Ta vikend že 30. državno prvenstvo v spustu

• Ta vikend že 30. državno prvenstvo v spustu

V nedeljo, 25.7., se bo na Soriški planini odvila dirka v spustu. Štela bo tudi za naslove državnih prvakov.

Slovenski pokal v spustu letos ni imel še nobene preizkušnje. Zaradi negotovih razmer so se organizatorji odločili, da v spomladanskem času ne bo dirk, zato bo nedeljska preizkušnja na Sorici šele prva v letošnji seriji, ki bo štela štiri dirke. Hkrati bo prva dirka v sezoni tudi DP.
    Proga na Soriški planini je še petkrat gostila tekmovanje v pokalu Unior DH Cup, prvič pa bodo tu podeljene majice državnih prvakov, ki bodo podeljene tridesetič v zgodovini Slovenije – prvo prvenstvo je bilo organizirano leta 1992.

Pri članih naslova državnega prvaka žal ne bo branil poškodovani Žak Gomilšček (Unior – Sinter), niti zadnji zmagovalec Sor’ce, domačin Rudi Pintar, ki je zaključil dirkaško pot. Kljub manjši poškodbi se bo za svoj peti članski naslov prvaka potegoval Jure Žabjek (Unior – Sinter). S petimi naslovi bi prehitel Janeza Grašiča in Mirana Vauha ter postal najuspešnejši v zgodovini prvenstev. Pri tem mu bo nemara v največjo oviro dvakratni zmagovalec Sor’ce (2016, 2017) Luka Berginc (KK Črn trn). Žabjek je na Soriški planini zmagal le leta 2015. Prvo leto (2014) je dirko dobil Aleš Virtič, ki je letos s hudo poškodbo žal že zaključil sezono.

Monika Hrastnik (Dorval AM Commencal) tudi pride loviti svojega petega, s katerim bi se izenačila z Zarjo Černilogar, a še ne bo ujela Rebeke Barlič, ki jih ima šest. Številka 4 na svetu bo naslov težko prepustila kateri od tekmic, čeprav se bo vsaj številka 24 Špela Horvat (Supersnurf) gotovo potrudila.

Lani najhitrejši mladinci s prvakom Žanom Piršem in Markom Niemizem (oba Bikehanic – 20 Chocolate) na čelu so prestopili med člane, kjer tudi niso povsem nenevarni za kolajne.

Proga

Proga je enaka kot prejšnja leta, dolga je 1650 m z višinsko razliko 280 m. Leta 2019 je bil čas zmagovalca 2 minuti in 41 sekund.

Prevoz na start je z dvosedežnico Lajnar.

Spored

Spored bo enak na vseh štirih dirkah serije. Dirke so enodnevne, nedeljske, urnik pa je takšen:

• 7.30–9.00 – Prijave/prevzem startnih številk
    • 8.00–9.00 – Ogled proge peš
    • 9.00–13.00 – Uradni trening
    • 14.00-15.30 – Razvrstitvena vožnja
    • 16.30-18.00 – Finalna vožnja
    • 18.30 – Podelitev nagrad (ciljni prostor)

Vožnja po progi je možna že v soboto, v primeru Soriške planine to pomeni v času obratovanja sedežnice Lajnar med 9. in 16. uro.

Kolikor poznamo prireditelje iz Turističnega centra Soriška planina d.o.o. in MTB Železniki, bo v soboto tudi kakšna spremljevalna prireditev.

Največ izveš iz dogodka na Facebooku.

Unior Downhill Cup