Slovenci na svetovnem pokalu v Nemčiji

• Slovenci na svetovnem pokalu v Nemčiji

Prva dirka svetovnega pokala, ki se je odvila v nemškem Albstadtu, je za nami. Na dirko se je v sklopu reprezentance odpravilo 7 kolesarjev, Tanja Žakelj pa na svetovnih pokalih zastopa ekipo Unior Sinter.

Mladinci in mlajši člani

V soboto so se najprej pomerili mladinci in mlajši člani. Med mladinci so nastopili trije kolesarji, najbolje se je odrezal Tine Jereb, ki je dirko končal na 59. mestu. Nace Gnezda je bil 87., Jure Rus pa s 103.. Med mladinkami nismo imeli predstavnic.

V dirki mlajših članov sta nastopila Matjaž Lozar in Matic Kranjec Žagar. Ker nista imela UCI točk, sta dobila izžrebane štartne pozicije. Kranjec Žagar je sicer zadel najboljšo izmed izžrebanih številk, a je pozicijo žal zapravil in dirko končal kot 113. Matjaž Lozar je dirko začel iz predzadnjega mesta in v zares hudi konkurenci vozil dobro dirko. Priboril si je končno 75. mesto z zaostankom 9 minut in 39 sekund.

Med mlajšimi članicami Vita Movrin dirke ni zaključila.

Selektor Matjaž Budin je po sobotnem dogajanju povedal:

“Bila je res huda konkurenca, morda ena najhujših v seriji. Nace Gnezda je nekoliko slabše začel, imel je slabo pozicijo, je pa potem pridobival. Tine Jereb je pozitivno presenetil, dobro je startal in se lepo prebijal naprej. V kategoriji do 23 let je Matjaž Lozar malo zaostal, glede na to, da je startal s predzadnjega mesta in zaključil na 75. mestu.

Matjaž dve leti ni vozil močnih dirk in je rezultat dober. Matic Kranjec Žagar je startal okoli osemdesetega, devetdesetega mesta in je šel slabo, nekako mu dirka ni šla. Prva težava je ta, da naši fantje nimajo nobene točke UCI in imajo zato slabe startne pozicije, kar pa ne pomeni, da napredek ni viden.” (mtb.si)

Elitni kategoriji

Med člani smo imeli dva predstavnika. Tanja Žakelj (Unior Sinter) sezone ni začel najbolje, saj je dirko zaključila na 39. mestu z zaostankom 8 minut in 30 sekund.

“Od štarta nisem šla preko sebe, čeprav sem s tem izgubila veliko pozicij. V nasprotnem primeru bi mi bilo v drugem delu dirke še težje in še težje preživela. Po občutku bi rekla, da je bila dirka konstantna, zame lepa, vem pa, da to ni dober rezultat. Je izhodišče, s katerega moram napredovati,” je po dirki povedala Tanja. (mtb.si)

Rok Naglič se je dobro odrezal in vozil napadalno dirko. V štartu je zaradi slabe pozicije ostal kar precej zadaj, nato pa je iz kroga v krog pridobival in vozil brez napak. Do konca dirke se je iz 98. povzpel na 65. mesto in zaostal le 7 minut in 19 sekund.

“Če se ne bi zataknil v prvem krogu, ko smo več hodili kot se peljali, bi bilo še boljše,” pravi Naglič. “Potem je šlo dobro, še v zadnjem krogu sem prehiteval. Nisem pa tako močan kot Pidcock, da bi toliko pridobil. V prvem krogu rabiš tudi nekaj sreče, lahko pridobiš 30 mest ali pa si na koncu kroga stoti … Moral bi se prebiti med štirideseterico, ki nastopi v kratkem krosu, potem se pa da. Morda mi uspe že letos.” (mtb.si)

Kolesarje že prihajajoči vikend čaka nov svetovni pokal, ki se bo odvil v legendarnem Novem mestu na Moravskem na Češkem. Tja se odpravlja tudi številčna slovenska zasedba.