Slovenca osredotočena na kraljevsko disciplino

• Slovenca osredotočena na kraljevsko disciplino

Od srede do nedelje bosta na evropskem prvenstvu na velodromu v Plovdivu v Bolgariji visoke uvrstitve lovila tudi Žiga Jerman in Tilen Finkšt.

9. november

Le še eno dejanje na mednarodni sceni nas loči od konca dodobra spremenjene sezone. Od srede do nedelje bo velodrom v bolgarskem Plovdivu gostil evropsko člansko prvenstvo, Slovenijo pa bosta zastopala Žiga Jerman (Groupama FDJ) in Tilen Finkšt (Ljubljana Gusto Santic).

Kolesarska Zveza Slovenije je v tej sezoni resno pristopila k načrtnemu delu na velodromu. Tako je z delom začel koordinator za kolesarstvo na stezi Uroš Šilar, ta panoga pa je doživela kar nekaj prelomnih točk. “Pri nas smo se osredotočili na vzdržljivostne discipline, uvedli smo jih že na državnem prvenstvu. Potem smo oktobra nastopili na evropskem prvenstvu za mladince in mlajše člane. Izoblikovala se je skupina kolesarjev, ki smo jo peljali tja. In smo dejansko videli, da smo konkurenčni ostalim. Nato smo se odločili, da gremo še na člansko evropsko prvenstvo. Tu bo konkurenca bistveno hujša,” uvodoma pove Šilar, ki bo na EP budno spremljal nastope obeh Slovencev: “Žiga in Tilen se bosta osredotočila vsak na svoj program. Lahko rečem, da smo se pripravljali najbolje doslej. V Plovdivu želimo nadgraditi predstave z evropskega prvenstva za mladince in člane do 23 let.”

Slovenska odprava res ne bo najbolj številčna na prvenstvu, bo pa zagotovo še kako homogena. “Žiga in Tilen se poznata že več kot deset let. Bila sta sotekmovalca v matičnem klubu in sta si po fizičnih lastnostih zelo podobna. Zato sta primerna za vzdržljivostne discipline. Tudi karakterno sta si zelo podobna in se zelo dobro ujameta tako na kolesu kot ob dirkališču, kar je zelo pomembno za take nastope. Kar smo na treningih videli, se zelo dobro dopolnjujeta in dobro napredujeta. Zelo sta usklajena,” o slovenskih predstavnikih pove Šilar in opiše »vozni red« v Plovdivu: “Vozili bomo vse vzdržljivostne discipline, prvič pa bomo nastopili v madisonu, Finkšt pa bo za aktivacijo mišic štartal še v šprintu. Vozil bo še v dirki na točke (points race) in dirki na izločanje (elimination race). Jerman bo tekmoval v dirki na končni cilj (scratch race) in omniumu (četveroboj – dirka na točke, tempo dirka, dirka na izločanje, dirka na končni cilj). Zadnji dan pa bosta skupaj nastopila v madisonu (dirka na točke v dvojicah). Trenutno madison velja za kraljevsko disciplino na velodromu in nanjo smo tudi najbolj osredotočeni. Nismo še nastopili v njej, a odpeljali bomo najbolje, kar lahko.”

In kaj lahko pričakujemo od ostalih disciplin? “Za scratch race potrebujemo malce sreče in če se poklopi, smo lahko med pet, zelo blizu kolajnam. Kar se tiče omniuma, bi bilo zelo dobro, če bi bili med deset. Na prvenstvo ne gremo obremenjeni z rezultatom, še veliko se moramo naučiti, zagotovo pa si želimo opozoriti nase in bomo dali vse od sebe,” je odločen Šilar. Na velodromu je zelo pomembna tudi oprema. Šilar pojasni: “Opremo smo si sposodili in je zelo dobra, kar se tega tiče, bomo konkurenčni najboljšim. V ljubljanskem Rogu so nam dali še aerodinamične čelade in kar se opreme tiče, sem zadovoljen.”

Tudi Bolgarija se spopada z novim koronavirusom. Plovdiv trenutno ni v rdeči coni, se je pa slovenska odprava (v njej je še mehanik Andrej Rajšp, ki je bil z reprezentanco že na EP mladincev in mlajših članov) pred odhodom morala testirati. “Pogoj za nastop na EP je negativen test na novi koronavirus, ki ne sme biti starejši od 72 ur. Teste bomo lahko opravljali tudi tam, če bo potrebno,” je še povedal Šilar.

Omeniti velja še, da si bo celotno tekmovanje možno ogledati v neposrednih prenosih na Eurosportu.

Napovedi iz slovenskega tabora

Žiga Jerman:
    “Mogoče največ pričakujem od scratcha, zagotovo pa se najbolj veselim discipline madison, ki bo na sporedu zadnji dan. Dirkal bom v paru s Tilnom. Super se razumeva, sva zelo dobra kolega, poznava se že zelo dolgo in vse to se pozna tudi pri madisonu. Pripravljenost je dobra, videli bomo, kaj lahko naredimo. Zagotovo mi bo lažje, ker sem že vozil vse te discipline, prvič pa bom nastopil ravno v madisonu. Taki treningi in dirke so samo plus za dirkanje na cesti tako, da nestrpno pričakujem naslednjo sezono!”

Tilen Finkšt:
    “V Bolgariji bova nastopila skupaj z Žigo Jermanom. V zadnjem mesecu smo se kar veliko posvečali treningom na pisti. Za nas je to nekaj novega, ampak mislim, da sva z Žigo dobro pripravljena. Seveda upava na najboljše uvrstitve! Za naprej pa mislim, da lahko s pravim pristopom in kakovostnim treningom merimo visoko. Mislim, da imamo vrhunske pogoje za uresničevanje ciljev.”

Spored slovenskih nastopov

sreda, 11. november
    dirka na izločanje (Finkšt)

četrtek, 12. november