Roglič po samostojnem pobegu do prve zmage na Touru


 • Roglič po samostojnem pobegu do prve zmage na Touru

  Roglič po samostojnem pobegu do prve zmage na Touru

  Primož Roglič je na kolesarski dirki po Franciji zmagal v 17. etapi in osvojil prvo slovensko etapno zmago na Tour de France. Prvo mesto je osvojil v 183 kilometrov dolgi prvi alpski etapi letošnje dirke med krajema La Mure in Serre Chevalier. Zasavec je odločilni napad sprožil dobrih 34 kilometrov pred ciljem na vzponu na prelaz Galibier.

  Roglič je bil večino dneva v begu. Že na predzadnjem vzponu na Telegraphe je tik pod vrhom napadel in pobral največ točk na gorskem cilju. Na vzponu najvišje kategorije, na prelaz Galibier, pa je začel napadati zares. Prvi poskusi nekdanjega smučarskega skakalca niso obrodili sadov, dobrih 34 kilometrov pred ciljno črto v Serre Chevalierju pa se je odpeljal naprej in se ni več oziral nazaj. Prednost je večal iz metra v meter, čez najvišjo točko letošnjega Toura, 2642 metrov visoki Galibier je prišel prvi s prednostjo več kot minute. Do velikega uspeha ga je ločil le še dolg spust, kjer pa večjih težav ni imel.

  Na bolj položnih delih trase je še pritiskal na pedala in zasledovalce držal na razliki minute in pol, na zaključnih ravninskih kilometrih pa je izkoristil svojo moč iz vožnje na čas.

  “Noro. Neverjetno. Nimam besed. Za vedno si bom zapomnil ta dan. Ne najdem občutkov, kasneje bom ugotovil, kako veliko stvar sem dosegel. Načrt je bil napasti na Galibier. Moja punca in družina so danes tu. Ko sem videl vse slovenske zastave, sosede, družino ob trasi, je bilo res noro,” je prave besede iskal Roglič. Na zmagovalnem odru je etapno zmago proslavil s telemarkom.

  Roglič je v 15. etapi končal na četrtem mestu, takrat je izenačil najboljši slovenski etapni dosežek na Touru, četrto mesto Andreja Hauptmana iz leta 2002.

  Zasavski kolesar je po novem spet drugi v boju za pikčasto majico najboljšega na gorskih ciljih. Na prvem vzponu ekstra kategorije na Croix je bil tretji in je zbral 12 točk, na Telegraphu je za prvo mesto dobil 10 točk, na Galibierju pa je dobil 20 točk ter nagrado 5000 evrov, ker je prvi prečkal najvišjo točko 104. francoske pentlje. S tem je prišel do 42 točk, skupaj jih ima 80, nosilcu pikčaste majice, Francozu Warrenu Barguilu, se je približal na 49 točk.

  Roglič je bil sicer med favoriti za etapno zmago že prvi dan Toura, toda v vožnji na čas v Düsseldorfu je padel in prva priložnost za velik etapni uspeh je splavala po vodi. Vmes je poskušal s pobegi, pa pomagal kapetanu ekipe LottoNl-Jumbo Georgeu Bennettu, ki je v 16. etapi zaradi bolezni odstopil, in slovenski kolesar je dobil proste roke. Že naslednji dan je navdušil kolesarsko javnost s pogumno vožnjo v prvi od dveh alpskih etap, ko je bil močnejši od precej bolj izkušenih kolesarjev, med njimi že zmagovalca dirke po Franciji Španca Alberta Contadorja, s katerim je začel vzpon na Galibier.

  V ozadju se je odvijal obračun med najboljšimi v skupnem seštevku. Irec Daniel Martin je z napadi poskusil prvi, a je bil Sky vedno dobro postavljen. Nato je poskušal Francoz Romain Bardet, toda razlike ni napravil, le Italijana Fabia Aruja je pahnil v težave. Iz teh do cilja ni več prišel.

  Rumeno majico vodilnega je zadržal Britanec Christopher Froome, ki je prišel skozi cilj na tretjem mestu, 1:13 minute za Rogličem. Drugo mesto je osvojil Kolumbijec Rigoberto Uran.

  Froome ima po 17 etapah 27 sekund prednosti pred Uranom na drugem in prav tako 27 sekund pred Bardetom, ki je tretji. Aru je z drugega mesta padel na četrto.

  V četrtek je na francoskih cestah še druga alpska etapa. Začela se bo v Brianconu in se bo po 179,5 kilometra končala s ciljnim vzponom na Col d’Izoard.

  (vir: STA)


     Comments are closed.