SP v Belgiji – petek, 24. 9.

SP v Belgiji – petek, 24. 9.

Leuven – Na svetovnem prvenstvu v Flandriji je bil danes dan za cestni dirki mladincev in mlajših članov. V obeh kategorijah rezultatskega presežka ni bilo, med mladince je posegla tudi smola, pri mlajših članih pa je bil Matevž Govekar kljub dobri predstavi za krog prekratek.

Že zjutraj, ko se je v Flandriji šele dobro zdanilo, so se na dobrih 120 kilometrov dolgo dirko podali štirje slovenski mladinci: Vid Jeromel, Fabijan Kralj, Aljaž Turk in Jaka Špoljar. Dirko mladincev so zaznamovali padci, žal je bil v enega udeležen tudi Vid Jeromel, ki si je poškodoval ramo, a so kasnejši pregledi v bolnišnici na srečo pokazali, da se je izognil zlomljenim kostem.

Kmalu je v prvi skupini kot edini slovenski predstavnik ostal Jaka Špoljar, ki se je boril, a v zaključnih krogih ni zdržal tempa najboljših mladincev v prvi skupini. Ko je izgubil stik, ga je počasi ujela večja zasledovalna skupina, v kateri je bil tudi Fabijan Kralj in dirko sta končala na 64. oziroma 65. mestu.

Naslova evropskega prvaka se je po samostojnem napadu v zadnjem krogu veselil Norvežan Per Strand Hagenes, ki bo prihodnje leto dirkal za ekipo Jumbo Visma. Drugi je bil Francoz Romain Gregoire, tretji pa Estonec Madis Mikhels.

Popoldne so priložnost dočakali še mlajši člani, kjer je Slovenijo zastopal Matevž Govekar. V tej kategoriji je bilo padcev za odtenek manj, čeprav so tudi na popoldanski dirki prvič padli že v zaprti vožnji, bila pa je klasična dirka na izpadanje, kakršne spremljamo na spomladanskih klasikah.

Govekar se je kljub temu, da na dirki ni imeli ekipnih kolegov, boril zelo dobro, ostajal je na prvih položajih v skupini in bil v igri za visoko uvrstitev, tudi za kolajne, vse do zadnjega kroga, ko so mu pošle moči. Na koncu je zasedel 65. mesto s slabimi tremi minutami zaostanka, čeprav je kazalo precej bolje.

»Na koncu rezultat ni tako dober, kot sem upal, da bo. V zadnjem krogu me je enostavno zmanjkalo, dirka je bila cel dan zelo težka, z velikim številom pospeševanj, na koncu je zmagovalec sam prišel v cilj, za njim pa manjša skupina, kar kaže, kako selektivna je bila proga. Jaz sem v zadnjem krogu izgubil stik, noge niso več nesle in to je bila realnost,« se je z izidom sprijaznil Govekar.

»Nisem razmišljal o begu, želel sem si ostati v glavnini in upal, da bo to prava kombinacija, enkrat je že kazalo, da bo pobeg uspel, saj so bile spredaj vse velike nacije, takrat sem tudi jaz poizkušal, ampak se na koncu ni izšlo. Mogoče se je nekoliko poznalo, da sem bil sam, morda bi bilo bolje, če bi imel še koga ob sebi, a na koncu so odločale noge in meni je danes malo zmanjkalo. Na svetovnem prvenstvu šteje deseterica, nek soliden rezultat, zmaga pa je bila danes zelo zelo oddaljena,« še dodaja, o klubski prihodnosti pa pravi: »Okolje v Tirolu je zares ustrezno zame, letos sem precej napredoval, treba je realno pogledat in napredek se vidi. Še eno leto bom ostal v Tirolu, to leto bom poizkusil čim bolj izkoristiti, mislim, da ni nobene ovire, da bi še naprej napredoval.«

Tudi selektor Martin Hvastija se je sprijaznil, da bi danes na dirki težko iztržili več: »Matevž je dirkal praktično brezhibno, na koncu pa ga je žal zmanjkalo. Pozna se tudi pomanjkanje tekmovalnih kilometrov, tekmovalnih izkušenj in ritma. Sicer res nastopa za avstrijsko ekipo, a kontinentalne ekipe enostavno niso več na nivoju najboljših ekip v tej starostni kategoriji. Večina najboljših že sedaj vozi v svetovni seriji, nam pa žal manjka pol koraka do njih in vprašanje je, kdaj in kako ga bomo ujeli.«

Kolesarska zveza Slovenije