Slovenija sedma v mešani štafeti, zmaga na Nizozemsko


 • Slovenija sedma v mešani štafeti, zmaga na Nizozemsko

  S tekmo mešanih štafet v vožnji na čas se je pričelo svetovno prvenstvo v Yorkshiru. Pričakovano slavje Nizozemske, Slovenija izpolnila pričakovanja.

  22. september

  2019 09 SP Yorkshire TTT-12Tekma mešanih štafet v vožnji na čas je bila prvič v programu svetovnih prvenstev. Nadomestila je kronometer poklicnih moštev, kaj lahko pa se zgodi, da bomo to disciplino že čez pet let videli tudi na olimpijskih igrah.

  Slovenija je v konkurenci 11 ekip osvojila sedmo mesto. Najprej so se na progo podali fantje. Tadej Pogačar, Jan Tratnik in Jaka Primožič so se pogumno podali na 13,8 km dolg krog v Harrogateu in postavili šesti čas. V cilj sta skupaj prispela Pogačar in Tratnik, medtem ko je Primožič nekoliko zaostal. Selektor članov Andrej Hauptman je po dirki povedal: “Do prvega vmesnega časa smo šli super. Tam je imel Jaka malo težav, Jan in Tadej sta odlično nadaljevala. Morda smo še največ izgubljali na mokrem cestišču skozi ovinke. Ampak bilo je za vse isto. Mislim, da so tudi punce lepo odpeljale. S prvo dirko sem kar zadovoljen, prebili smo led. To je bila tudi naša prva taka dirka, saj na evropskem prvenstvu v mešanih štafetah nismo nastopili.” Moški del reprezentance je tik pred zdajci doživel spremembo, saj je Primoža Rogliča zamenjal Primožič. “Malo nam je žal da Primoža zaradi utrujenosti in tiste poškodbe na Vuelti ni bilo zraven. Naredili smo najbolje, kot smo lahko,” je še dejal Hauptman. Roglič je medtem že prispel v Anglijo in bo veliko orožje v posamičnem kronometru v sredo.

  Zato pa je nastopil drugi slovenski junak z nedavne Vuelte. Tadej Pogačar je ob prvem nastopu na prvenstvu požel obilo zanimanja javnosti, po dirki pa povedal: “Mislim, da smo se vsi dobro izkazali. Za prvič sem kar vesel, da se je tako izšlo. Nimam nobenih pripomb, gremo naprej. Prva polovica je bila kar zahtevna, zadnji del pa bolj tehničen, po mestu. Nismo preveč tvegali, saj nas še čakajo pomembne dirke.” Od nastopa na Vuelti je minil teden dni. “Ta teden sem se kar dobro odpočil, danes spet malo ‘odprl pljuča’, počutim se kar v redu. Do cestne dirke me zdaj čaka še nekaj treningov, sicer pa nameravam dneve preživeti brez stresa. Mislim, da forma ne bo kar tako padla,” je še dejal Pogi, ki je pred kratkim izvedel še eno veselo novico. Na sobotni cestni dirki članic bo namreč nastopila njegova boljša polovica Urška Žigart. “Zdaj je izvedela, da pride. To je tudi zame velika motivacija. Vesel sem, da bova lahko skupaj in mislim, da se lahko izkaže na taki zahtevni dirki. Sem njen največji navijač!”

  Ob Rogliču bo imela Slovenija v sredo aduta tudi v Janu Tratniku. Ta je po prvem nastopu na angleških tleh povedal: “Malo se je načrt spremenil, saj Primož zaradi utrujenosti ni nastopil. Seveda ga vsi razumemo. Vsi trije smo bili zelo motivirani, nismo se obremenjevali z rezultatom. Osebno sem se zelo dobro počutil in to mi je nek pokazatelj, test za sredo in mislim, da lahko optimistično pričakujem nastop na kronometru.”

   

  Penko: Dekleta izpolnila pričakovanja

  2019 09 SP Yorkshire TTT-13Po prihodu Pogačarja in Tratnika v cilj je takoj sledil štart deklet. Eugenia Bujak, Urša Pintar in Urška Bravec so začele hitro. Nekje na polovici je odpadla Bravčeva, Bujakova in Pintarjeva pa sta družno prišli v cilj. Selektor deklet Gorazd Penko je bil po tekmi zadovoljen: “Pričakoval sem, da bomo osmi, deveti, vendar so tudi velike nacije, kot na primer Belgija, tokrat ostale za nami. Videlo se je, da so dekleta dala vse od sebe. Zagotovo so še rezerve v tehniki, ampak v takih okoliščinah, kot so bile tokrat na cesti, je pogum tisti, ki je zelo pomemben. To je tisto, kar ločuje boljše od najboljših in slabše od najslabših. Mislim, da se je vsa ekipa zelo izkazala. Čeprav tehnično in po opremi ne sodimo med perfekcioniste, sem zelo zadovoljen z današnjo preizkušnjo. Dekleta so popolnoma zadovoljila moja pričakovanja.”

  Zadovoljna je bila tudi Pintarjeva, ki ima sicer za seboj dolgo sezono, a ji motiva na svetovnem prvenstvu ne manjka: “Tekma mi je bila zelo všeč. Lahko rečem, da smo z z Eugenijo in Urško dobro odpeljale. Trasa je bila zanimiva. Meni je bila bolj pisana na kožo kot pa sami ravninski kronometri. Že ko smo bile na štartu, smo na velikem ekranu gledale fante in to nam je bila še dodatna motivacija, da smo dale vse od sebe in dobro zaključile dirko. Klima v Angliji mi sicer ne odgovarja najbolje, saj bolje funkcioniram na višjih temperaturah in v suhem vremenu. Ampak kadar gre za svetovno prvenstvo, ni izgovorov. Dala sem svoj maksimum in tako bo tudi na cestni dirki.”

  V ponedeljek bodo mladinci in mladinke nastopili v vožnji na čas.

  Mešane štafete, izidi:

  1. Nizozemska 38:27,60
  2. Nemčija +22,75
  3. Velika Britanija + 51,27
  4. Italija + 55,89
  5. Francija + 1:23,04
  6. Švica + 1:26,94
  7. Slovenija + 1:57,40
  8. Danska + 2:04,38
  9. Belgija + 2:32,71
  10. Španija + 2:42,82
  11. Ekipa UCI + 3:28,42

  Preberi še: Prvenstvo se pričenja z mešano štafeto

  Comments are closed.