Tanja v prvem poskusu na Češkem 20.

• Tanja v prvem poskusu na Češkem 20.

Tanja Žakelj se je s štarta pognala kot raketa in celoten štartni krog držala stik z vodilnimi in ciljno črto prečkala na devetem mestu. A žal prvi metri niso bili pokazatelj tega, kar je še bilo pred njo, Tanja je ob slabih občutkih izgubljala mesta in na koncu vendarle popravila vtis z uvrstitvijo na dvajseto mesto. Soliden začetek sezone, danes (petek) pa je že nova dirka.

2. oktober

Prva izmed dveh dirk v Novém Mestu na Moravskem je Tanji Žakelj (Unior Devinci Factory Racing) prinesla 20. mesto v olimpijskem krosu, v torek pa je bila v kratkem krosu 26. Razmere na prizorišču so bile na srečo veliko boljše kot pred dvema dnevoma, ko je deževalo in je bila proga povsem razmočena, Tanja pa je na najbolj blatnem odseku zgubila stik s prvo skupino. Tokrat je štartala veliko bolje, v štartnem krogu je bila deveta, nato pa je šla po lestvici navzdol. Tanja Žakelj po dirki: »Počutje ni bilo najbolj fajn, ampak naredila sem vse kot je treba. Štart je bil res dober in želela sem si biti med dvajseterico po štartnem krogu, ker običajno nato napredujem … pa sem bila kar okoli desetega mesta. Videla sem tudi vodilne. Nadaljevanje pa enostavno ni bilo v redu, nisem se počutila dobro, v želodcu sem imela napet občutek, v noge me je zeblo … Nisem mogla sproščeno dirkat in uživat. Želela bi si več potegniti iz te dirke, sem pa vseeno naredila največ kar sem lahko.«

20. mesto je dobro izhodišče, seveda predvsem iz vidika »glave«, saj je jasno, da lahko Tanja na dober dan pelje še veliko bolje. Točkovanja za svetovni pokal ni, saj se je koledar skrčil le na to dirko na Češkem, še tukaj pa so v skladu s trendi v zadnjem trenutku prizorišče zaprli za gledalce. Seveda to vpliva na vzdušje, ne pa toliko na rezultate, vsaj pri Tanji ne: »Gledalci dajo piko na i in kakšno vzpodbudo v momentu, ko jo resnično rabiš. Jaz in mogoče še kdo pa sem tip kolesarke, ki je v času dirke v svojem svetu. Seveda so navijači vedno dobrodošli, pa čeprav name morda nimajo velikega vpliva.«

Časa za počitek ne bo, v petek popoldne je že na vrsti preizkušnja v kratkem krosu. »Zbudila sem se z mislijo, da dirkamo že jutri. Na štartu bo zanimivo, upam da se čez noč dobro spočijem. Želim napredovati,« je še zaključila Tanja.

Dirko v članski konkurenci je dobila Francozinja Loana Lecomte, tudi tokrat pa so bile številne kandidatke za zmagovalni oder precej nizko po rezultatih.

Na Češkem sledi še (dirke, na katerih bo nastopila Tanja):
    petek, 1. 10. / 17.00 – Kratki kros 2 (XCC)
    nedelja, 4. 10. / 11.50 – Olimpijski kros 2 (XCO)

Svetovni pokal v gorskem kolesarstvu:
    29. september-4. oktober – Nové Mesto na Morave, Češka (XCO/XCC #1 & #2)
    15.-18. oktober – Maribor, Slovenija (DH #1 & #2)
    29. oktober-1. november – Lousa, Portugalska (DH #3 & #4)

Svetovno prvenstvo (XCO, DH):
    5.-11. oktober – Leogang, Avstrija

KZS/Grega Stopar