SP v Flandriji – 1. dan (19. 9.)


 • SP v Flandriji – 1. dan (19. 9.)

  SP v Flandriji – 1. dan (19. 9.)

  Osem slovenskih kolesarjev je že na prizorišču 94. svetovnega prvenstva v cestnih disciplinah. Kolesarji so se k bojem za mavrične majice na belgijska tla vrnili po 19. letih, ko je bil gostitelj Zolder s svojim dirkališčem za Formulo 1. V najbolj prestižni dirki programa, moški cestni preizkušnji pa sta tedaj Zoran Klemenčič in Andrej Hauptman osvojila 4. in 5. mesto.

  Tako kot drugi so tudi Slovenci otvoritveni dan prvenstva izkoristili za trening na vseh različicah prog za vožnjo na čas v okolici Bruggeja, ki ga imajo Flamci za svoje glavno mesto. Start v mondenem turističnem središču Knokke Heist, ki je znan po tudi po dirki De Penne, je neposredno ob mestni plaži in jutri ob progi prireditelji pričakujejo obilo gledalcev. Sploh ob dejstvu, da bodo v moško uro resnice domačini Belgijci poslali zdaj prvega kolesarja svetovne lestvice Wouta van Aerta in »čudežnega dečka« belgijskega kolesarstva Remca Evenepoela, ki je še leto mlajši od našega Tadeja Pogačarja, ki bo prav na prvenstvu praznoval tudi svoj 23. rojstni dan.

  Tadej Pogačar je takoj ob prihodu v hotel slovenske vrste v letovišču De Haan prinesel obilo vznemirjenosti, saj jih ni bilo malo, ki so si želeli fotografije z dvakratnim zmagovalcem dirke Po Franciji. Pogačar je vsem ustregel, na treningu na povsem ravni progi, ki premore manj kot 50 višinskih metrov pa je bil povsem osredotočen na svoje kolesarjenje. Tudi ko je ob hitrosti za trenutek zgrešil traso se s tem ni obremenjeval. In tudi prvi izziv tega prvenstva zdaj drugega kolesarja svetovne lestvice pretirano ne vznemirja:« To niso proge, ki bi mi bile blizu. Močni in visoki kolesarji imajo tu očitno prednost pred mano. Sem se pa ne glede na to odločil tako za nastop v Trentu kot tokrat. Dober trening je to, obenem pa se vedno veselim nastopanja v slovenskem dresu. Morda bo moja majhna prednost v tem, da je trasa skoraj enkrat daljša kot v Trentu in če se mi bodo noge pravilno obračale že od začetka bi bil lahko uspešen.«

  Ob Pogačarju bo slovenski dres na severu Belgije »pokazal« tudi Jan Tratnik, ki je imel zelo naporno nalogo na zadnji Vuelti in je rabil kar nekaj časa da je prišel k sebi. Zato je tudi izpustil EP, dobro pa ve, da bo sezona ponudila najmanj še tri tekmovalne tedne. Izziv kronometra na Svetovnem prvenstvu je vedno velik. Spomin na 10. mesto v Bergnu tudi. Čeprav je ob srebrnem odličju Primoža Rogliča povsem zbledel. Vsekakor bo »Sjuk« tudi zelo pomemben del slovenske osmerice na moški cestni dirki, zadnji dan prvenstva v Belgiji kjer se na vsakem koraku čuti da ima tu kolesarstvo domovinsko pravico. »Zelo sem bil izmučen po Vuelti, zato nisem niti pomislil da bi vozil v Trentu. Tokrat bo to izziv, čeprav te ravninske proge niso ravno moj teren. Je pa pomembno da vidim kako se bodo obnašale noge in celotno telo, saj me čaka še nekaj startov. Napovedoval ne bom nič, visoko je postavljen moj mejnik, težko ga bo preseči, tega se zavedam. Bom pa po kronometru tu lahko mirno vadil in se pripravil za cestno dirko saj bomo zares predstavili trenutno najboljšo možno osmerico in bo tudi to velik izziv,« je po treningu, ki ga je tudi ponovil povedal Idrijčan, ki je bil pravi »motor« slovenske četverice na olimpijskih igrah v Tokyu.

  Prvo nedeljo na prvenstvu v Belgiji bodo vsi ostali slovenski »kronometristi« dan znova posvetili treningu. V ponedeljek bodo na startni rampi Eugenia Bujak, Nik Čemažar in Anže Skok, v torek pa še Nika Bobnar in Pija Galof.

  Kolesarska zveza Slovenije

  Comments are closed.