestu.

Tudi mladinki Daša Mlakar in Ema Movrin sta dirko vozili v ozadju. Daša Mlakar je končala na 37. mestu s krogom zaostanka, z dvema krogoma pa Movrinova na 48. mestu.

Olimpijski kros – U23

Soboto so zaključili mlajši člani, na dirki smo imeli 7 predstavnikov. Mihael Štajnar, novi državni prvak, je dirko odlično začel in prvi krog vozil znotraj prve dvajseterice, kar se je izkazalo za prehiter tempo in je davek plačal v sredini dirke z izgubo mest. V zadnjem delu dirke je ponovno ujel ritem in dirko zaključil na 43. mestu z zaostankom 5 minut in 50 sekund.

Matjažu Lozarju ravninska proga ni ustrezala in je dirko končal na 52. mestu z zaostankom 7 minut in 17 sekund. Mesto za njim je osvojil Jan Jereb, ki se je skozi cilj zapeljal pol minute kasneje (7:46). Matic Kranjec Žagar, Jakob Klemenčič in Blaž Žle so čutili utrujenost od eliminatorja prejšnji dan, zato od njih nismo pričakovali preveč. Kranjec Žagar je zaključil na 59. mestu, zaostal je 8 minut in 28 sekund. Klemenčič je dirko končal z dvema krogoma manj na 72. mestu, Jaka Starman pa tremi manj na 74.. Blaž Žle je dirko končal v ozadju na 89. mestu.

Vita Movrin je otvorila nedeljska tekmovanja in z dobrim štartom napovedala boj za dobro uvrstitev. V prvem krogu je vozila suvereno, a nato plačala davek in začela padati po razvrstitveni lestvici. Dirko je z zaostankom 9 minut in 23 sekund zaključila na 24. mestu.

Olimpijski kros – Elite

Tri četrtine naših članskih predstavnikov je prizadela bolezen noč pred štartom. Tanja Žakelj je dirko zaradi težav z želodcem in slabim počutjem zaključila v drugem krogu dirke, Maruša Knap pa je bila z istimi težavami izločena v četrtem krogu.

Tudi Rok Naglič se ni dobro počutil in dirko vozil s precej bolj rezerviranim tempom, kot smo ga vajeni. V zaključku dirke je na progi povozil še ogromen vijak, ki je prebil plašč, zato se je moral ustaviti v tehnični coni. Dirko je vseeno zaključil na 41. mestu z zaostankom 8 minut in 54 skeund. Gregor Krajnc je bil prvi kolesar, ki so ga predčasno izločili in je dirko končal s krogom manj na 44. mestu.