Slovenska reprezentanca v pumptracku pumpa na Češkem

Slovenska reprezentanca v pumptracku pumpa na Češkem

V soboto, 17. septembra, bodo najboljši slovenski tekmovalci in tekmovalka v pumptracku prvič nastopili na kvalifikacijski dirki Red Bull UCI Pumptrack. Že od srede trenirajo v čeških Tošovicah.

To je prva tovrtsna odprava slovenskih kolesarjev, ki so se v reprezentanco pod vodstvom Klavdija Blažka in Igorja Severja uvrstili z odličnim dirkanjem v seriji Pumpaj Slovenija. V zelenih dresih bodo nastopili Nejc Heric, Val Celestina (oba Bikehanic 20Chocolate), Luka Barut (KK Črn trn), Gaj Gorza (TB Lenart) in Tamara Homar (Energijateam.com). Šestnajstletni Tim Rovtar (KK Črn trn) je za nastop še premlad, a si je z odličnimi časi na domačih dirkah kot velik talent prislužil možnost treninga na velikem pumptracku.

BMX in gorski kolesarji združujejo moči na grbinah

Prvo svetovno prvenstvo pod okriljem UCI je potekalo leta 2019. Letos bodo najboljši potovali v Čile, kjer se bodo za mavrični majici v odprti ženski in moški kategoriji borili 20. novembra. Izbor najboljših poteka skozi kvalifikacijski sistem kar 25 dirk po vsem svetu, a do nastopa na svetovnem prvenstvu so upravičeni le najboljši štirje moški in ženske z vsake dirke.

Na pumptrackih se srečujejo kolesarji iz različnih disciplin. Nejc Heric, Gaj Gorza in Tim Rovtar tako prihajajo iz vrst BMX-arjev, Luka Barut in Tamara Homar vozita enduro, Val Celestina je reprezentant tudi v spustu. A za uvrstitev v reprezentanco v disciplini pumptrack so se morali izkazati na grbinah.

Heric, Barut in Celestina so bili izbrani, ker so na letošnjih dirkah pokala Pumpaj Slovenija dosegli najboljše absolutne čase krogov, Gorza kot pokalni zmagovalec v kategoriji U19. Tamara Homar, ki je odšla na Češko samostojno, je serijska zmagovalka na slovenskih pumptrackih.

Grbine so fine … tudi na Češkem

V Tošovice je reprezentanca prispela v sredo popoldne in že opravila nekaj treningov na precej novi progi, ki so jo lani zgradili znotraj gorskokolesarskega središča Heipark Tošovice v bližini Ostrave. Z 225 metrov dolgim krogom in skupno površino 2646 m2 je to največji pumptrack na Češkem

»Poligon je bil tekmovalcem takoj všeč,« je povedal Klavdij Blažko. »Vsebuje zunanjo in notranjo linijo z visokimi, ostrimi ovinki, za najhitrejše je krog dolg od 22 so 23 sekund.« V četrtek je močno deževalo tudi na Češkem, a so kljub temu opravili dopoldanski in popoldanski trening: »Fantje in dekle so stopnjevali hitrost in pokazali kar solidne vožnje, pretiravanje pa zaradi razmer na spolzki progi ni bilo smiselno.«

Pumptrack zahteva pogum in približek popolnosti

Na današnjem prvem uradnem treningu sicer spet dežuje, a je uspelo ekipi izvesti nekaj voženj z merjenjem časov krogov. Jutri zjutraj bo zadnji uradni trening na progi. Ob 12.30 sledijo kvalifikacijske vožnje za razvrstitev v pare, ki se bodo v izločilnih vožnjah merili od 16. ure dalje.

Težko je govoriti o pričakovanjih, saj se bodo s tako močno konkurenco v disciplini pumptrack srečali prvič in prebili led na res zahtevnem poligonu. Luka Barut se sicer vrača po poškodbi. Na treningu za pump track, ki je potekal v okviru reprezentance sredi avgusta, si je namreč zlomil ključnico. Prvič po tem je še nekoliko zadržano, a uspešno dirkal minulo soboto v pokalu Pumpaj Slovenija v Cerkljah na Gorenjskem. Dober mesec dni po poškodbi tako že dirka, kar samo kaže na motivacijo vseh, ki so v tej eksplozivni disciplini našli veselje skozi državno pokalno tekmovanje Pumpaj Slovenija.

V vsakem primeru bomo v soboto videli, do kod lahko posežejo v močni konkurenci, ki si želi nastopa na svetovnem prvenstvu. »Rezultat bo odvisen predvsem od poguma tekmovalcev, seveda v povezavi s popolno tehnično vožnjo,« je zaključil Klavdij Blažko.