Serija Pumpaj Slovenija 2022 je startala v parku Sonce v Luciji

Serija Pumpaj Slovenija 2022 je startala v parku Sonce v Luciji

Pa se je začelo. Letošnje državno pokalno tekmovanje  na grbinastih poligonih širom Slovenije se ni moglo začeti bolje – na otvoritvi enkratnega parka Sonce v Luciji, v katerem stoji tudi nov pumptrack.

Občina Piran je namreč blizu obale, na območju nekdanje karting steze, zgradila plezalno stezo, žičnica (zipline), telovadnico na prostem … in lep pumptrack, ki so ga že lani postavili graditelji iz Alliance ASE. Pohvali se lahko s 360 m2 asfaltirane površine in 110-metrsko vozno linijo na skupno nekaj več 800 m2 površine objekta. Župan občine Piran Đenio Zadković je skupaj s predsednikom Kolesarske zveze Slovenije Pavlom Marđonovićem slovesno odprl ne le pumptrack temveč celoten park Sonce.

Dnevni program na prireditvah Pumpaj Slovenija s spremljevalnim sporedom Grbine so fine ter Foksijevimi delavnicami in izzivi je znan že od lani. Ambasador programa Grbine so fine Filip Flisar in inštruktor Kolesarske zveze Slovenije Jan Porič sta učila in zabavala kar štiri skupine nadobudnih malih kolesarjev.

Po dirki pa so v akciji En krog za razvoj s kroženjem po pumptracku in skakanjem v višino kolesarji zbrali še 874 evrov za izvedbo športnega dne na pumptracku za četrtošolce tamkajšnje osnovne šole vključno z inštruktorji in brezplačno uporabo koles. Pokrovitelj akcije je bil Hartis d.o.o..

Prva dirka sezone

Najbolj udarni del prireditve pa je dirka na pumptracku, saj je to disciplina, ki po vsem kolesarskem svetu pridobiva na veljavi. V večih starostnih kategorijah je nastopilo 57 tekmovalcev iz vse Slovenije, med njimi tudi nekaj lokalnih upov, kar je eden od namenov serije.

Najbolj bliskovite vožnje so prikazali mladinci do 19 let ter člani. V obeh kategorijah sta zmagala domačina z Obale, tudi edina dva z neverjetnimi časi pod 12 sekundami za krog! Med mladinci je zmagal Val Celestina iz Lucije, sicer tekmovalec v spustu, ki je v velikem finalu premagal svojega kolega v ekipi Bikehanic – 20 Chocolate, BMX tekmovalca Nejca Herica.

V članski kategoriji elite pa je bil v velikem finalu Koprčan Luka Barut (KK Črn trn) hitrejši od tekmovalca v MTB prostem slogu Borisa Režabeka (Unior – Sinter Factory Racing).

Tudi v drugih kategorijah je bila vrsta lepih predstav, tudi po zaslugi BMX tekmovalcev, ki namesto na tekmovanja na BMX stezah radi kdaj zavijejo tudi na pumptrack.

Vrstni redi iz Lucije (link)

Celodnevno prireditev z imenom Dan v parku, katere gost je bil tudi smučarski skakalec Cene Prevc, je zaključil koncert treh glasbenih izvajalcev – fantovskega tria Booom, hip-hop dive Masayah in rokerjev Heavenix.

Naslednji dogodek serije Pumpaj Slovenija bo 4. junija v Ribnici – prav tako otvoritev!  Več na https://pumptrack.si/pumpaj-slovenija/koledar-2022/pumptrack-ribnica/

Nosilec projekta Pumpaj Slovenija s programom Grbine so fine je Kolesarska zveza Slovenije, partner pa Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez. Pokalni pokrovitelji so Blacktown Construction GmbH, Alliance ASE in trgovina in servis Bičikleto, ki pa je s kolesi tudi pokrovitelj spremljevalnega programa Grbine so fine.

Fotografije Jure Gasparič