Roglič dobil še kronometer in potrdil skupno zmago


 • Roglič dobil še kronometer in potrdil skupno zmago

  Roglič dobil še kronometer in potrdil skupno zmago

  Ženeva, 5. maja – Primož Roglič je drugič v karieri zmagovalec etapne dirke svetovne serije po Romandiji. Kolesar Jumbo-Visme je skupno zmago potrdil z zmago v današnjem 16,9-kilometrskem kronometru v Ženevi. Devetindvajsetletni slovenski kolesar je Romandijo končal s tremi prvimi etapnimi mesti, enim drugim in enim tretjim ter skupno zmago v skupnem seštevku in z zeleno majico najboljšega po točkah.

  S tremi etapnimi zmagami je postal drugi kolesar v zgodovini dirke v tem stoletju, ki mu je uspelo kaj takšnega. Prvi je bil Švicar Michael Albasini leta 2014. Absolutni rekorder s štirimi zmagami je Švicar Ferdinand Kübler.

  Drugi danes je bil evropski prvak in svetovni rekorder v vožnji na eno uro Belgijec Victor Campenaerts, ki je zaostal 13 sekund. Še dve sekundi več je zaostal Italijan Filippo Ganna. Zmagovalec uvodnega prologa Jan Tratnik (Bahrain-Merida) je bil 13. z zaostankom 48 sekund.

  Simon Špilak (Katjuša-Alpecin) je bil 29., zaostal je 1:08 minute, v skupnem seštevku pa je končal kot deveti, 2:08 za zmagovalcem Rogličem. Luka Pibernik (Bahrain-Merida) je bil v zadnji etapi 108., njegov zaostanek za rojakom je znašal 2:52 minute. Skupno je bil Tratnik 88., Pibernik pa 91.

  V skupnem seštevku je 29-letni Slovenec za 49 sekund prehitel Portugalca Ruija Costo, na tretje mesto se je z desetim mestom v kronometru zavihtel lanski zmagovalec dirke po Franciji, Valižan Geraint Thomas, ki je zaostal 1:12 minute.

  Roglič je danes prikolesaril do svoje devete skupne zmage na etapnih dirkah, pete na ravni svetovne serije. Prvo in drugo je vpisal lani na dirki po Baskiji in Romandiji, tretjo letos na dirki po Združenih arabskih emiratih, četrto na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja. Ob tem je bil kot član nizozemske ekipe še najboljši na dirki po Sloveniji in po Algarveju, še kot kolesar Adrie Mobila pa prav tako po Sloveniji in Azerbajdžanu.

  Rogličeva statistika zadnjih osmih etapnih dirkah je nadvse impresivna. Od lanske zmage na dirki po Baskiji je nanizal prvi mesti na dirki po Romandiji in Sloveniji, četrto mesto na dirki po Franciji, tretje mesto na dirki po Britaniji ter prva mesta na dirkah po Združenih arabskih emiratih, od Tirenskega do Jadranskega morja in zdaj še Romandiji.

  V letu 2019 je Roglič pri sedmih zmagah, za eno je prehitel Nizozemca Mathieuja van der Poela ter Irca Sama Bennetta, pred njim je pri devetih Francoz Julian Alaphilippe. Za razliko od njega je Zasavec vse zbral na preizkušnjah svetovne serije.

  Roglič veliko počitka ne bo imel, že v soboto bo stal na startni črti dirke po Italiji, kjer bo eden glavnih favoritov za skupno zmago. Že prvi dan bo imel priložnost za novo zmago, saj se rožnata dirka začne s kronometrom v Bologni.

  Comments are closed.