Tratnik šesti v kronometru

• Tratnik šesti v kronometru

Za slovensko reprezentanco je prvi dan nastopov na evropskem prvenstvu v cestnem kolesarstvu. V Plouayju v Franciji se je najbolj izkazal Jan Tratnik, ki je dobro opravil z vožnjo na čas.

24. avgust

Tridesetletni Tratnik (Bahrain McLaren) se je dobro spopadel z razgibano progo in s šestim mestom poskrbel za uvrstitev dneva v našem taboru. “Sem kar zadovoljen. Celotna vožnja je bila brez napake, iztisnil sem iz sebe maksimum. Imel sem malo krize me 14. in 20. kilometrom, ko je šla trasa rahlo navzdol. Tam sem malce popustil, ker sem videl, da če bi tam šel na polno, bi imel kar veliko krizo do cilja. Taktično sem dobro izpeljal in potem do cilja iztisnil iz sebe še tisto, kar sem imel. Tehnično po mojem ni bilo niti ene napake. Glede na to, da je bila po dolgem času spet dirka in tak velik napor, in da sem dirkal takoj po višinskih pripravah, kjer nisem treniral intenzivno, lahko rečem, da sem zelo zadovoljen.”

Tratnik je že v napovedi pred dirko poudaril, da mu ravninski kronometri ne ležijo najbolje. Zato se je veselil preizkušnje v Franciji, ki je ponudila zelo razgibano traso. “Trasa je bila zelo v redu, ni bila dolgočasna. Če bi bil še drugi del trase bolj razgiban, s kratkimi klanci, bi mi proga še bolj ustrezala. Najbolj sem se počutil tam do 14. kilometra, kratke klance sem zelo dobro odpeljal.” Preizkušnjo je dobil Švicar Stefan Küng, ki je bil premočan za vso konkurenco. Srebra se je veselil domačin Remi Cavagna, bron pa je z Victorjem Campenaertsom odšel v Belgijo. Tratnik je za kolajno zaostal za dobro minuto. “Zagotovo bi bilo lepo dobiti kolajno, po drugi strani pa sem si najbolj želel optimalno odpeljati. Da sem spet občutil tisto moč. Da sem poizkusil celoten kronometer odpeljati optimalno. Tako da sem zadovoljen, seveda bi bila medalja pika na i, ampak prvi trije so bili tokrat premočni.” Idrijec se bo zdaj pripravil za nadaljevanje sezone. Najprej ga med sedmim in 13. septembrom čaka dirka Tirreno-Adriatico, vrhunec pa sledi v začetku oktobra na Dirki po Italiji.

Žigartova 23,. Čemažar 22.

Med članicami je bila na štartu Urška Žigart (Alé BTC Ljubljana). Dirko je končala na 23. mestu, za zmagovalko Nizozemko Anno Van Der Breggen je zaostala za slabe štiri minute in pol. “Zdelo se mi je, da se noge kar dobro obračajo, ampak morda imam za to disciplino malce premalo kilogramov. Ampak to ni izgovor. Treba bo več časa preživeti na kronometer kolesu. Moram še analizirati svojo vožnjo, da vidim, kje sem izgubljala sekunde. Bolj kot ne je bilo to na spustih. Proga je bila kar zahtevna, ni bilo časa za počitek. Tudi na spustih je bilo treba paziti, da si ostal v poziciji in čim bolj ohranjati hitrost,” je dejala Žigartova, ki bo v četrtek nastopila še na cestni dirki.

Med mlajšimi člani (U-23) je nastopil Nik Čemažar (KK Kranj) in osvojil 22. mesto ter zaostal za svojimi pričakovanji. Po dirki je takole razmišljal: “Z občutki na trasi sem zadovoljen, rezultat pa bi lahko bil boljši. Proga mi je bila všeč, prvi zelo razgiban del mi je zelo hitro minil. Tista dolina, tistih pet kilometrov, se je malo vleklo, na koncu pa sem klanec optimalno odpeljal. Zdaj imam do cestne dirke dva dni prosto. Upajmo, da se nam na dirki poklopi.” Zlate kolajne se je veselil Norvežan Andreas Leknessund.

Prva sta se v ogenj podala najmlajša. V mladinski konkurenci sta nastopila Gal Glivar in Jaka Špoljar (oba Adria Mobil). Predvsem prvi je imel visoke cilje, dirko pa končal na 23. mestu. “Po resnici povedano sem pričakoval več. Največ sem izgubil na tistem delu, ki pelje v dolino. Končni zaostanek dveh minut in pol je kar velik za tako progo in glede na to, da sem bil dobro pripravljen. Nimamo kaj, treba bo misli usmeriti v petkovo cestno dirko.” Špoljar je prvič nastopil na evropskem prvenstvu in preizkušnjo končal na 29. mestu. Po tekmi je povedal: “Nastop ni bil po pričakovanjih. Počutje je bilo sicer v redu. Dobro, preživeli smo ta ognjeni krst, upam, da bo več sreče v petek na cestni dirki.”

Torek je na evropskem prvenstvu prost dan, v sredo pa sledi preizkušnja moške kategorije Elite.

KZS