Štafeta za začetek svetovnega prvenstva

• Štafeta za začetek svetovnega prvenstva

V Leogangu v Avstriji bo od danes do nedelje na sporedu svetovno prvenstvo v gorskem kolesarstvu s 17 slovenskimi predstavniki. Za uvod v prvenstvo se bodo v krosu najprej pomerile reprezentančne štafete (ob 12.30), vrhunec pa v soboto in nedeljo z nastopi v članskih konkurencah v olimpijskem krosu oziroma spustu. Gledalcev v Avstriji ne bo.

7. oktober

V sezoni, ki je bila povsem spremenjena zaradi pandemije novega koronavirusa, vrhunec prihaja po koncu kratkega programa svetovnega pokala v krosu v češkem Novem Mestu ter pred začetkom svetovnega pokala v spustu, ki bo v Mariboru potekal med 15. in 18. oktobrom.

Tako na prvenstvo tekmovalci v spustu prihajajo brez pravega vpogleda v formo proti vsej svetovni konkurenci, medtem ko so predstavniki v olimpijskem krosu pred SP nastopili na edinih štirih tekmah v svetovnem pokalu na Češkem.

Tam je bila z dvema uvrstitvama na 20. mesto najboljša Tanja Žakelj. Dvaintridesetletnica z Ledin bo prvo ime slovenske odprave, ki šteje 17 predstavnikov in predstavnic v desetih tekmovalnih disciplinah.

Letošnja sezona je tudi za tako izkušeno tekmovalko, kot je Žakljeva, nekaj povsem novega. “Letos je nasploh vse zelo drugače. V tem času smo ponavadi končali sezono, ne začeli. Poleg tega se je svetovni pokal začel in končal kar z dvojnim programom skupaj s kratkimi krosi. Bilo je natrpano in podobno etapnim dirkam, a pripravljali smo se na takšno sezono in upali, da bodo vse skupaj izpeljali. Dirkali smo in na koncu sem zadovoljna,” je iz Leoganga dejala 32-letnica.

Glede na dve 20. mesti ter 26. in 33. na obeh kratkih krosih, visokih pričakovanj nima. “O pričakovanjih ne govorim rada. V enem tednu ne pričakujem, da se bo slika bistveno spremenila. Ostajam na realnih tleh. Vidim, da sem solidno pripravljena, in okoli mest, na katerih sem se zdaj vozila. Tekmovalke smo bile kar precej natrpane. Upam na še boljše počutje in boljši dan. Optimistično se podajam na dirko, na kateri bom dala vse od sebe,” je dodala Žakljeva.

Trase sicer ne pozna, a pravi, da jo bo s štafetno preizkušnjo ter z nadaljnjimi treningi spoznala dovolj dobro. Nanjo pa se je prvič podala v torek.

V olimpijskem krosu bo med članicami Slovenijo zastopala Žakljeva, med člani pa Rok Naglič (48. na prvi tekmi v Novem Mestu, na drugi odstop), oba bosta nastopila tudi v štafeti, v kateri nastopa po en tekmovalec oziroma tekmovalka v vsaki od treh starostnih kategorij. Pri mlajših članih in mlajših članicah bosta v štafeti in posamično dejavna Matevž Govekar in Vita Movrin. Med mladinkami bo v štafeti in posamično tekmovala Tamara Homar, največ pa slovenski selektor v krosu Matjaž Budin pričakuje od mladincev.

S seboj je odpeljal Jakoba Klemenčiča, Tea Pečnika, Blaža Žleta in Matica Kranjca Žagarja, ki bo rezerva. Med mladinci je odprta tudi edina dilema za nastop v današnji štafeti. “Pri mladincih se še odločamo med Pečnikom in Klemenčičem, po vsej verjetnosti bo nastopil Teo,” je dejal Budin.

“Mladince imamo res močne. Trije so realno sposobni uvrstitve med 20. Če je dober dan in se vse poklopi, lahko kdo pride med najboljšo deseterico. Zato najbolj računamo nanje,” je dodal. Jakoba Klemenčiča, Tea Pečnika in Blaža Žleta nastop na SP posamično čaka v četrtek ob 15.30.

Dve uri prej bodo nastopile mladinke, v petek pa se bodo v kvalifikacijah merili tudi tekmovalci v spustu. Sezona svetovnega pokala se sicer še ni začela, zato selektor Miha Jakopič ne more oceniti pripravljenosti svojih varovancev.

“V letošnji sezoni je težko kakorkoli ocenjevati pripravljenost. Dirk je bilo bore malo, vsaj takšnih na visoki ravni. Še največ je dirkala Monika Hrastnik, ki je bila z ekipo v Franciji, redno pa se je v dokaj močni konkurenci uvrščala blizu stopničk. Dejal bi, da je dobro pripravljena, za ostale pa je težko napovedati. Trenirali so redno in kakovostno ter so optimalno pripravljeni za SP,” je pred odhodom v Avstrijo dejal Jakopič.

S seboj je odpeljal omenjeno Hrastnikovo, edino predstavnico med članicami. Med člani bodo nastopili Aleš Virtič, Luka Berginc, Žak Gomilšček in Jure Žabjek. Od zadnjega selektor na progi, ki so jo njegovi varovanci prepeljali že večkrat, pričakuje največ.

“Kolikor sem videl, je večina proge podobna kot prejšnja leta. Novosti v tem parku ne morejo ravno pripraviti, saj so omejeni s terenom in gondolo. Vsako leto dodajo kak nov del. Jure Žabjek je imel tu kar dobre rezultate, tako da bi mu proga lahko ustrezala,” je dodal Jakopič.

Med mladinci bosta nastopila Marko Niemiz in Žan Pirš, med mladinkami pa Naja Stipanič. V obeh mlajših konkurencah se bodo tekmovalci v kvalifikacijah pomerili v petek ob 10.30, finala pa bosta na sporedu v nedeljo ob 9.25.

Članice bodo v spustu tekmovale v nedeljo ob 12.50, člani pa ob 14.10 za konec SP. Pred tem se bodo morali dokazati še v kvalifikacijah, ki bodo na sporedu v petek ob 11.45.

V olimpijskem krosu se bodo mlajši člani merili v petek ob 15. uri, mlajše članice pa v soboto ob 10. uri. Žakljevo preizkušnja v krosu čaka v soboto ob 12.15, Nagliča pa ob 14.45.

V Leogangu bi razplet tekem utegnilo krojiti tudi vreme. Napoved za začetek in konec prvenstva ni najboljša, v mokrih in blatnih razmerah pa bi proge postale tehnično zahtevne in nepredvidljive.

Slovenska reprezentanca v krosu:
    Tanja Žakelj, članice
    Rok Naglič, člani
    Vita Movrin, mlajše članice
    Matevž Govekar, mlajši člani
    Tamara Homar, mladinke
    Jakob Klemenčič, mladinci
    Teo Pečnik, mladinci
    Blaž Žle, mladinci
    Matic Kranjec Žagar, mladinci (rezerva)

selektor: Matjaž Budin

Slovenska reprezentanca v spustu: