Skupinski padec pokončal slovenske upe

• Skupinski padec pokončal slovenske upe

Italijan Giacomo Nizzolo je dobil cestno preizkušnjo evropskega prvenstva v kolesarstvu v francoskem Plouayju. Enaintridesetletnik je v ciljnem sprintu glavnine za pol kolesa ugnal Francoza Arnauda Demara in Nemca Pascala Ackermanna. Od osmerice Slovencev je v cilj prispel le Gašper Katrašnik.

26. avgust

Z osvojenim naslovom je Nizzolo nasledil svojega rojaka Elio Vivianija, ki je dobil lansko preizkušnjo EP v nizozemskem Alkmaarju. Glavnina, največ dela so opravili Italijani je celotno, 177,5 km dolgo traso nadzorovala ubežnike. Pokrila je tudi napad odličnega in na koncu nesrečnega Nizozemca Mathieuja van der Poela in Španca Ivana Garcie Cortine ter še nekaterih drugih.

“Neverjeten dan. Rojaki so mi pripravili popolni sprinterski vlak. Ves dan so bili popolni. Šlo je na tesno, nisem verjel, da mi bo uspelo, ampak izšlo se je,” je dejal novi evropski prvak. “To dirko sem izgubil že pred nekaj leti in nisem želel, da se to ponovi. Že pred preizkušnjo smo se v ekipi odločili, da bomo storili vse za ciljni sprint in izšlo se nam je,” je sklenil član ekipe NTT Pro Cycling.

Italijani ostajajo najuspešnejša reprezentanca na prvenstvih stare celine, osvojili so že 36. zlato kolajno od leta 1995, ko so prvič izvedli EP. Razočaran bo predvsem van der Poel, ki je z največjo hitrostjo približeval najboljšim, a sta ga Nizzolo in Demare stisnila in onemogočila, da bi ju prehitel. Na štartu je bilo osem Slovencev, kar šest (Mugerli, Korošec, Finkšt, Ručigaj, Pavlič in Per) pa jih je bilo udeleženih v skupinskem padcu v drugem delu dirke.  Edini z uvrstitvijo je bil na kocu Gašper Katrašnik na 81. mestu z zaostankom 8 minut in 25 sekund.

V sredo je v Plouayju potekala tudi ženska preizkušnja do 23 leta starosti. Slovenskih predstavnic ni bilo na startu, zlato kolajno pa je za popoln italijanski dan na cestah v Plouayju osvojila Elisa Balsamo. V ciljnem sprintu je bila Italijanka hitrejša od Nizozemke Lonneke Uneken in Danke Emme Cecilie Norsgaard.

Izjave iz slovenskega tabora:

Andrej Hauptman, selektor:
    “To res ni bil naš dan. Takoj, ko se je začela dirka malo razvijati, je prišlo do defekta Katrašnika. Brez težav smo ga pripeljali nazaj v skupino. Potem je bil dva kroga mir, sledil pa je velik padec v skupini. Kar šest naših kolesarjev je bilo tako ali drugače udeleženih v njem. Mugerli in Finkšt sta kar grdo padla, ostali so se morali ustaviti. Poizkusili smo jim pomagati nazaj do skupine, a nam ni uspelo. Z glavnino je tako do dveh krogov pred ciljem ostal Gašper Katrašnik, ki pa je žal nato na klanec zaostal in evropsko prvenstvo se je končalo tako, kot se je. Dirke se dobivajo in izgubljajo. Tokrat je bilo pač tako, kot je bilo. Pohvalil bi fante, ves čas so se vozili skupaj, kar krasi velike reprezentance. Žal so seveda potem vsi skupaj tudi padli. Pohvalil bi Tilna Finkšta, ki se je boril do zadnjega. Z Norvežanom Kristoffom se je na vsak način poizkusil vrniti v skupino. Nimamo kaj, to je kolesarstvo. Jutri so nove dirke, gremo naprej.”

Gašper Katrašnik:
    “Dirka je bila zelo zahtevna in nervozna. Ceste so precej ozke, teren razgiban. Na takih trasah je zelo pomembna pozicija v skupini. Nekje na sredini dirke se je zgodil velik padec. Vsi sotekmovalci so ostali tam ujeti, tako da sem ostal spredaj sam. Poizkusil sem biti čim bolj v ospredju, jesti, piti in preživeti čim dlje je bilo možno. V predzadnjem krogu so najboljši sprožili odločilni napad na najstrmejšem delu klanca in tam se je dirka prelomila. Imel sem tudi malce smole z dvema defektoma, ampak tu so res najboljši kolesarji v Evropi in več kot toliko noge tokrat niso dale. V taki konkurenci sem lahko zadovoljen, da sem končal dirko in cel prišel do cilja. Gremo naprej v naslednje dirke. Že v petek potujemo na Dirko po Madžarski.”

Matej Mugerli:
    “Mislim, da smo se kar v redu vozili. Italijani so dirko kontrolirali in v ključnih delih dirke smo bili spredaj. Čakali smo na polovico dirke, vedeli smo, da bo šlo takrat zares. Tudi ko se je zgodil padec, sem bil v dobri poziciji, takoj za Norvežani. To je kolesarstvo. Ne moreš predvideti, kje bo prišlo do padca. Lahko se zgodi vsakemu. To je del športa. Škoda, ker počutil sem se v redu. Tudi za sotekmovalce to velja. Potem ni bilo več rešitve. Moral sem zamenjati kolo, takoj izgubiš minuto, dve, to je ključno. Skupaj z nami je padel tudi Kristoff, ki je bil tudi eden od favoritov. Razočaranje je prisotno. Glede na to, koliko truda vložiš v dirko, koliko priprav. Morate vedeti, da je bilo to za nas, ki dirkamo v kontinentalnih ekipah, vrhunec sezone. Sam sem se maksimalno pripravil in vložil veliko truda. Ko ostaneš brez vsega in ne moreš pokazati, kako dober si … niti sam sebi ne moreš tega pokazati. To je težko. Zdaj bo treba oddirkati do konca, kar nas še čaka. Tudi za naprej imam še motivacijo. Žal mi je zaradi letošnje sezone, upajmo, da se bodo zadeve spremenile in da bo naslednja sezona normalno potekala.”

Tilen Finkšt:
    “Proga je bila zelo zanimiva. Fantje smo se dobro počutili. Vozili smo se skupaj spredaj, držali pozicijo, potem pa je prišlo do tega padca v ciljni ravnini. Udeleženih je bilo kakšnih dvajset kolesarjev, žal med njimi tudi mi. Poizkusili smo ujeti priključek, a žal ni šlo. Na žalost. Malo smo razočarani, ampak gremo naprej. Zastopati reprezentanco je vedno velika čast, z veseljem oblečem slovenski dres. Ni šlo po načrtu, ampak nimamo kaj, to je kolesarstvo. Upam, da bodo še priložnosti.”

KZS/STA