Roglič po veliki smoli ob skupno zmago na Pariz – Nici


 • Roglič po veliki smoli ob skupno zmago na Pariz – Nici

  Primož Roglič je zadnji dan osemdnevne dirke Pariz – Nica zaradi dveh padcev in nato še tehničnih težav izgubil skupno zmago. Pred zadnjim dnem je imel 52 sekund naskoka pred najbližjim zasledovalcem, vse težave v 92,7 km dolgi zadnji etapi pa so ga okoli 25 km pred ciljem pahnile iz boja za skupno zmago.

  15. marec


  Enaintridesetletni Kisovčan je v prvem od treh krogov med Le Plan-du-Varom in Levensom grdo padel na spustu in imel vidne odrgnine na boku, po neuradnih podatkih pa tudi poškodovano ramo S pomočjo moštvenih kolegov se je nato le priključil glavnini, okoli 25 km pred koncem pa je po drugem padcu znova zaostal in imel še manjše tehnične težave.

  V glavnini je po Rogličevih težavah, in potem ko sta odpadla še pomočnika Nizozemec Steven Kruijswijk in Novozelandec George Bennett, več ekip pritisnilo na plin in sodelovalo, da bi si privozile čim večjo prednost pred Slovencem in zahtevnim zaključkom. Ko so mimo 31-letnika, ki je načet do konca dirkal na vso moč, odbrzeli avtomobili, je bilo jasno, da je zaostanek za glavnino prevelik.

  “Tudi ta dan ne pomeni konca sveta. Je kar je in tukaj se na da veliko dodat. Seveda smo razočarani, a kot sem rekel, se svet zaradi tega ne bo nehal vrteti,” je današnje težave in poraz na takorekoč že dobljeni dirki pokomentiral Roglič.

  Skupna zmaga je tako pripadla lanskemu zmagovalcu, Nemcu Maximilianu Schachmannu (Bora-hansgrohe), potem ko je odbil številne napade njegovih največjih konkurentov v zadnjih 10 km. Roglič je v cilj pripeljal kot 56. s tremi minutami in osmimi sekundami za zmagovalcem, Dancem Magnusom Cortom Nielsenom (EF Education-Nippo). Drugo mesto je v zadnji etapi pripadlo domačinu Christophu Laportu (Cofidis), tretje pa Pierru Latouru (Total Direct Energie).

  Številka ena kolesarstva je ohranila mesto med najboljšo dvajseterico. Roglič je bil 15. z zaostankom 2:16 minute. Za Schachmannom sta se v skupnem seštevku zvrstila kolesarja Astane, Rus Aleksander Vlasov in Španec Ion Izagirre Insausti. Zaostala sta 19 oziroma 23 sekund.

  Za Rogliča, ki je na dirki dobil kar tri etape, je bil to že tretji poraz tik pred koncem skupne zmage. Na podoben način je lani izgubil dirko kriterij Dauphine, kjer je po padcu celo odstopil, in nato še lanski Tour de France, kjer mu je zmago speljal Tadej Pogačar.

  Povsem zadovoljen pa na koncu ni bil niti 27-letni Schachmann, ki si je zmago priboril z 10. mestom v etapi, a je vedel, da je zmagal le zaradi padca Rogliča: “Občutki so precej mešani. Ne vem, če sem s to zmago lahko srečen, saj občutki ob taki zmagi niso super. Tudi zame je to težko. Seveda je bil cilj pred dirko, da ubranim lansko zmago.”

  Velja dodati, da se dirka letos zaradi pandemije covida-19 ni končala v Nici. Iz varnostnih razlogov so morali prireditelji zaradi protikoronskih ukrepov na jugu Francije med samo dirko prilagoditi traso in etape. Oblasti in prireditelji so se bali predvsem večjih množic navijačev ob zaključku dirke ob sončnem vremenu na obali Mediterana.

  KZS/STA

  Comments are closed.